Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε συμβιβασμό για το... 13ο προαπαιτούμενο

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες τη νύχτα οι διαβουλεύσεις για τη (θεαματική) μείωση της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικές εξετάσεις. "Αποκυήματα φαντασίας", κατά το Μαξίμου, τα περί νέων μέτρων ύψους 3-7 δισ. το 2016.

Κοντά σε συμβιβασμό για το... 13ο προαπαιτούμενο

Κοντά σε "συμβιβασμό" για το... 13ο προαπαιτούμενο από το οποίο εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ βρίσκεται το Μαξίμου, ενώ καταβάλλει προσπάθειες (και) για να προωθήσει κάποιες από τις "ανθρωπιστικές" διατάξεις του "παράλληλου προγράμματος", με τη μορφή τροπολογιών, στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων που ψηφίζεται μεθαύριο από τη Βουλή.

Το 13ο (και τελευταίο σ' αυτή τη φάση) προαπαιτούμενο είναι η μείωση, κατά 42%, των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ σε κέντρα για διαγνωστικές εξετάσεις.

Οπως ανέφερε το Euro2day.gr το Σάββατο, το εν λόγω αίτημα που πρόβαλλαν αίφνης οι δανειστές βρίσκει αντίθετη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς το κόστος θα απορροφηθεί από τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες εις βάρος των μικρότερων κέντρων, τα οποία θα υποχρεωθούν να το μετακυλίσουν στους ασφαλισμένους με προφανές αποτέλεσμα.

Κατά το υπουργείο, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε λουκέτο 1.700 διαγνωστικά κέντρα (σε σύνολο 2.400) και δη σε μία στιγμή που ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση "ακόμα" να σηκώσει το βάρος των εξετάσεων.

Κατά κυβερνητικά στελέχη μάλιστα το αίτημα αυτό το "προώθησαν» στους δανειστές εκπρόσωποι μεγάλων εγχώριων «αλυσίδων».

Μετά το αδιέξοδο της Παρασκευής, το θέμα "πέρασε" στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αργά χθες τη νύχτα φάνηκαν κάποια "σημάδια" διεξόδου.

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να έχει εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που ο "συμβιβασμός" δεν είναι ο επιθυμητός.

Τέλος χρόνου

Θεωρητικά η λύση πρέπει να βρεθεί σήμερα, διότι οι ευρω-υπηρεσίες «κατεβάζουν ρολά» από αύριο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και θεωρείται απίθανο να διακόψουν τη ραστώνη για να αποφανθούν περί της τύχης της υποδόσης.

Ως γνωστόν, εάν η εκταμίευση δεν γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να συνεδριάσουν εκ νέου μετά τις γιορτές τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για να την εγκρίνουν από την αρχή.

Πέραν της οικονομικής διάστασης, μία τέτοια εμπλοκή θα φρενάρει την πρώτη αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα βήματα -κυρίως για το θέμα του χρέους.

«Τι θα γράφουν αύριο;»...

Πέραν τούτου, το Μαξίμου αντέδρασε ειρωνικά στις πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να ζητούν συμπληρωματικό προϋπολογισμό με μέτρα ύψους 3-7 δισ. ευρώ, διότι κρίνουν «υπερεκτιμημένα» τα προβλεπόμενα έσοδα από ΦΠΑ και ηλεκτρονικό τζόγο για το 2016.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν χθες τα σχετικά δημοσιεύματα «αποκυήματα φαντασίας», με την ακόλουθη προσθήκη: «Οι ίδιοι έλεγαν πριν από 15 ημέρες ότι η κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις, ενώ δεν μιλούσε ο Τσίπρας με τον Παππά. Στο ενδιάμεσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε τη χώρα από τη Σένγκεν και ότι είναι στα μαχαίρια πλέον ο Χουλιαράκης με τον Τσακαλώτο. Σήμερα γράφουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα από 2,4 δισ. έως 7 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα μέσα που παρουσιάζουν το θέμα. Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v