Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια του IFC για τις ελληνικές τράπεζες

Η συνολική συμμετοχή του IFC θα είναι 60 εκατομμύρια ευρώ στην Alpha Bank, 50 εκατομμύρια στη Eurobank, 20 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς και 20 εκατομμύρια στην Εθνική Τράπεζα. Για ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Τσιτσιράγκος.

Τα σχέδια του IFC για τις ελληνικές τράπεζες
Ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης, μέλος του Ομίλου της Διεθνούς Τραπέζης, απέκτησε μετοχές αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ενδυναμώσει τον τραπεζικό τομέα.

Η συνολική συμμετοχή του IFC θα είναι 60 εκατομμύρια ευρώ στην Alpha Bank, 50 εκατομμύρια στη Eurobank, 20 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς και 20 εκατομμύρια στην Εθνική Τράπεζα. Το IFC θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών με συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια. Η ανακεφαλαιοποίηση ακολουθεί τη συνολική αξιολόγηση (έλεγχο ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού-Asset Quality Review και άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων-stress test) που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο.

«Το IFC έχει πολυετή συνεργασία με τις Ελληνικές Τράπεζες στη Νότια Ευρώπη και θεωρούμε αυτή την κίνηση το πρώτο βήμα για περαιτέρω συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ο κος Δημήτρης Τσιτσιράγκος (φωτό), Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Δραστηριότητες.

«Η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Εξετάζουμε την ενεργότερη συνεργασία μας με τις τράπεζες σε τομείς όπως η εύρεση λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την επιστροφή της Ελλάδας σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης».

Το IFC διατηρεί ολοένα αναπτυσσόμενη σχέση με τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, με άνοιγμα 450 εκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας. Το IFC αποτελεί μακροπρόθεσμο συνεργάτη των ελληνικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κυρίως μέσω της συνεχιζόμενης υποστήριξης των θυγατρικών των Ελληνικών Τραπεζών στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κι έχει βοηθήσει Ελληνικές Εταιρείες να επεκταθούν σε αναδυόμενες αγορές.

Τον Μάιο του 2015, μετά από αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του IFC ενέκρινε μια επιλεκτική και περιορισμένης διάρκειας επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα. Το IFC εξετάζει ευκαιρίες επενδύσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον τομέα των υποδομών και της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα προσελκύσει κι άλλους επενδυτές. Αυτό αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα επαναδραστηριοποίησης του IFC στην Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v