Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΠΑΝΤ: Ολη η απόφαση για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Με ποιες πρακτικές η ζυθοποιία κατηγορείται ότι απέκλειε τους ανταγωνιστές της στην αγορά μπίρας. Οι εμπορικές πρακτικές, οι παροχές και οι συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας. Με 15 μήνες καθυστέρηση η δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΕΠΑΝΤ: Ολη η απόφαση για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Δεκαπέντε μήνες χρειάστηκαν για να καθαρογραφεί και κατ' επέκταση να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με την οποία της επεβλήθη πρόστιμο 31,4 εκατ. ευρώ (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 15 Δεκεμβρίου του 2015), όταν η απόφαση για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2014.

Είχε προηγηθεί βέβαια πάνω από μια δεκαετία από την ημέρα που ξεκίνησε η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά ζύθου (σ.σ. το ερευνώμενο διάστημα ήταν από το 1998 έως το 2013) και από την ημέρα που η Μύθος Ζυθοποιία υπέβαλε καταγγελία στις 29/12/2006 κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Το πρόστιμο που επεβλήθη στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ, είναι το τέταρτο υψηλότερο που έχει επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή διαχρονικά -μεγαλύτερα είναι αυτά που έχουν επιβληθεί στο γάλα, στην BP-Shell και στα πουλερικά- και το υψηλότερο που έχει επιβάλει σε μία μόνο εταιρεία.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία άδικη και αβάσιμη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η εταιρεία, όπως έχει δηλώσει αρμοδίως ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζωούλλης Μηνά, θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη, για να προασπίσει τα δικαιώματά της και να αποκαταστήσει τη φήμη της, θέτοντας τις πραγματικές διαστάσεις της εικόνας της αγοράς μπίρας, όπως είπε. «Πιστεύω στη δικαιοσύνη και πιστεύω ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε», είχε αναφέρει προ 15 ημερών ο CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτή την απόφαση των 493 σελίδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αναρτήθηκε προ ημερών στο ΦΕΚ, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προέβη σε σύνθετη εμπορική πολιτική, με στόχο τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών. Οι δε πρακτικές της οδήγησαν σε δυσμενείς διακρίσεις ιδίως μεταξύ των αποκλειστικών/οιονεί αποκλειστικών και των ανεξάρτητων πελατών όλων των βαθμίδων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την περιέλευση σε δυσμενή θέση στον ανταγωνισμό τόσο των ανταγωνιστικών προμηθευτών όσο και των μη αποκλειστικών πελατών.

Μέσω της σύναψης συμφωνιών και επιβολής όρων επάλληλης αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω των άλλων αντιανταγωνιστικών πρακτικών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δημιούργησε στην πράξη εμπόδια για την επέκταση και ανάπτυξη των υφιστάμενων ανταγωνιστών ή/και την είσοδο δυνητικών ανταγωνιστών.

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται πως οι εκπτώσεις και οι πληρωμές και άλλες παροχές υπό όρους αποκλειστικότητας/οιονεί αποκλειστικότητας εκ μέρους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κατέστησαν πολλούς χονδρεμπόρους και πολλά τελικά σημεία, πιστούς πελάτες της δεσπόζουσας επιχείρησης, τα δε αποτελέσματα των πρακτικών ήταν συμπληρωματικά μεταξύ τους κατά το ότι ελάττωσαν σημαντικά την ικανότητα των ανταγωνιστών να ασκήσουν πίεση με βάση τα προτερήματα των δικών τους προϊόντων.

Επίσης σημειώνεται πως κατά την ομόφωνη κρίση της Επιτροπής, η καταγγελλόμενη (σ.σ. Αθηναϊκή Ζυθοποιία) είχε συνάψει συμφωνίες με όρους αποκλειστικότητας ή ισοδύναμων συμβατικών όρων, συχνά δε με παροχή σημαντικού οικονομικού κινήτρου έναντι αποκλειστικής διάθεσης των προϊόντων της, με μεγάλο αριθμό τέτοιων πελατών, μεταξύ των οποίων κάποιοι από τους πλέον επώνυμους στο είδος τους, διαμορφώνει δε την εμπορική της πολιτική με γνώμονα την αποτροπή της εισόδου των ανταγωνιστών της.

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται πως πέραν των βασικών εκπτώσεων επί τιμολογίου, των εφάπαξ καταβολών με την έκδοση πιστωτικών σημειωμάτων και τιμολογίων παροχής υπηρεσιών (προκαταβολικά ή απολογιστικά) και των διάφορων παροχών σε είδος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρείχε οικονομικά ανταλλάγματα στους πελάτες με τους οποίους συμβαλλόταν, επί τη βάσει των συνολικών αγορών των τελευταίων (συχνά σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση).

Σύμφωνα με καταγγελία της Μύθος Ζυθοποιίας, διάφορες εταιρίες δεν ανανέωσαν ή διέκοψαν τη σχέση συνεργασίας που διατηρούσαν με την καταγγέλλουσα, καθότι συνήψαν συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Ειδικότερα, η Μύθος Ζυθοποιία προσκόμισε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ένορκη κατάθεση υπαλλήλου της, ο οποίος, σε σχέση με τη διακοπή των συγκεκριμένων συνεργασιών ανέφερε: «[η] εταιρία μας συνδεόταν με σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με τον όμιλο [...] στα πλαίσια των οποίων χορηγούσε διάφορες εκπτώσεις ενώ είχε καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την προώθηση των προϊόντων της. Ενώ βρισκόμασταν στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συμφωνίας με [...] στις αρχές του 2004 και ενώ η συμφωνία μας με [...] συνέχιζε να ισχύει (έληγε το [...]) μας ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεργαστούμε στο μέλλον (όχι μόνο στο επίπεδο της συμβάσεως που είχαμε αλλά γενικότερα) γιατί έκλεισαν συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, η οποία χορήγησε παροχές άνω του 90% του αναμενόμενου τζίρου και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί να δοθούν στον πρώτο χρόνο της συνεργασίας τους".

 

*Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v