Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουρμούρας: Στο QE του Ντράγκι η Ελλάδα μετά την αξιολόγηση

Καταλύτης για την ελληνική οικονομία η συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει με αγορές ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, εκτιμά ο αναπληρωτής διοικητής της ΤτΕ. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας η συζήτηση για το χρέος.

Μουρμούρας: Στο QE του Ντράγκι η Ελλάδα μετά την αξιολόγηση

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα επικεντρωθούν στην καθαρή παρούσα αξία του χρέους, τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. 

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θεωρούν ότι μια άμεση μείωση του ελληνικού χρέους, ένα «κούρεμα», δεν είναι απαραίτητο, καθώς λόγω των χαμηλών επιτοκίων, των μεγάλων ωριμάνσεων και της περιόδου «χάριτος», η καθαρή παρούσα αξία του ελληνικού χρέους είναι διαχειρίσιμη.

"Εκτιμώ ότι βάση της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει η καθαρή παρούσα αξία του χρέους", υπογράμμισε ο κ. Μουρμούρας.

Επίσης, σημείωσε ότι όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

"Η συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ, μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα αποτελέσει καταλύτη για την ελληνική οικονομία", τόνισε. "Στην αρχή τα ποσά θα είναι περιορισμένα, περίπου στα 3 δισ. ευρώ".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v