Η κυβέρνηση ψάχνει το 13άρι για να κάνει γιορτές...

Οι τελευταίες δύσκολες ψηφοφορίες του επεισοδιακού 2015, για τον προϋπολογισμό και τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου. Το ασφαλιστικό, που θα κρίνει την τύχη της κυβέρνησης, πάει για... ποδαρικό τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση ψάχνει το 13άρι για να κάνει γιορτές...

Τις τελευταίες δύσκολες ψηψοφορίες προγραμματίζει η κυβέρνηση, για να πάρει τη δόση του ενός δισ. ευρώ και την πρώτη 20ήμερη «ανάσα» μετά από δώδεκα επεισοδιακούς μήνες.

Με τις πληροφορίες από το Μαξίμου (μετά από σύσκεψη χθες το βράδυ) να επιμένουν ότι το ασφαλιστικό παραπέμπεται για μετά τις γιορτές, με πιθανότερη ημερομηνία την 15η Ιανουαρίου, το κυβερνητικό επιτελείο ρίχνει το βάρος στις ψηφοφορίες:

* Για τον νέο προϋπολογισμό, η οποία θα γίνει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

* Για τα 13 τελευταία προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου, από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, που πρέπει να γίνει φέτος.

Η εκκρεμότητα δεν μπορεί να κλείσει μετά την εκπνοή του 2015, διότι θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου το εν λόγω ποσό από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ηδη, ένα από τα 13 προαπαιτούμενα πήρε την άγουσα προς τη Βουλή: πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά στο νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και «ανέβηκε» αργά χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση δια χειρός του αρμόδιου υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Από τα υπόλοιπα, δύσκολη θεωρείται η ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ενδεικτικά, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε προ τριών ημερών ότι τα δίκτυα μεταφοράς διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι κάτω από δημόσιο έλεγχο και δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οπως πρόσθεσε δε, δεν υπάρχει κανένας λόγος που να επιβάλει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική της εκχώρησης αυτών των δικτύων σε ιδιώτες.

Στα «δύσκολα» εντάσσεται και το νομοσχέδιο για την αγορά κόκκινων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα (υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας), εξαιρουμένων των στεγαστικών για πρώτη κατοικία -υπό προϋποθέσεις που θα μπορεί να θέσει η κάθε τράπεζα.

Καμία κυβερνητική απώλεια...

Το ζητούμενο για το Μαξίμου είναι να μην υπάρξει καμία κυβερνητική απώλεια σ' αυτές τις ψηφοφορίες, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, η πολιτική αστάθεια θα είναι το κυρίαρχο της εορταστικής περιόδου.

Εάν «όλα πάνε καλά», το ραντεβού για το νομοθετικό φίνις θα οριστεί στα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χρονική μετάθεση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να γίνει «άνετος διάλογος» στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Οι πληροφορίες πάντως παραπέμπουν και σε πίεση των εταίρων, καθώς οι διαφορές με την κυβερνητική πρόταση είναι σημαντικές και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στις 22 Δεκεμβρίου, όπως ήταν ο στόχος του Μαξίμου.

Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πάρει μία 20ήμερη ανάσα για να ανασυγκροτηθεί (πολιτικά και επικοινωνιακά...), έστω κι αν αυτή η καθυστέρηση παρατείνει, αντίστοιχα, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση, αφενός, για να μπει σε τροχιά (επίσημης συζήτησης για το θέμα του χρέους) και, αφετέρου, «για να μπει τελεία» στο νομοθετικό μέρος του επώδυνου εμπροσθοβαρούς προγράμματος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v