Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις προσφορές για Παγκρήτια και Πελοποννήσου

Σε εξέλιξη η προληπτική διαδικασία από την ΤτΕ. Υπέβαλαν προσφορές για τα υγιή στοιχεία ενεργητικού των Παγκρήτια και Πελοποννήσου τρεις συστημικές τράπεζες. Η προθεσμία ως το βράδυ της Τρίτης για την κάλυψη του βασικού σεναρίου. Συνεδριάζει το απόγευμα η ΤτΕ.

Τρεις προσφορές για Παγκρήτια και Πελοποννήσου

Τρεις προσφορές για την εξαγορά των υγιών στοιχείων ενεργητικού που έχουν οι συνεταιριστικές τράπεζες Παγκρήτια και Πελοποννήσου υποβλήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες από τις συστημικές τράπεζες.

Οι προσφορές υποβάλλονται στο πλαίσιο της προληπτικής διαδικασίας που κίνησε η Τράπεζα της Ελλάδος στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που ως το βράδυ της Τρίτης οι δύο συνεταιριστικές δεν κατορθώσουν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την κάλυψη τουλάχιστον του βασικού σεναρίου.

Οι δύο τράπεζες καλούνται το επόμενο 48ώρο να βρουν στρατηγικούς ή άλλους επενδυτές που να απορροφήσουν αδιάθετες μετοχές από τις αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου. Αν το πετύχουν η διαδικασία της διάσπασης και πώλησης των υγιών στοιχείων ενεργητικού θα διακοπεί.

Σε διαφορετική περίπτωση η ΤτΕ με βάση τις τρεις προσφορές που υποβλήθηκαν θα αποφασίσει ποια ή ποιες τράπεζες θα απορροφήσουν τα υγιή στοιχεία ενεργητικού των δύο συνεταιριστικών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, προσφορές υπέβαλαν η Εθνική και η Alpha Bank που ενδιαφέρονται κυρίως για την Παγκρήτια ενώ με βάση ανεπιβεβαίωτη πληροφορία υπάρχει άλλη μια προσφορά από συστημική τράπεζα.

Σήμερα το απόγευμα υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση στην Τράπεζα της Ελλάδος για μια πρώτη αξιολόγηση τόσο των προσφορών που θα υποβληθούν για τις δύο συνεταιριστικές, όσο για την πορεία των αυξήσεων κεφαλαίου όλων των υπολοίπων.

Σημειώνεται ότι τόσο η Αττικής όσο και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές (Χανίων, Ηπείρου) κάλυψαν μέσω της εξάσκησης δικαιωμάτων, των αιτήσεων προεγγραφής και των διαδικασίας δεσμευτικών προσφορών για την κάλυψη αδιάθετων μετοχών τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και μέρος του δυσμενούς.

Έτσι, έλαβαν παράταση από την ΤτΕ ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να διαθέσουν και τις υπόλοιπες αδιάθετες μετοχές επιχειρώντας να καλύψουν το σύνολο των αυξήσεων κεφαλαίου εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια.

Στην περίπτωση που ως τα μέσα της εβδομάδας εκτιμηθεί ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί θα αιτηθούν τη λήψη κρατικής ενίσχυσης από το ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v