Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα της Νέας Δημοκρατίας, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Οπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 85% των εκλογικών τμημάτων (1.062 τμήματα), τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Μεϊμαράκης: 39,5%
Μητσοτάκης: 28,27%
Τζιτζικώστας: 21,15%
Γεωργιάδης: 11.07%
Ο κ. Τραγάκης υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η διασταύρωση των στοιχείων από τα φαξ και το ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα και από τα 1251 εκλογικά τμήματα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Αν και το δίδυμο που θα φτάσει στις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου είναι ήδη γνωστό η διαφορά μεταξύ των δύο "μονομάχων" αλλά και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι άλλοι δύο υποψήφιοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την επόμενη εκλογική διαδικασία.
Με το βλέμμα στη 10η Νοεμβρίου
Τη στρατηγική τους ενόψει του δεύτερου και καθοριστικού γύρου για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ αρχίζουν να χαράσσουν από σήμερα οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, με παρακαταθήκη τη μαζική συμμετοχή των οπαδών και φίλων του κόμματος στην διαδικασία, που έφτασαν τις 400.000 και με άγνωστη ακόμα τη μεταξύ τους διαφορά, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησαν εκτός... τελικού τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, η στάση των οποίων ενδεχομένως να είναι καθοριστική για την έκβαση της μάχης.
Στηρίζει Μητσοτάκη ο Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως στις 10 Ιανουαρίου θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ. Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για γραμμή προς τους ψηφοφόρους του, και μίλησε με θερμά λόγια για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
«Ο πρώτος λόγος που αποφάσισα να στηρίξω τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι γιατί επειδή πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα στη ΝΔ για την ανανέωση. Δεύτερο γιατί είμαστε δύο άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και μπορούμε να εκφράσουμε το σύνολο της κεντροδεξιάς παράταξης . Και ο τρίτος λόγος είναι ότι συνεργαστήκαμε άψογα την περίοδο που ήμασταν υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά».
Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους συνεργάτες τους αλλά και τους χιλιάδες ψηφοφόρους που τον τίμησαν με την ψήφο τους καθώς έλαβε διψήφιο ποσοστό. «Αυτός ήταν ο αρχικώς στόχος» είπε και τόνισε όπως όλα έγιναν από μηδενική βάση «χωρίς μηχανισμούς και χωρίς την στήριξη βουλευτών».
Real.gr ΑΔΩΝΙΣ από realmedialive
Σε ανακοίνωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ευχαριστεί τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη δημόσια στήριξη που παρέχει ενόψει του δευτέρου γύρου.
«Προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη. Για να κερδίσει και πάλι η κεντροδεξιά τη μάχη των ιδεών. Η ενότητα έχει εξασφαλιστεί. Το δίλημμα όμως παραμένει. Συρρίκνωση και Στασιμότητα ή Διεύρυνση και Ανανέωση; Στον πρώτο γύρο το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας. Έχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη την εντολή τους. Την 10η Ιανουαρίου, το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Τι θα κάνει ο Τζιτζικώστας
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που τους τρεις προηγούμενους μήνες συγκρούστηκε μετωπικά με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θεωρείται απίθανο να τείνει χείρα βοηθείας προς αυτόν ενόψει δεύτερου γύρου. Δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες και τα γαλάζια στελέχη γύρω από αυτόν που τον προτρέπουν να δηλώσει τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, στη σκιά του χθεσινού εκλογικού σοκ που υπέστη, άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα το πράξει, ή θα προτείνει στους ψηφοφόρους του να εκφραστούν κατά συνείδηση.
Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά, καθώς στην πράξη άγνωστο είναι αν οι ψηφοφόροι των δύο ηττημένων θα τους ακούσουν, ενώ άγνωστος X είναι πόσοι από τις 400.000 χθεσινούς ψηφοφόρους θα πειστούν από τα δύο στρατόπεδα και θα ψηφίσουν και πάλι τη 10η Ιανουαρίου.
Πέραν της μεγάλης συμμετοχής, που κατά ορισμένους μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης, δύο ακόμα συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν από τη χθεσινή διαδικασία:
Το πρώτο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νεοδημοκρατών επιλέγει τη στροφή προς τον μεσαίο χώρο και όχι τα δεξιά της γαλάζιας παράταξης, καθώς τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης κοιτάζουν σαφώς προς το κέντρο, σε αντίθεση με τους δύο άλλους συνυποψηφίους τους.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι και τις επόμενες τρεις εβδομάδες, όπως όλα δείχνουν, στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας θα βρίσκεται και πάλι το όνομα του Κώστα Καραμανλή. Και αυτό διότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που στηρίχθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό στη μάχη των τεσσάρων, θέλει να αποτελέσει τον συνεχιστή του «καραμανλισμού».
Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε την πιο σκληρή κριτική στον πρώην πρωθυπουργό, ενώ υπενθυμίζεται και η επιλογή της αποχής κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για τον Προκόπη Παυλόπουλο (στενού συνεργάτη του κ. Καραμανλή) στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για αναβίωση της κόντρας των «καραμανλικών» και των «μητσοτακικών», προσαρμοσμένη βέβαια στα σημερινά δεδομένα.
Αργά το απόγευμα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Περαιτέρω αναβολή παίρνει η ανακοίνωση από τη ΝΔ των επίσημων αποτελεσμάτων της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.
Δώδεκα και πλέον ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, στη Συγγρού, επικαλούμενοι το καταστατικό και προφανώς φοβούμενοι μήπως γίνει και πάλι κάτι «στραβά» και εκτεθούν, δια του προεδρεύοντος στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Γιάννη Τραγάκη, έκαναν γνωστό ότι νεότερα θα υπάρχουν αργά το απόγευμα.
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βγαίνει από τα φαξ που μας στέλνει η εφορευτική επιτροπή», ανέφερε, προσθέτοντας πως η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες οι εφορευτικές επιτροπές δεν έχουν φαξ.