Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

Το βράδυ η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ. Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση για διαρροές.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

Με ενστάσεις για το «κατεπείγον» του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ ξεκίνησε η συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής.

Τους τόνους ανέβασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας κατά παρέκκλιση του Κανονισμού της Βουλής να παραταθεί το 10ωρο για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετηθούν περισσότεροι βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απαντώντας έκανε λόγο για ασφυκτικά πλαίσια τα οποία ορίζονται από την κυβέρνηση ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, εξήγησε πως το «κατεπείγον» του νομοσχεδίου εκπορεύεται από τη χρηματοδότηση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή και με την έγκριση του Eurogroup.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι εντός του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχουν μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις, καταγγέλλοντας ότι με διατάξεις όπως το ενιαίο μισθολόγιο κάνει πελατειακές σχέσεις με τους δημόσιους υπαλλήλους.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για "θεατρινισμούς" από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση

Με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων κλείνει απόψε ο κύκλος των δύσκολων ψηφοφοριών για επώδυνα μέτρα αυτής της χρονιάς -κι αυτής της κυβέρνησης, ασχέτως εάν μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το κλίμα στους «153» δεν είναι... εορταστικό, ενώ διατάξεις όπως τα κόκκινα δάνεια προκάλεσαν «μούδιασμα» στους κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς στο νομοσχέδιο υπάρχουν κενά για το ποιοι δανειολήπτες θα προστατευθούν, τελικά, αλλά και πώς θα διαχειριστούν τα δάνεια οι εταιρείες που θα τα «αγοράσουν».

Ως εκ τούτου, χρειάσθηκαν διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη ότι τα ζητήματα θα ρυθμιστούν με τρόπο που δεν θα θιγούν οι έχοντες ανάγκη προστασίας. Μιλώντας μάλιστα στην επιτροπή της Βουλής χθες συνέστησε «υπομονή» διότι, όπως είπε, «στις 15 Φεβρουαρίου να μας κάνετε κριτική ότι παραβιάσαμε μία κόκκινη γραμμή, ή δεν προστατεύσαμε κατηγορία που είχαμε πει ότι θα προστατεύσουμε».

Ειδικά για τα funds που θα αγοράσουν επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Σταθάκης επέμεινε ότι θεσπίζονται «αυστηρότατοι κανόνες λειτουργίας, πανομοιότυποι με εκείνους που διέπουν τις τράπεζες».

Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Δεν αλλάζει η παραμικρή λεπτομέρεια πάνω στα δικαιώματα που έχει ένας επιχειρηματίας. Είτε είναι στην τράπεζα, είτε μεταφερθεί, είτε εξυπηρετείται, σε μία εταιρεία δεν αλλάζει το παραμικρό. Ο τρόπος που έγινε η ρύθμιση είναι από τους πιο αυστηρούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v