ΝΔ: Πόλεμος... έξι ημερών για την ηγεσία

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η γενική δοκιμή και τα δικαστικά μπλεξίματα. Ποια η τακτική των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών. Πώς υποδέχθηκαν την παρέμβαση Καραμανλή.

ΝΔ: Πόλεμος... έξι ημερών για την ηγεσία

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα στη ΝΔ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής, με τους τέσσερις υποψηφίους να δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για τις τελευταίες εντυπώσεις. Και μπορεί στο προσκήνιο ανάμεσά τους οι τόνοι να δείχνουν χαμηλοί, ωστόσο παρασκηνιακά, οι διεργασίες, οι ζυμώσεις, η καχυποψία και οι αιχμές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθούν στο πέρασμα των ημερών.

Επί της διαδικασίας, η χθεσινή γενική δοκιμή της Vodafone άφησε ικανοποιημένα τα κομματικά στελέχη, τα οποία αισιοδοξούν πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Ωστόσο, και πάλι νηνεμία δεν υπήρξε στο γαλάζιο στρατόπεδο, αφού τα λιμνάζοντα ύδατα τάραξε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη μιας από τις εταιρίες που «κόπηκαν» από τη διαδικασία (Genious Systems), καταγγέλλοντας τη Συγγρού για αδιαφανείς διαδικασίες.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που θα εκδικαστεί πάντως την Τετάρτη, ενώ κάποιοι, όπως ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, δεν διστάζουν να μιλήσουν για δάκτυλο έσωθεν ορισμένων οι οποίοι «δεν θέλουν να γίνουν οι εκλογές».

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης η παρέμβαση, μέσω διαρροών, του Κώστα Καραμανλή υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τη δυσφορία τους εκφράζουν σε συνομιλητές τους οι Άδωνις Γεωργιάδης (έκανε και σχετική δημόσια δήλωση) και Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθυμίζουν τον κώδικα δεοντολογίας που είχε προτείνει ο πρώην υπουργός περί «καμίας εμπλοκής των πρώην προέδρων του κόμματος στην εσωκομματική διαδικασία».

Στοχευμένα κοινά

Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω δείπνων, επαφών και συναντήσεων (όπως αυτή του Β. Μεϊμαράκη με τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή όπου «έσπασαν οι πάγοι» των σχέσεών τους), οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ ξεδιπλώνουν τη στρατηγική των τελευταίων έξι προεκλογικών ημερών.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας χθες βρέθηκε στην Κερατέα, θέλοντας να ενισχύσει την επιρροή του στη σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα Περιφέρεια Αττικής, ενώ και τις υπόλοιπες ημέρες θα επιμείνει να απευθύνεται σε στοχευμένα κοινά. Παράλληλα, σε κάθε ευκαιρία αφήνει αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και καλεί τους νεοδημοκράτες να προσέλθουν στις κάλπες για «να αποδείξουμε ότι το κόμμα έχει επαφή με την κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιχείρησε το Σαββατοκύριακο να διεισδύσει στο βασικό κέντρο επιρροής του κ. Τζιτζικώστα, τη Βόρειο Ελλάδα και, σύμφωνα με συνεργάτες του, την τελευταία εβδομάδα θα κινηθεί με απόλυτη εξωστρέφεια. Θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ενώ πρόθεσή του είναι να μην ενδώσει σε ενδοκομματικές προκλήσεις από τους συνυποψηφίους του. Από τα βασικά σημεία της ρητορικής του, ότι μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

«Κλειδί» το λεκανοπέδιο

Στην επιχείρηση ανάδειξης των πρωθυπουργικών ικανοτήτων του θα επιμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, με άρθρο του στο «Βήμα», συγκεκριμενοποίησε τα επόμενα βήματά του, ένα προς ένα, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές, προκειμένου, όπως λέει, να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στην παράταξη. Όλη την εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το οποίο θεωρεί «κλειδί» για την εκλογή του νέου αρχηγού, ενώ θα συνεχίσει τις συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ.

Να αποφύγει τις εσωκομματικές τριβές θα επιδιώξει ο Άδωνις Γεωργιάδης μέχρι την Κυριακή, στοχεύοντας αποκλειστικά κατά του Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Γεωργιάδης θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ ως διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών ορίζει τις απαντήσεις στα ερωτήματα «ποια Ν.Δ. θέλουμε» και «αν θέλουμε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ». Χθες, από την Αλεξανδρούπολη, ανέφερε ότι «δεν θέλω ούτε να ακούω για συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο που το ακούω μου σηκώνεται η τρίχα. Εάν συμβεί αυτό, θα καταστραφεί και η Ελλάδα και η ΝΔ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v