Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Στην κόψη του ξυραφιού για τις εσωκομματικές κάλπες

Σε νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ απόψε θα επιχειρηθεί η οριστικοποίηση της διαδικασίας. Ποιοι οι στόχοι της Λεωφ. Συγγρού για ημερομηνία και εταιρεία. Το plan B, ο νέος εμφύλιος και οι διαφορετικές τάσεις.

ΝΔ: Στην κόψη του ξυραφιού για τις εσωκομματικές κάλπες

Στην ιστορία με τον ψεύτη βοσκό και τον λύκο παραπέμπουν όσα απίθανα εκτυλίσσονται στη ΝΔ. Αν κάποια στιγμή ανακοινώσουν ότι έκλεισαν την ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών, με συγκεκριμένη εταιρεία και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υποψήφιων προέδρων, λίγοι θα τους πιστέψουν.

Η αισιοδοξία σταθερά περισσεύει, κάθε μέρα που περνάει θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες, ωστόσο όλο και κάτι στραβώνει και η μία αναβολή διαδέχεται την άλλη.

Ετσι και χθες, απόφαση κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής δεν υπήρξε, με το νέο ραντεβού να κλείνεται για σήμερα το βράδυ. Και όλα αυτά, ενώ το κλίμα εσωστρέφειας εξακολουθεί έντονο, οι τέσσερις υποψήφιοι κινούνται σε διαφορετικές γραμμές, η κόντρα Μεϊμαράκη - Παπαμιμίκου καλά κρατεί και η ΝΔ πορεύεται προς τη νέα κοινοβουλευτική μάχη για τον προϋπολογισμό με πρόεδρό της τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 13η Δεκεμβρίου είναι εφικτή ημερομηνία για το στήσιμο των καλπών, ενώ ως προς την εταιρία καταλήγουν στη Vodafone, όμως με... αστερίσκους.

Ποιοι είναι αυτοί; Το γεγονός ότι η εταιρία έχει ζητήσει από τη Συγγρού νέα συμπληρωματικά στοιχεία για τη διαδικασία, που θα λάβει σήμερα και στη συνέχεια, αν συμφωνήσουν, θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η οικονομική της προσφορά. Αν και εκεί συγκλίνουν οι δύο πλευρές, τότε δίνουν τα χέρια και προχωρούν σε φουλ ρυθμούς προετοιμασίας, με φόντο την άλλη Κυριακή.

Plan B

Αν όμως δεν τα βρουν... θα αναζητηθούν και πάλι εναλλακτικές. Μία πρόταση, που μπορεί να λειτουργήσει και ως plan B στο αρχικό σχέδιο, είναι τα call centers, δηλαδή η μεταφορά των δεδομένων της ψηφοφορίας με τηλέφωνο και όχι με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στην πρόταση αυτή, όμως, διαφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για έναν και μόνο λόγο, όπως λένε συνεργάτες του: ότι πρακτικά, σε τεχνικό επίπεδο και σε περίπτωση σαν κι αυτήν, ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Αίσθηση προκάλεσε και η πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αποσύρει από τη χθεσινή συνεδρίαση τον εκπρόσωπό του, Θόδωρο Αμπατζόγλου, λόγω της διαφωνίας του με τον Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο. Είχε προηγηθεί ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στις δύο πλευρές, στη συνέχεια ο κ. Αμπατζόγλου εισήλθε στη συνεδρίαση, απ' όπου μετά από 15 λεπτά βγήκε.

Είχε πει στον προεδρεύοντα Γιάννη Τραγάκη ότι θα πρέπει να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους, λέγοντας ταυτόχρονα προς τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΦΕ πως «ό,τι αποφασίσετε εγώ συμφωνώ, αρκεί να γίνουν αξιόπιστα οι εκλογές». Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα και αφού είχε προφανώς επικοινωνήσει με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατέβηκε από το γραφείο του και γνωστοποίησε ότι δεν μετέχει στη διαδικασία, επειδή δεν είναι ικανοποιητική η... απάντηση Παπαμιμίκου.

Και δεν είναι μόνο η απουσία του εκπροσώπου του κ. Μεϊμαράκη που κάνει τη διαδικασία ολοένα και πιο πολύπλοκη. Είναι και οι δύο διαφορετικές τάσεις που επικρατούν μεταξύ των υποψηφίων σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης επιμένουν στο πάση θυσία 13 Δεκεμβρίου, ενώ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσουν την πλέον αξιόπιστη εταιρία και μέθοδο, ακόμα και αν υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διαδικασία. Την 10η Ιανουαρίου, άλλωστε, δηλώνει ως την πιο εφικτή ημερομηνία η δεύτερη εταιρία με την οποία συζητούν στη Συγγρού, η UniSystem.

Η ουσία είναι ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, η 13η Δεκεμβρίου πλησιάζει και, αν δεν αποφασιστεί σήμερα, τότε μάλλον θα απομακρύνεται το συγκεκριμένο σενάριο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v