Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Στόχος, φόροι και εισφορές στον μέσο όρο της ΕΕ

Σταθερό πλαίσιο φορολόγησης για ξένες επενδύσεις προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας. Ερχεται νέο πλαίσιο και για τις δημόσιες συμβάσεις. Πιθανή η επιστροφή σε ανάπτυξη από το β’ τρίμηνο του 2016.

Σταθάκης: Στόχος, φόροι και εισφορές στον μέσο όρο της ΕΕ

Τη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις ξένες επενδύσεις προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε πως η επιβολή των capital controls δεν ήταν επιλογή της Ελλάδας και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει φορολογικός παράδεισος, «η φορολογία της και οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι στον μέσο όρο της ΕΕ», είπε ο ίδιος.

Προανήγγειλε επίσης πως θα αλλάξει το σύστημα δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, το νέο πλαίσιο έχει γίνει σε συνεργασία με την Κομισιόν, με στόχο μεταξύ των άλλων τη βελτίωση των σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο υπουργός εκτίμησε πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει νωρίτερα από το β’ εξάμηνο, πιθανότατα το δεύτερο τρίμηνο του 2016 όπως είπε, ενώ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Αν προχωρήσει θετικά, που όλοι περιμένουμε να ολοκληρωθεί θετικά, η οικονομία θα έχει σταθεροποιηθεί», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε πως οι παλιοί αναπτυξιακοί νόμοι έχουν αφήσει ένα τεράστιο χρέος 3 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δίνει έμφαση στην παραγωγή και στις εξαγωγές.

«Μπορούμε να βγούμε από την κρίση», είπε ο υπουργός, ενώ σημείωσε πως το χρέος είναι εξόφθαλμα μη βιώσιμο, και αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους στο μέλλον.

Αναφερόμενος στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ο υπουργός σημείωσε πως υπάρχουν πρωτοβουλίες για αλλαγές στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, καθώς και άλλες αλλαγές μεταξύ των οποίων η υιοθέτηση ενός σταθερότερου πλαισίου φορολόγησης για ξένες επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Κεραστάρης, CEO του ομίλου Intralot, σημείωσε πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει ευαίσθητο, ενώ εκτίμησε πως δεν θα δούμε τα 40 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα στα στρώματα να επιστρέψουν στις τράπεζες.

«Τα προαπαιτούμενα, οι φόροι, οι μειώσεις ,δεν φέρνουν ανάπτυξη, ανάπτυξη φέρνουν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Κεραστάρης, με τον κ. Μάριο Κυριάκου, πρόεδρο και CEO της KPMG Ελλάδος, να σημειώνει πως εκτός από τους ξένους επενδυτές υπάρχουν και οι Έλληνες. Ο τελευταίος εκτίμησε πως οι μισές από τις 800.000 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο κ. Κυριάκου σημείωσε πως για να έρθουν επενδύσεις πρέπει οι κανόνες του παιγνιδιού να είναι γνωστοί. Όπως είπε, η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντική, αλλά έφερε ως παράδειγμα έναν άνεργο ο οποίος χρωστάει στις τράπεζες και βασική προτεραιότητά του θα πρέπει να είναι πώς θα αυξήσει το εισόδημά του για να επιβιώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v