Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε μπόνους από τον... MSCI ποντάρουν οι τράπεζες

Η εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης και του free float και οι εκτιμήσεις για τους νέους συντελεστές στάθμισης στον MSCI Standard. Τα σενάρια για το timing των αλλαγών και τι δείχνουν οι κινήσεις του Χ.Α. Στις 21 Δεκεμβρίου οι αλλαγές στους δείκτες FTSE.

Σε μπόνους από τον... MSCI ποντάρουν οι τράπεζες

Σημαντικές αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης των τραπεζικών μετοχών στους δείκτες FTSE και MSCI αναμένει η αγορά ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησής τους, είτε εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, είτε με συνδυασμό ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων.

Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι κεφαλαιοποιήσεις Alpha Bank και Eurobank αυξήθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Πειραιώς (σ.σ .ξεκίνησε χθες η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών), με βάση την τιμή της αύξησης κεφαλαίου, αυξάνει την κεφαλαιοποίησή της κατά 2,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση της κεφαλαιοποίησης, αν συνυπολογισθεί ότι πριν τις ΑΜΚ η συνολική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών μετοχών που συμμετέχουν στον MSCI Standard κινούνταν στην περιοχή των 9 δισ. ευρώ.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά (free float). Στην Alpha Bank το ποσοστό του ΤΧΣ περιορίστηκε από 66,24% σε 11,01%, με το free float να εκτινάσσεται από το 34% στο 89%. Ακόμη και αν αφαιρεθεί το ποσοστό της Paulson & Co (σ.σ. δεν προκύπτει τέτοιος λόγος παρά μόνο αν το fund λάβει εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της τράπεζας), το free float ξεπερνά το 81%.

Στη Eurobank ακόμη και αν εξαιρεθεί το 35% (26,6% αν δεν συνυπολογισθεί το ποσοστό της Capital), που κατέχει η ομάδα βασικών επενδυτών, το free float αυξάνεται στο 62%, ενώ αν αφαιρεθεί μόνο το ποσοστό όσων έχουν εκπροσώπηση στο Δ.Σ. το ποσοστό των ελεύθερα διαπραγματεύσιμων τίτλων φθάνει στο 81%.

Στην Πειραιώς, μετά και τις τυχόν γνωστοποιήσεις απόκτησης σημαντικών ποσοστών, εκτιμάται ότι το ποσοστό των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά θα ξεπεράσει το 70%.

Παρότι δεν μπορεί να υπολογιστεί εκ προοιμίου και με ακρίβεια η νέα στάθμιση των τεσσάρων μετοχών στον δείκτη MSCI Greece, εντούτοις οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ως πιθανότερο σενάριο την επιστροφή τους στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την επιβολή της τραπεζικής αργίας και την έναρξη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Τον Αύγουστο του 2015, η βαρύτητα των τεσσάρων μετοχών στον δείκτη MSCI Greece ήταν 10,98% για την ΕΤΕ, 4,98% για την Alpha Bank, 4,22% για την Eurobank και 2,44% για την Τράπεζα Πειραιώς. Στο τελευταίο report Νοεμβρίου που εκδίδει ο MSCI, οι σταθμίσεις των τεσσάρων τραπεζών είχαν υποχωρήσει σε: ΕΤΕ 1,97%, Alpha Bank 3,21%, Eurobank 1,89% και Τράπεζα Πειραιώς 0,33%.

Μερίδα της αγοράς επίσης θεωρεί ότι οι πιέσεις στις λοιπές δεικτοβαρείς μετοχές του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οφείλεται και στις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων τις οποίες διενεργούν τα παθητικής διαχείρισης κεφάλαια που ακολουθούν τους δείκτες του MSCI, εν αναμονή των αλλαγών στους συντελεστές στάθμισης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εμφανείς, σύμφωνα με χρηματιστές, οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίου στις οποίες προχωρούν τα δύο ETFs που ακολουθούν δείκτες του Χ.Α. ενόψει της αλλαγής στάθμισης για τους τίτλους των Alpha Bank και Eurobank.

Το ερώτημα είναι αν η MSCI Inc θα περιμένει να προχωρήσει σε αλλαγές στάθμισης αφού εισαχθούν προς διαπραγμάτευση και οι νέες μετοχές της Εθνικής (σ.σ. 14 Δεκεμβρίου), ή θα το πράξει σταδιακά. Η τρίτη επιλογή είναι να μεταθέσει τις όποιες αλλαγές στάθμισης για την επόμενη τακτική αναθεώρηση (σ.σ. Μάιος το 2016), εξέλιξη μάλλον δύσκολη, αν συνυπολογισθεί η ισχυρή πίεση που δέχεται από τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Τραπεζικά στελέχη, πάντως, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης στους τίτλους των Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα ανακοινωθούν έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τι δείχνουν οι αλλαγές στάθμισης που ανακοίνωσε το Χ.Α.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας γνωστοποίησης σημαντικών μετοχικών μεταβολών για τις Eurobank και Alpha Βank, το Χ.Α. προχώρησε με τη σειρά του σε αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης των δύο τίτλων που θα ισχύσουν από την αυριανή συνεδρίαση. Η στάθμιση της μετοχής της Eurobank ανεβαίνει στο 81% σε όλους τους δείκτες που συμμετέχει, ενώ της Alpha Βank στο 89%.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χ.Α. δείχνουν ότι εξαιρέθηκαν από την ελεύθερη διασπορά τίτλων μόνο τα ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ και όσοι από τους ιδιώτες μετόχους έχουν εκπροσώπηση στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.

Έτσι στη Eurobank εξαιρέθηκαν από το free float το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο (2,38%) καθώς και το αντίστοιχο της Fairfax (16,88%), ενώ το ποσοστό της Capital Research & Management (8,34%) προσμετρήθηκε.

Στην Alpha Βank, η Paulson and Co ανακοίνωσε ότι κατέχει το 7,32% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά δεν έχει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της τράπεζας, ενώ η Credit Agricole Life ελέγχει για λογαριασμό χιλιάδων μεριδιούχων unit linked προγραμμάτων το 9,85% της τράπεζας.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, οι 151,4 εκατ. μετοχές που κατέχουν τα unit linked της Credit Agricole Life Ελλάδας θα πουληθούν σταδιακά ανάλογα με τις εντολές εξαγοράς που φθάνουν στην ασφαλιστική από τους μεριδιούχους. Σημειώνεται ότι η μητρική Credit Agricole περιμένει την έγκριση της ΤτΕ, για να μεταβιβασθεί και τυπικά η εν Ελλάδι ασφαλιστική θυγατρική της σε βουλγαρική ομοειδή εταιρεία.

Ως εκ τούτου τα ποσοστά των Credit Agricole Life και Paulson & Co δεν εξαιρέθηκαν κατά τον υπολογισμό του free float. Τέλος, η Paramount που έχει εκπροσώπους στο Δ.Σ. της Alpha ανακοίνωσε ότι κατέχει ποσοστό χαμηλότερο του 5%.

Στις 21 Δεκεμβρίου οι αλλαγές στους δείκτες FTSE

Ο οίκος FTSE θα προχωρήσει σε αλλαγή σταθμίσεων για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών που συμπεριλαμβάνονται στους διεθνείς δείκτες του κατά την τακτική αναθεώρηση της 21ης Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία γνωστοποίησης μετοχικών μεταβολών στην Εθνική (σ.σ. η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της τράπεζας ξεκινά στις 14 Δεκεμβρίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v