Βελκουλέσκου (ΔΝΤ): H EE πρέπει να ελαφρύνει το χρέος

Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους ξεκαθαρίζει η εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα. Χρειάζονται παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Κρίσιμη η παρουσία του Ταμείου τονίζει ο Ντ. Κοστέλο. Εκπληκτοι οι θεσμοί με τις αντοχές της οικονομίας.

Βελκουλέσκου (ΔΝΤ): H EE πρέπει να ελαφρύνει το χρέος

Ακόμη και αν οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, το χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσει σε ελάφρυνσή του. 

Τη δήλωση αυτή έκανε η υπεύθυνη της Αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας σε φόρουμ που οργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε ότι προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο Ελληνικό Πρόγραμμα, η Ελλάδα «πρέπει να αντιμετωπίσει έναν αριθμό προκλήσεων». Ανάμεσα στις προκλήσεις αυτές ανέφερε ξανά την ελάφρυνση του χρέους.

Από την πλευρά του, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν είπε ότι το Ταμείο είναι αυτό που θα πάρει την απόφαση για να λάβει μέρος ή όχι στο Ελληνικό Πρόγραμμα. «Αλλά για εμάς η παρουσία του ΔΝΤ είναι κρίσιμη», τόνισε.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών τόνισαν ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα και θα συνεχιστεί η ομαλή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση.

Αρχικά εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις αντοχές που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες της τελευταίας περιόδου. Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Κοστέλο: «Αιφνιδιαστήκαμε ευχάριστα από την αντοχή της ελληνικής οικονομίας», ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι έχουν αναθεωρηθεί προς το καλύτερο οι προβλέψεις για την ύφεση του 2015, σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Declan Costello, είναι πλέον ορατός και επιτεύξιμος ο στόχος να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

O εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Rasmus Ruffer τόνισε ότι η επιτευχθείσα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο εκπρόσωπος του ESM κ. Nicola Giammarioli σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι βέβαιος πως «αν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Τέλος ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο ανέφερε ότι υπάρχει σαφής δέσμευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο να τη ελάφρυνση του χρέους και ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v