Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γλιτώνει»(;) τα χειρότερα η Ελλάδα για τη Σένγκεν

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα έκανε βήματα συμμόρφωσης και η αναστολή συμμετοχής δύσκολα θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα. «Αδικο το blame game», τονίζει ο Μουζάλας. «Μας ζητούν να τους πνίξουμε;». Τι δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Γλιτώνει»(;) τα χειρότερα η Ελλάδα για τη Σένγκεν

Η Ελλάδα αντεπιτέθηκε στις απειλές της ΕΕ για αναστολή συμμετοχής στη ζώνη του Σένγκεν, μεταδίδει το Reuters. «Δεν έχει ειπωθεί επίσημα αλλά υπάρχει πίεση», παραδέχεται ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times που αποκάλυψε το θέμα.

«Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα… αυτό το blame game είναι άδικο». Ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει, όπως μεταδίδει το Reuters πως όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες από το να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, έχει πάρει μαζί του πρέσβεις της ΕΕ στη θάλασσα, για να δουν τις αφίξεις και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Αθήνα.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά αν προσπαθήσεις να εμποδίσεις μια πλαστική βάρκα στο μέσο της θάλασσας με 50 ή 70 πρόσφυγες, είναι σαν να ζητάς να τους πνίξω».

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η αναστολή συμμετοχής στη ζώνη Σένγκεν (με ενεργοποίηση του άρθρου 26 έτσι ώστε οι Ελληνες πολίτες που θα φτάνουν στα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα τυγχάνουν ανάλογης μεταχείρισης με τις υπόλοιπες χώρες εκτός ζώνης) μπορεί να συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή. Η κρίσιμη ημερομηνία όμως είναι στα μέσα Δεκεμβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, μεταδίδει το Reuters, κάποιοι Ευρωπαίοι είπαν επίσης ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να δραστηριοποιείται τώρα για να εφαρμόσει τα μέτρα της ΕΕ για τον έλεγχο των μεταναστών και έτσι κοινό έδαφος κατά της Αθήνας δύσκολα θα διαμορφωθεί αυτή την εβδομάδα.

«Είναι ένα εργαλείο για να πιεστεί η Ελλάδα να δεχτεί τη βοήθεια της ΕΕ», είπε υψηλόβαθμος διπλωμάτης. Δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει χερσαία σύνορα με άλλο κράτος της ζώνης και οι μετανάστες δεν χρησιμοποιούν αεροπλάνα, το βασικό αντίκτυπο από την επιβολή ελέγχων στα διαβατήρια θα χτυπήσει τους Ελληνες και τους τουρίστες, που είναι σημαντικοί για την οικονομία της χώρας.

Άλλος διπλωμάτης σχολίασε στο Reuters: Η ελληνική θέση κινείται στην απαραίτητη κατεύθυνση. Ετσι μια συζήτηση αυτή την εβδομάδα για αναστολή συμμετοχής στη ζώνη Σένγκεν ίσως να μην είναι απαραίτητη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδέχονται την κριτική που γίνεται από την Αθήνα ότι άλλες χώρες έχουν αποτύχει να οργανώσουν τις δομές για να υποδεχτούν πρόσφυγες, αλλά λένε ότι η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που την οδήγησαν στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, μπορεί να κάνει περισσότερα. 

Ο Γ. Μουζάλας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ σε επιπλέον (εκτός προϋπολογισμού) κονδύλια για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έλαβε μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των δύο πλευρών.

Καλωσόρισε τη βοήθεια της Frontex για την καταχώρηση των προσφύγων αλλά είπε πως με βάση τους ελληνικούς νόμους, μόνο ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα. 

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Taavi Roivas είπε στο Reuters ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν κατανόηση με την Ελλάδα και πως η αναστολή συμμετοχής στη Σένγκεν δεν είναι χρήσιμη: «Το πρόβλημα είναι σίγουρα εκεί και ξέρω ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να το λύσουμε. Αλλά το να χτίζουμε φράχτες μεταξύ μας δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση».

Γεροβασίλη: Ουδέποτε έχει τεθεί θέμα εξόδου από τη Σένγκεν

Την αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη προκάλεσαν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Ευρώπη απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Η κα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν, χαρακτηρίζοντας «αναληθή» τα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Όπως λέει η κα Γεροβασίλη, «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, δηλαδή τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων». Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Όπως διευκρίνισε η ίδια, η Ελλάδα αναμένει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων των εταίρων.

«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις» τόνισε η κα Γεροβασίλη.

Ο Αβραμόπουλος για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

«Η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις» τονίζει σε δήλωσή του στην "Καθημερινή" ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, στην παρέμβασή του, επισημαίνει πως «η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα κράτη μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια». 

Ο Έλληνας Επίτροπος στη δήλωσή του τονίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων» ενώ επεσήμανε πως μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.

«Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή» λέει ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Schengen», στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη, παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η Ελλάδα στην όλη της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v