Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια σταθεροποίησης στην ελληνική παραγωγή

Ο ρυθμός με τον οποίο επιδεινώνονται οι λειτουργικές συνθήκες φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία σιγά σιγά προσαρμόζεται στα μέτρα λιτότητας, σχολιάζει ο Samuel Agass της Markit. Στο 48,1 αυξήθηκε ο PMI τον Νοέμβριο.

Σημάδια σταθεροποίησης στην ελληνική παραγωγή

Οι Έλληνες κατασκευαστές αντιμετώπισαν επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, σημειώνει η Markit σχολιάζοντας τα στοιχεία του δείκτη PMI. 

Καταγράφηκε μικρή πτώση της παραγωγής, δεδομένου ότι υπήρξαν αναφορές για μειωμένη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν ελαφρώς λόγω της μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Τα επίπεδα αποθεμάτων υποχώρησαν περαιτέρω καθώς εξασθένησε η αγοραστική δραστηριότητα των εταιρειών μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit έκλεισε στις 48.1 μονάδες τον Νοέμβριο, τιμή υψηλότερη από τις 47.3 μονάδες του Οκτωβρίου. Η τιμή αυτή ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά μηνών, υποδεικνύοντας ωστόσο επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών των Ελλήνων παραγωγών αγαθών.

Σύμφωνα με τη Markit, η παραγωγή στις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα υποχώρησε περαιτέρω τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν μικρός. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν τη μείωση της παραγωγής με την έλλειψη ζήτησης στην οικονομία. 

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές. Η πρόσφατη μείωση εξακολουθεί την τάση υποχώρησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014. Επίσης, καταγράφηκε μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Ο ρυθμός με τον οποίο συρρικνώθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ήταν δριμύς και επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Οι όγκοι των ανεκτέλεστων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκαν και πάλι τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη ύπαρξη αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού στον τομέα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν αποτέλεσμα των περιορισμένων νέων παραγγελιών. Καθώς οι εργασίες σε εκκρεμότητα μειώνονται, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν για όγδοο συνεχή μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών που αντιμετώπισαν οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα επιμηκύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα συνέδεσαν την επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών με τον συνδυασμό των ελέγχων κεφαλαίων και των δυσκολιών στην πραγματοποίηση εισαγωγών.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Νοέμβριο. Οι τιμές εισροών αυξάνονται κάθε περίοδο της έρευνας, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Παρά το υψηλότερο κόστος αγορών, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης και πάλι τον Νοέμβριο. 

Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα τον Νοέμβριο. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα αγορών μειώθηκαν περαιτέρω. Τα αποθέματα εισροών υποχωρούν κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 2008. Τέλος, οι εταιρείες παρέμειναν επιφυλακτικές σχετικά με τα επίπεδα αποθεμάτων, καθώς τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση.

Προσεγγίζονται οι 50 μονάδες

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε: 

«Κρίνοντας από τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας φαίνεται να βαίνει προς σταθεροποίηση. Ο ρυθμός με τον οποίο επιδεινώνονται οι λειτουργικές συνθήκες φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία σιγά σιγά προσαρμόζεται στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Τόσο η παραγωγή όσο και τα επίπεδα απασχόλησης πλησιάζουν το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, παρότι, προς το παρόν, παραμένουν σε πλαίσιο συρρίκνωσης. Ωστόσο, οι εισερχόμενες νέες εργασίες και η αγοραστική δραστηριότητα υποχωρούν με δριμύ ρυθμό, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση περιορίζεται λόγω των ελέγχων κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στην οικονομία.

Δεδομένου ότι οι τιμές εκροών παραμένουν χαμηλές και το ευρώ υποβαθμίζεται, οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κατανάλωση και να οδηγήσουν τον μεταποιητικό τομέα σε σταθερά επίπεδα μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v