Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενόφος: Υπάρχει κρυμμένη υπεραξία στα κόκκινα δάνεια

Πρέπει να υπάρξει ενεργή διαχείριση των προβληματικών δανείων, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ΤΧΣ. Πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα η αντιμετώπιση των NPLs, τονίζει ο Σπ. Παπασπύρος της Τρ. Πειραιώς. Υπάρχουν οι κανόνες, προσθέτει.

Ξενόφος: Υπάρχει κρυμμένη υπεραξία στα κόκκινα δάνεια

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η ενεργή διαχείριση των NPLs, μέσα από την οποία οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Όπως τόνισε ο ανώτατος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρος, στο συνέδριο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», έχουν γίνει ήδη αρκετά βήματα όσον αφορά στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση των επισφαλειών και μένουν κάποια ακόμη ούτως ώστε να ανοίξει η αγορά διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πώληση κόκκινων δανείων σε ξένα funds, ανέφερε ότι από το 35% επισφαλών δανείων περίπου ένα 10%-15% είναι αυτά που δεν μπορούν να ρυθμιστούν και αποτελούν τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η πώληση των κόκκινων δανείων, κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα, θα οδηγήσει σε αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφελληνισμού είναι να μη λειτουργούν οι τράπεζες της χώρας. «Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι μπορούν να προστατέψουν τις περιουσίες», σημείωσε.

Υπέρ της ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η οποία πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Άρης Ξενόφος (φωτ). Επεσήμανε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μέσα τους κρυμμένη υπεραξία, η οποία θα απελευθερωθεί σταδιακά και θα δώσει σημαντική ώθηση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, και οι δύο τόνισαν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η πολιτική σταθερότητα αποτελούν τα προαπαιτούμενα για να δούμε μέσα στην επόμενη 2ετία-3ετία τις καταθέσεις να επιστρέφουν στις τράπεζες, με άμεσο στόχο την προσέλκυση των καταθέσεων που βρίσκονται εντός της ελληνικής αγοράς.

Υπό τον όρο ότι θα ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση, τότε η ελληνική οικονομία θα μπει σε μια πιο σταθερή τροχιά, με σημαντικά οφέλη όσον αφορά στη ρευστότητα, όπως είναι η επαναφορά του waiver αλλά και η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τόνισε μεταξύ άλλων ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Μουρμούρας.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανέφερε ότι το ποσό μπορεί να είναι μικρό, μόλις 3 δισ. ευρώ, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει πολλαπλασιαστικά οφέλη, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα και κάνοντας περισσότερο εφικτή την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v