Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στροφή στην ανάπτυξη από το 2016

Το επόμενο έτος θα είναι αφετηρία για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις, ξεκαθάρισε. Στόχος οι μεταρρυθμίσεις. Βαθιά κρίση αξιοπιστίας περνά το πολιτικό σύστημα, τόνισε.

Τσίπρας: Στροφή στην ανάπτυξη από το 2016

Ο πολιτικός σχεδιασμός μας δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι «πέρα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα».

Αν το 2015 ήταν το έτος του οριστικού τέλους του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το 2016 πρέπει να είναι η χρονιά αφετηρίας για έξοδο από την κρίση. Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία, που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα αρθούν στο πρώτο μισό του 2016.

Τόνισε ότι προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάθρωση του χρέους και του πολυπόθητου αποτελέσματός της είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι' αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτό δεν είναι κάτι ανέφικτο, αλλά είναι εφικτό και θα ήταν ακόμα ευκολότερο αν υπήρχε και η πάνδημη συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος, για το οποίο σχολίασε ότι περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εκτός όμως από το πολιτικό σύστημα, υπάρχει και η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως τόνισε, ταυτίζεται απολύτως με τον παραπάνω εθνικό στρατηγικό στόχο που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα το εφαρμόσει.

Για τράπεζες-κόκκινα δάνεια

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό. «Και αυτό είναι απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα μας», όπως είπε.

«Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας. Καλύπτουν τόσο το βασικό σενάριο κινδύνου, όσο και απόλυτα δυσμενή σενάρια κεφαλαιακών αναγκών. Και είναι οι πρώτες πανευρωπαϊκά που υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτές ορίζονται από τη συνθήκη της Βασιλείας ΙΙΙ».

«Πετύχαμε, επίσης, την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία της μεγάλης πλειοψηφίας των δανειοληπτών. Εκείνων, δηλαδή, που με εισοδηματικά κριτήρια εντάσσονται στα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Απόδειξη της επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί το γεγονός ότι, αντί για το προϋπολογισμένο ποσό των €25 δισ., θα αξιοποιηθεί τελικά, περίπου, το 1/5. Έτσι, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για να ανακτήσουν οι τράπεζες τον λόγο ύπαρξής τους. Δηλαδή, να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία, υποβοηθώντας την αναπτυξιακή διαδικασία. Αλλά και για να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων εντός του 2016», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις

«Ανάπτυξη χωρίς άμεσες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. 

«Γι' αυτό, στόχος της κυβέρνησής μας, που θα καταγραφεί στο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το οποίο θα παρουσιάσουμε την προσεχή άνοιξη, θα είναι η αναχαίτιση της τρομακτικής αποεπένδυσης, που οδήγησε στη βαθιά ύφεση της προηγούμενης επταετίας».

«Με την αύξηση των επενδύσεων, δημόσιων και κυρίως ιδιωτικών, θα αντιμετωπίσουμε το δραματικό έλλειμμα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Θα τονώσουμε την απασχόληση, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας. Τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες που έχουν εξαιρετικά προσόντα, υψηλή τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση». 

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνησή μας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέτυχε τη βελτίωση του πλαισίου για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τον επανασχεδιασμό των αντίστοιχων προγραμμάτων. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζουμε τις βέλτιστες τεχνικές για την ένταξη μεγάλων έργων υποδομής στο πρόγραμμα European Plan for Strategic Investments (EFSI), γνωστότερο ως Σχέδιο Γιούνκερ, έτσι ώστε να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια».

«Παράλληλα, εντός του 2016, θα λειτουργήσει το νέο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Είναι ένας θεσμός που αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και στην προσέλκυση επενδύσεων, μέσω σχημάτων σύμπραξης, ενώ μέρος των εσόδων του θα επαναεπενδύεται».

«Κλειδί» η ψυχολογία

«Δεν είμαι οικονομολόγος, ωστόσο έχω βαθιά πεποίθηση ότι πριν από τους οικονομικούς δείκτες, προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι ένας άλλος δείκτης: Η ψυχολογία.

Και αν σε κάτι κάνει κακό αυτή η ενορχηστρωμένη επίθεση των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες στην κυβέρνηση, είναι ότι τσακίζουν την ψυχολογία του κόσμου, φορτώνοντάς τον με υπερβολές και καταστροφολογία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.




Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ από realmedialive 

***Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v