Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαιρέθηκε το λιμάνι του Πόρου από το σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ

Την απόφαση για την εξαίρεση του λιμανιού αλλά και δέσμευση αυτή εξέφρασαν από κοινού η κ. Δούρου, ο Δήμαρχος Πόρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος κατά τη συνάντησή τους στον Πόρο.

Εξαιρέθηκε το λιμάνι του Πόρου από το σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ
Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου στον Πόρο και της συνάντησης εργασίας που είχε με την δημοτική αρχή στις 11.12.2015, ανακοινώθηκε από την ίδια και από τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, ότι, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιρτσιόλα, το λιμάνι του Πόρου εξαιρέθηκε οριστικά από τα προς παραχώρηση λιμάνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Δήμο Πόρου, η εξέλιξη αυτή συνιστά ανατροπή του μέχρι σήμερα σχεδιασμού της Πολιτείας, η οποία στις 13.8.2012 με Κοινή Υπουργική Απόφαση μετέφερε τα δικαιώματα παραχώρησης 23 λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ και εκείνο ακολούθως διενήργησε διαγωνισμό για την παραχώρηση του «πακέτου» των πρώτων τεσσάρων από αυτά (Άλιμος, Πόρος, Ύδρα, Ν. Επίδαυρος).

Ο διαγωνισμός στις 4.7.2013 πέρασε στην τελική φάση του, με την πρόκριση 11 μεγάλων σχημάτων ως υποψηφίων επενδυτών και έκτοτε αναμενόταν η κατακύρωσή του. Το λιμάνι του Πόρου είναι το πρώτο από τα 23 λιμάνια που εξαιρείται τελικά από τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, εξαιτίας της κάθετης αντίθεσης των κατοίκων και της δημοτικής αρχής του νησιού στην προοπτική αυτή.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτή η εξέλιξη, η οποία αποτελεί δικαίωση ενός πολυετούς αγώνα, μεταφέρει πλέον το βάρος της ευθύνης για την αξιοποίηση του λιμανιού και για την απόδειξη ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να διαχειριστεί με σοβαρότητα και αποδοτικότητα την περιουσία του, πρωτίστως στον Δήμο Πόρου, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής.

Την θέση και δέσμευση αυτή εξέφρασαν από κοινού η κ. Δούρου, ο κ. Δημητριάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος κατά τη συνάντησή τους στον Πόρο.

Επόμενα βήματα προς τον στόχο αυτό είναι η επιστροφή με νέα Υπουργική Απόφαση των δικαιωμάτων παραχώρησης του λιμανιού στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου, η εκπόνηση μάστερ πλαν (ήδη έχει ανατεθεί σε ιδιώτη μελετητή από το ΔΛΤ), η επέκταση του τουριστικού καταφυγίου και η έναρξη λειτουργίας του. Παράλληλα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία αδειοδότησης του έργου αποκατάστασης του τμήματος του λιμανιού που έχει καταρρεύσει τον Οκτώβριο του 2012 (με την χρηματοδότησή του να είναι ήδη εγκεκριμένη από την Περιφέρεια) και θα ακολουθήσουν τα έργα που θα υποδειχθούν από το μάστερ πλαν.

Το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και τα υπόλοιπα θέματα κοινού προγραμματισμού Δήμου – Περιφέρειας (Βιολογικός, έργα αποκατάστασης ζημιών, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.) αποτέλεσαν τα αντικείμενα των συναντήσεων της κ. Δούρου με την δημοτική αρχή και τους παραγωγικούς φορείς του Πόρου, καθώς και της επιτόπιας περιήγησης που ακολούθησε, τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v