Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά πρόγραμμα δεκατιανού στα σχολεία

Πιλοτικό πρόγραμμα σίτισης 11.000 μαθητών πραγματοποιούν τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας σε συνεργασία με τις εταιρείες Γρηγόρης Μικρογέυματα, Καραμολέγκος, 3Ε, Ελληνική Ζύμη και ADORO. Αύριο "γεμίζουν" με ρευστό οι κάρτες σίτισης και πιστώνεται το επίδομα ενοικίου.

Ξεκινά πρόγραμμα δεκατιανού στα σχολεία

Από την επόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να επεκταθεί το πρόγραμμα "Δεκατιανό στο Σχολείο" που ήδη εφαρμόζεται σε 64 δημοτικά σχολεία της Αθήνας και 11.000 μαθητές, σε συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας με εταιρείες τροφίμων και εστίασης.

Το πρόγραμμα "Δεκατιανό στο Σχολείο" παρουσιάστηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Εργασίας, από τους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Πιλοτικά, εφαρμόζεται ήδη από τις 18 Νοεμβρίου, και στόχος είναι να καλύψει όλη τη σχολική χρονιά. Καλύπτει 64 δημοτικά σχολεία και περίπου 11.000 μαθητές και πραγματοποιείται σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας, της Κυψέλης, στα Άνω και Κάτω Πατήσια και σε Ειδικά Σχολεία στο Περιστέρι και στο Ίλιον. Γίνεται δε με τη συνεργασία με τις εταιρείες "Γρηγόρης Μικρογεύματα", "Καραμολέγκος", "3Ε", "Ελληνική Ζύμη" και "ΑDORO".

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου το "Δεκατιανό στο Σχολείο" είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς υπάρχει σχεδιασμός, από τον Σεπτέμβριο του 2016, να παρέχεται ζεστό γεύμα στο 30% των δημοτικών σχολείων.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε ότι σχεδιάζεται, επίσης σε συνεργασία με την εταιρεία Μεβγάλ, η διανομή γάλακτος σε 25 σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα εκτός από την αντιμετώπιση φαινομένων υποσιτισμού στα σχολεία και λιποθυμιών παιδιών μέσα στις τάξεις, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα υγιεινής διατροφής στα παιδιά και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, στην οποία η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, οι δράσεις θα πολλαπλασιαστούν με τη δημιουργία δικτύων διανομής φρούτων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας είναι ένα φαινόμενο που δεν ανήκει σε ευρωπαϊκές χώρες και ότι «σε έκτακτες συνθήκες απαιτούνται έκτακτα μέτρα», ενώ υπογράμμισε ότι το Δημόσιο είναι αυτό που έχει την ευθύνη του κοινωνικού κράτους και οφείλει να εξασφαλίζει τις παροχές κατά της φτώχειας.

Αύριο η ενεργοποίηση της Κάρτας Σίτισης

Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνεται ότι αύριο Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 θα ενεργοποιηθεί για έκτη φορά η Κάρτα Αλληλεγγύης.

Το ποσό των 16.297.480 ευρώ, θα πιστωθεί σε 145.330 δικαιούχους, που θα λάβουν έτσι την ΣΤ' δόση της Κάρτας Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται μέσω της χρήσης της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70 –220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

Πιστώνονται και οι επιδοτήσεις ενοικίου

Επίσης αύριο Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 θα γίνει η τέταρτη καταβολή του Επιδόματος Ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της Ανθρωπιστικής Κρίσης των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί.

Το ποσό των 2.424.864,49 ευρώ θα πιστωθεί στους 19.443 λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση –με ευθύνη των δικαιούχων- των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v