Οι δημοσκοπήσεις «ανάβουν τα αίματα» στη ΝΔ

Οι άτυπες συμμαχίες Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα - Γεωργιάδη. Νέες καταγγελίες για τα γκάλοπ και τις εταιρίες που τα κάνουν. Ίσως και σήμερα οι υπογραφές με τη Vodafone.

Οι δημοσκοπήσεις «ανάβουν τα αίματα» στη ΝΔ

Με διαφορετικές τακτικές κινούνται οι υποψήφιοι αρχηγοί στη ΝΔ, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες του πρώτου γύρου και με τους τόνους να παραμένουν σταθερά υψηλοί. Παρασκηνιακά οι διεργασίες είναι έντονες, οι συνάξεις και τα δείπνα δίνουν και παίρνουν, με στόχο όλων τη διεύρυνση των συμμαχιών τους. Δύο είναι τα ζητήματα που κυριαρχούν στην ατζέντα των τεσσάρων στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου: το ενδεχόμενο συναίνεσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, που φέρνουν μπροστά τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αναφορικά με την προσέγγιση με το κυβερνών κόμμα, διαλλακτικότεροι εμφανίζονται -υπό όρους πάντως- οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ πιο σκληρή στάση διατηρούν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, που θέτουν επί τάπητος τα επιχειρήματά τους για να πείσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους.

«Υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται η συνεννόηση. Η ΝΔ δεν μπορεί να είναι εξαρχής αρνητική σε όλα», διαμηνύει ο κ. Μεϊμαράκης, που επιχειρεί να διαχωρίσει την κυβερνητική σύμπραξη από την εθνική συνεννόηση. «Δεν μπορούμε να στείλουμε μηνύματα στο εξωτερικό ότι δεν μιλάμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό συγκεκριμένους όμως όρους. Σε άρθρο του (στα ΝΕΑ) έθεσε τρεις προϋποθέσεις για συναίνεση σε ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση: την έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά του πρωθυπουργού των σφαλμάτων του, την ανάγκη η κυβέρνηση να εμπνέει εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη σύνταξη και την εποπτεία υλοποίησης ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και εξόδου από αυτήν.

Αντίθετα, κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε και χθες ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» και ερωτηθείς για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι με δική του προεδρία «ούτε καφέ στην Κουμουνδούρου θα πιούμε, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αντιπρόεδρος σε μια κυβέρνηση ΝΔ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άδωνις Γεωργιάδης κλείνει κάθε πόρτα συνεννόησης, με οξεία επίθεση στον πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει με αναίσχυντο τρόπο τον ελληνικό λαό. Στόχος να φύγει το συντομότερο γιατί όσο μένει, μεγαλώνει ο λογαριασμός», τόνισε χθες (στον ΣΚΑΪ).

«Χειραγώγηση αποτελέσματος»

Ο κ. Γεωργιάδης πρωτοστάτησε και στην αμφισβήτηση των δύο εταιριών δημοσκοπήσεων που δημοσιοποίησαν τις τελευταίες μέρες ισάριθμες έρευνες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατήγγειλε χειραγώγηση του εκλογικού σώματος της ΝΔ μέσω «δήθεν δημοσκοπήσεων» από «διάφορους κύκλους που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να επιβάλουν αρχηγό στη Νέα Δημοκρατία».

Κάνει λόγο για «ανύπαρκτες εταιρίες, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου», ενώ αναζητεί να βρει «ποιοι είναι αυτοί οι λεφτάδες που θέλουν να χειραγωγήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα». Απευθυνόμενος μάλιστα στους Νεοδημοκράτες, τους ερωτά: «Θα αφήσουμε κάποιους απατεώνες να καθορίσουν το αποτέλεσμα;», ενώ καλεί τους συνυποψηφίους του «και οι τέσσερις μια γροθιά, να ψάξουμε ποιος έστησε αυτή την απάτη».

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ένα 24ωρο μετά την αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων και από τους Β. Μεϊμαράκη (μέσω του Θόδωρου Αμπατζόγλου) και Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναδεικνύει την αναξιοπιστία των γκάλοπ λόγω απουσίας συγκεκριμένου εκλογικού σώματος.

Εν τω μεταξύ, η... περίφημη σύμβαση της ΝΔ με την εταιρία Vodafone αναφορικά με τη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας δεν υπογράφτηκε ούτε χθες. Η Συγγρού επιμένει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι όλα έχουν συμφωνηθεί, κάτι που ίσως αποτυπωθεί και εμπράκτως ακόμα και σήμερα, από τον διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v