Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Συμμαχίες εκτός συνόρων ζητά η κυβέρνηση

Διεθνείς επαφές ξεκινά ο υπουργός Εργασίας για συντάξεις-εργασιακά. Παραμένει ως εθνική «κόκκινη γραμμή» η μη μείωση των κύριων συντάξεων και η αύξηση των εισφορών. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλιστικό: Συμμαχίες εκτός συνόρων ζητά η κυβέρνηση

Κύκλο διεθνών επαφών με στόχο την προώθηση των ελληνικών θέσεων στις επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις πρωτίστως στο ασφαλιστικό και κατά δεύτερο λόγο, στο εργασιακό έχει ξεκινήσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μετά τις συναντήσεις με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ, τον πρόεδρο Τόμας Χάντελ και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή και της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε σήμερα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των υπουργών Εργασίας, υπουργό του Λουξεμβούργου Νίκολα Σμιτ, ενώ θα υπάρξει κοινή συνάντηση της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου και του κ. Σμιτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και θα ακολουθήσει πανηγυρική συνεδρίαση στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Βέβαια το πανηγυρικό κλίμα αναμένεται να διακοπεί το μεσημέρι, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα κληθεί να ενημερώσει της κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την προωθούμενη μεταρρύθμιση. Υπουργικό συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστεί, αφού ο κύκλος επαφών του υπουργού θα συνεχιστεί με το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο και παρά την άκαρπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παραμένει ως εθνική «κόκκινη γραμμή» η μη μείωση των κύριων συντάξεων και επισημαίνεται σε όλους τους τόνους ότι θα δοθεί μάχη προκειμένου αυτό να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο Tόμας Χάντελ και μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (Monitoring Group EMPL) που πραγματοποιήθηκε χθες, ότι και στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα προωθήσει την δική της μεταρρύθμιση «πέραν των μνημονίων» για ένα σύστημα βιώσιμο, δίκαιο που οι αναγκαίες εξοικονομήσεις δεν θα γίνουν από μια ακόμα μείωση των συντάξεων αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος».

Μάλιστα, μετά τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), η ελληνική κυβέρνηση βρήκε έναν ακόμη σύμμαχο, την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ότι «πολλές φορές ήταν λανθασμένες οι προτάσεις που έχουν γίνει στην ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια». Παρουσία και της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κας Κωνσταντίνας Κούνεβα, ο κ. Χάγκελ παραδέχτηκε ότι «τα τελευταία χρόνια, ως Γερμανός, έχω βιώσει τη μεγάλη έλλειψη κατανόησης απέναντι στο ελληνικό ζήτημα».

Επίσης, τόνισε ότι η Επιτροπή είναι ο πιο κατάλληλος φορέας ώστε να παρέχει «καλύτερες προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση τα προβλήματα της ανεργίας, της ανέχειας κ.λπ.». Βασική προϋπόθεση είναι να προσεχθεί ώστε «τα μνημόνια να συνάδουν με την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης και τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ILO, έτσι ώστε να μην έχουμε μια επιδείνωση της κοινωνικής και εργασιακής κατάστασης στη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό ήδη η Επιτροπή Απασχόλησης έχει αποφασίσει να συγκροτήσει μια μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης (ένα Monitoring Group) της διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα.Ο κ. Χάντελ προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις τέτοιου τύπου στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να εμβαθύνει η Επιτροπή «την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «τους βασικούς στυλοβάτες της προσπάθειάς μας να έχουμε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, τέτοιες που να έχει ανάγκη η χώρα και όχι τέτοιες που της υπαγορεύονται απ' έξω».

Απ' έξω αντιδρούν

Μια τέτοια «απ' έξω» αντίδραση πάντως έφτασε χθες στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της ομάδας των δανειστών, από πλευράς Ε.Ε., Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Χωρίς να κλείσει την πόρτα (εκ της θέσεώς του άλλωστε και πριν κοινοποιηθεί επίσημα στους θεσμούς η ελληνική πρόταση δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά), ο κ. Κοστέλο επεσήμανε ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένονται οι προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας οποτεδήποτε και πιθανόν μέσα στον Δεκέμβριο για να ξεκινήσει η συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v