Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Στάσιμος ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο

Βελτίωση προσδοκιών στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο καταγράφει η μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ. Επιδεινώνεται το κλίμα στις υπηρεσίες, τις κατασκευές αλλά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Παραμένουν οι μεγάλες αβεβαιότητες, σημειώνει.

ΙΟΒΕ: Στάσιμος ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο

Στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Οκτωβρίου, στις 86,5 μονάδες διαμορφώθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ στην Ελλάδα. 

Η διαμόρφωση του δείκτη στα ίδια επίπεδα είναι ενδεικτική της στάσης αναμονής που χαρακτηρίζει την οικονομική δραστηριότητα σε αυτό το στάδιο, τονίζει το ΙΟΒΕ, προσθέτοντας ότι η επίδοση του δείκτη είναι πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,8 μονάδες) αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του έτους, πριν δηλαδή την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. 

Σε τομεακό επίπεδο, καταγράφεται βελτίωση προσδοκιών στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ενώ το κλίμα στις υπηρεσίες, τις κατασκευές αλλά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται. Το νέο πρόγραμμα και η συμφωνία με τους εταίρους βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως οι αβεβαιότητες παραμένουν ακόμη ισχυρές. Άλλωστε, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου συντείνουν ώστε να διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο οι προσδοκίες των καταναλωτών.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αμβλύνονται.

- στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση δεν μεταβάλλονται, αλλά για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν δυσμενέστερες, όταν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται ελαφρά

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται μικρή άνοδος στα αποθέματα, αν και ακόμα είναι σε χαμηλό για την εποχή επίπεδο

- στις Κατασκευές, η επιδείνωση των προσδοκιών εκπορεύεται από την έντονη επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση στα Δημόσια Έργα, αφού τόσο οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, όσο και οι προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες βελτιώνονται ελαφρώς σε αμφότερους τους επιμέρους κλάδους.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι δείκτες των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση για αποταμίευση, καταγράφουν όλοι αρνητική μεταβολή.

*Δείτε τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v