Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα

(upd) Η εμπλοκή με τους θεσμούς και η ανάγκη κοστολόγησης των μέτρων οδηγεί σε αναδίπλωση την κυβέρνηση. Δεν θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής. Στην αντιπολίτευση ρίχνει το φταίξιμο το Μέγαρο Μαξίμου.

Φρένο στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα

Οπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση, «παγώνοντας» το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας στη Βουλή.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε το μεσημέρι ότι το νομοσχέδιο θα «αποσυρθεί», προκειμένου να επανακατατεθεί μετά τις γιορτές στη Βουλή, αλλά αφού έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, η κυβέρνηση θα μεταφέρει την ψήφισή του για την επόμενη χρονιά (ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα), προκειμένου να προχωρήσει στις όποιες διορθώσεις και διευκρινίσεις.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να μεταθέσει τη συζήτηση για το νέο έτος. Ωστόσο, μέχρι χθες κορυφαίες κοινοβουλευτικές πηγές ενημέρωναν ότι το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει να συζητείται στην ολομέλεια αύριο Παρασκευή και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αιτιολογούσαν τον επείγοντα χαρακτήρα του καθώς και ότι κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς έκθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με το επιχείρημα ότι εφόσον το πολυνομοσχέδιο έχει διατάξεις που αφορούν σε ευπαθείς ομάδες και οικονομικά αδυνάμους, πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις γιορτές, ώστε κάποιες δράσεις (όπως η ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1.1.2016) να δρομολογηθούν αμέσως.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν μέχρι σήμερα το πρωί ότι το δημοσιονομικό μέρος του νομοσχεδίου έχει συζητηθεί με τους εταίρους «χωρίς πρόβλημα» και ότι τα όποια κενά επρόκειτο να καλυφθούν σήμερα από τον Γιώργο Χουλιαράκη στο EWG.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι δανειστές εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις θεωρώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, το νομοσχέδιο μονομερή ενέργεια καθώς δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση και κυρίως δεν είχε γίνει κοστολόγηση των μέτρων που ενσωματώνονται σε αυτό.

Επισήμως, πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η χρονική μετάθεση του πολυνομοσχεδίου είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,Ποτάμι) και ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με κανονική διαδικασία και όχι ως επείγον...

Το σίγουρο είναι ότι μένει να φανεί κατά πόσο η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα ενσωματώνει τα ίδια μέτρα με το αρχικό κείμενο και κυρίως πώς θα καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κόστος προκύψει από τις νέες διατάξεις.

Μαξίμου: Δεν το αποσύραμε, φταίει η αντιπολίτευση

Στην στάση της αντιπολίτευσης αποδίδει η κυβέρνηση το πάγωμα του πολυνομοσχεδίου. Σε ανακοίνωσή της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι «μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε», καταλήγει. 

«Ζήτησαν απλά ενημέρωση»

Κυβερνητικές πηγές αργότερα σημείωναν ότι το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν. Προώθησε το νομοσχέδιο με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα. 

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι αντίθετα με όσα λένε τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) «τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους, όπως π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους».

«Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκατ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις».

Σύμφωνα με τους ίδιους οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα, καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v