Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Η σιδηροδρομική γραμμή έχει ανοίξει και ετοιμάζεται να περάσει εμπορική αμαξοστοιχία από ΠΓΔΜ προς Ελλάδα. Δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν την περιοχή και απομάκρυναν τους μετανάστες που είχαν κλείσει τις γραμμές.

Ανοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Περισσότερες από δέκα προσαγωγές μεταναστών έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά την επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.

Οι προσαχθέντες -διαφόρων εθνικοτήτων- βρίσκονται αυτή την ώρα στο Α.Τ. Ειδομένης, ενώ νωρίτερα είχαν προσαχθεί τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από μισή ώρα.

Στο μεταξύ, έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Κιλκίς ένας Ιρανός, ο οποίος φέρεται να έχει υποστεί τραύμα από μαχαίρι.

Η σιδηροδρομική γραμμή έχει ανοίξει και, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ετοιμάζεται αυτή την ώρα να περάσει εμπορική αμαξοστοιχία από ΠΓΔΜ προς Ελλάδα.

Νωρίτερα και μετά από καθυστέρηση πολλών ημερών, έγινε επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη. Οι 1.200 περίπου μετανάστες μπαίνουν σε λεωφορεία για τη μεταφορά τους από την περιοχή στο κλειστό γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο).

Η περιοχή είχε αποκλειστεί σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, με δυνάμεις των ΜΑΤ, περίπου 400 άνδρες, να απομακρύνουν τους μετανάστες. 

Π. Πέρκα: Καθυστερήσαμε την επιχείρηση για να μην υπάρξει βία

Από την πλευρά της, η γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών Πέτη Πέρκα τόνισε στον ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση καθυστέρησε την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την Ειδομένη για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν επεισόδια.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης. «Αν είχαμε ανοίξει νωρίτερα τη σιδηροδρομική γραμμή, μπορεί να υπήρχαν επεισόδια τα οποία θα υπερκάλυπταν το καλό που θα γινόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Καταβάλαμε ιδιαίτερες προσπάθειες για να μην υπάρξει βία στην Ειδομένη, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, συνεργαστήκαμε πολύ καλά και με τους μεταφορείς...» σχολίασε η γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών.
«Έπρεπε να ανοίξει οπωσδήποτε η γραμμή, ήταν εθνικό θέμα μπορώ να πω, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει χωρίς βιαιότητες», τόνισε η Πέτη Πέρκα.

Μουζάλας: Σταθμός του Μονάχου για μετανάστες η Πλατεία Βικτωρίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παρομοίασε την πλατεία Βικτωρίας με τον σταθμό του Μονάχου, όταν μετανάστευαν οι Έλληνες στη Γερμανία τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την πλατεία ως «ελεύθερο χώρο και τόπο συγκέντρωσης».
Ο κ. Μουζάλας επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους μετανάστες να πηγαίνουν στην πλατεία, γιατί κάθε άνθρωπος που κυκλοφορεί ελεύθερα μπορεί να κυκλοφορεί εκεί. Εκεί αποφασίζουν για τα ταξίδια τους».

Ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει την Τρίτη πως «το θέμα (σ.σ. των μεταναστών στην Ειδομένη και της κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής) θα λήξει τις επόμενες μέρες, δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι και σε δέκα-δεκαπέντε». «Θέλουμε να αποφύγουμε τη βία», ξεκαθάριζε ο αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο