ΝΔ: Πώς (ξανα)μπαίνουν στη μάχη οι υποψήφιοι

Νέα ορόσημα η 20ή Δεκεμβρίου και η 10η Ιανουαρίου για τις εσωκομματικές εκλογές. Το ποσό που ζητά η Vodafone και η πρόταση Τζιτζικώστα. Αναδιαμορφώνουν την τακτική τους τα τέσσερα στρατηγεία μετά το φιάσκο. Πού ποντάρουν.

ΝΔ: Πώς (ξανα)μπαίνουν στη μάχη οι υποψήφιοι

Ο «λευκός καπνός» τελικά βγήκε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ και, όπως αποφασίστηκε έπειτα από πολλές αναβολές, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού θα γίνουν στις 20 Δεκεμβρίου.

Η ενδιαφερόμενη εταιρία (Vodafone) δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας στις 13 του μήνα, όπως και ήθελαν οι περισσότεροι, οπότε οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν τη χρονική μεταφορά των εκλογών κατά μία εβδομάδα. Εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου, τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Τυπικά το θέμα της εταιρίας δεν έχει κλείσει, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα σε νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, όπου θα συζητηθούν επίσης και άλλα διαδικαστικά ζητήματα. Ανάμεσά τους, η συμπλήρωση της εγκυκλίου των εκλογών αλλά και ένα θέμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλε στο τραπέζι ο εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα: όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν, να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν αλλού στον πρώτο γύρο και αλλού στον δεύτερο. Κάτι πάντως που αντίκειται στο καταστατικό, βρίσκει απέναντί του μέλη της Επιτροπής, ωστόσο αν συμφωνήσουν οι τέσσερις υποψήφιοι (καθόλου βέβαιο), ίσως τεθεί σε ψηφοφορία.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζε και πάλι ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Θόδωρος Αμπατζόγλου, ενώ από τα αξιοσημείωτα είναι η οικονομική διάσταση του θέματος, με τη Vodafone να ζητά για να αναλάβει ένα ποσό της τάξεως των 700-800.000 ευρώ. Ποσό που ευελπιστούν στη Συγγρού πως θα πέσει σήμερα, στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης.

Κριτική σε Τσίπρα

Στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων επικρατεί σχετική ικανοποίηση για τη χθεσινή εξέλιξη, αν και οι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης επιδίωκαν τη 13η Δεκεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να ήταν τεχνικά εφικτό. Από εδώ και πέρα, όλοι τους από σήμερα χαράζουν τη νέα στρατηγική που θα εφαρμόσουν τις επόμενες δύο -και πλέον- εβδομάδες μέχρι τις κάλπες.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απαλλαγμένος από το θεσμικό «βάρος» του προέδρου, έχει απασφαλίσει τις τελευταίες μέρες, με μετωπική επίθεση στην εταιρία InfoSolutions, που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τις εκλογές στις 22 Νοεμβρίου (επιμένει στην κατάθεση μήνυσης σε βάρος της), αλλά και με αιχμές προς τους τρεις συνυποψηφίους του αλλά και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Συγγρού (Παπαμιμίκο κ.ά.). Δεν προτίθεται να δεχθεί να συμμετάσχει σε τηλεμαχία με τους άλλους τρεις υποψηφίους, θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε κομματικά ακροατήρια, ενώ θα επικεντρωθεί στην αντιπολίτευση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας από τη χθεσινή εξέλιξη, αφού, όπως λένε συνεργάτες του, «αν δεν έκλεινε η ημερομηνία των εκλογών εντός του 2015, ίσως να μην έκλεινε και ποτέ». Εκτιμά ότι από τις τελευταίες εξελίξεις θα βγει κερδισμένος και σκοπεύει να συνεχίσει να κινείται εφαρμόζοντας την ίδια τακτική: Γενικά σε χαμηλούς τόνους, ωστόσο όπου θεωρεί ότι πρέπει να ασκήσει κριτική προς τους συνυποψηφίους του -σε πολιτικό επίπεδο πάντα-, θα το κάνει. Και αυτός, εξάλλου, θα επιμείνει στη σκληρή ρητορική απέναντι στον πρωθυπουργό και σε καθετί προβληματικό που θα προκύπτει από την κυβέρνηση.

«Παθογένειες και οργανωτικό πρόβλημα»

Το αξιόπιστο της διαδικασίας όσον αφορά στις εσωκομματικές εκλογές, όπως τουλάχιστον αυτό φαίνεται προσώρας, αφήνει ευχαριστημένο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της περιπέτειας των προηγούμενων ημερών, συνεργάτης του έλεγε χθες ότι «οι παθογένειες και το οργανωτικό πρόβλημα της ΝΔ που κατήγγειλε ο Κυριάκος από την πρώτη στιγμή αποδείχθηκαν στην πράξη», επαναφέροντας, όπως λένε, τον επίκαιρο συμβολισμό του συνθήματος του κ. Μητσοτάκη: «Η ΝΔ από την αρχή». Πολλά ποντάρει στην ευρεία συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία και σε κάθε ευκαιρία θα απευθύνει κάλεσμα στους νεοδημοκράτες να προσέλθουν στις κάλπες, στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Περιοδειών συνέχεια για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μέχρι και την τελευταία μέρα σκοπεύει να γυρίζει την επικράτεια και να έρχεται σε άμεση επαφή με τους φίλους και τα μέλη της ΝΔ. Επίσης, αναμένεται να επαναφέρει τα αιτήματά του για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ και εθνικής συνδιάσκεψης, καθώς υπάρχει αρκετός πλέον χρόνος μέχρι τις εκλογές. Οξεία θα είναι και η κριτική του -όπως και των τριών συνυποψηφίων του- προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει πάση θυσία να φύγει το γρηγορότερο δυνατόν από την εξουσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v