Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλεσμα για καινοτομία και... applications από το Δημόσιο

Πρωτότυπη κίνηση από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Προχωρά σε διαγωνισμό για ηλεκτρονικές εφαρμογές που μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου. Ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος, τι προσφέρει στους νικητές.

Κάλεσμα για καινοτομία και... applications από το Δημόσιο

Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης θέλει δουλειά πολλή και... τη συνδρομή των "γκατζετάκηδων" μεν -όχι αφιλοκερδώς, δε.

Σ' αυτή τη λογική, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη, απευθύνεται σε όσους δραστηριοποιούνται στις καινοτόμες εφαρμογές που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες, τους οποίους καλεί να συνδεθούν (και επαγγελματικά) με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας μηχανής.

Σε συνεργασία με άλλα δύο υπουργεία (Παιδείας και Ανάπτυξης) αλλά και τον Ιδιωτικό Τομέα μέσω συνδεδεμένων εταιριών, διοργανώνει τον πρώτο διαγωνισμό "I.T. 4 Gov", με στόχο την ανάδειξη-πιστοποίηση-αξιοποίηση-επιβράβευση αυτών των καινοτόμων εφαρμογών.

Παρέχοντας τη δυνατότητα στους "νικητές" να "πουλήσουν" την εφαρμογή τους στο Δημόσιο, ή συμβάλλοντας στη σύνδεσή τους με επιχειρήσεις.

Κατά τις πληροφορίες, ο διαγωνισμός θα είναι δίμηνης διάρκειας (σ.σ. η επίσημη πρόσκληση θα ανακοινωθεί αύριο) και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση -παρουσία και του πρωθυπουργού, κατά τον σχεδιασμό.

Μέσα από τον διαγωνισμό θα αναζητηθούν καινοτόμες υπηρεσίες που δεν διατίθενται ήδη στην αγορά στα πεδία: πρώτον, δόμησης νέων εναλλακτικών μοντέλων απλούστευσης διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και, δεύτερον, αποτελεσματικών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Το ζητούμενο είναι να προσφέρουν πρωτοπόρες λύσεις με παροχή αξιοποιήσιμων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, σχέσεις κράτους–πολίτη, διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, διαδικασίες εσωτερικής επικοινωνίας και εργασιών (Back office), αξιοποίηση διαθέσιμων ανοιχτών δεδομένων για την προσφορά Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας ή βελτίωση υφιστάμενων υπηρεσιών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν πρόταση (ή προτάσεις) που να αφορά στις κατηγορίες:

Διαδικτυακή εφαρμογή (web application) - Εφαρμογή κινητού (mobile application) - Διαδικτυακή Υπηρεσία (web service)

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συμμετοχή στον διαγωνισμό θα είναι ανοικτή και θα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα (είτε μεμονωμένα, είτε ανά ομάδες) και σε νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.

Το Δημόσιο θα "αγοράσει" τις εφαρμογές

Σε πρώτη φάση, θα επιλεγούν από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων οι καλύτερες ιδέες, ενώ στους τρεις πρώτους "νικητές" θα δοθεί η δυνατότητα (εάν επιθυμούν) να "πουλήσουν" την εφαρμογή τους στο Δημόσιο -πέραν του χρηματικού ποσού (έως 10.000 ευρώ) που θα λάβουν.

Επίσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δώσει "βεβαίωση διάκρισης" των εφαρμογών που θα διακριθούν, με την υποχρέωση να συμβάλει στην αναζήτηση συνεργασιών -π.χ. με επιχειρήσεις.

Λεπτομέρειες για τα παραπάνω αναμένεται να δοθούν αύριο από την επίσημη σελίδα του υπουργείου. Να σημειωθεί ότι ανάλογες διαδικασίες θα επαναληφθούν, με εφαρμογές που θα επιλεγούν από τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v