Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό ενδιαφέρον για τουρισμό, ενέργεια, υποδομές και ΑΔΜΗΕ

«Δεν λειτουργεί το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο», τονίζουν στελέχη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Εναυσμα για νέες επενδύσεις θα δώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Απαραίτητη προϋπόθεση το σταθερό πλαίσιο.

Γερμανικό ενδιαφέρον για τουρισμό, ενέργεια, υποδομές και ΑΔΜΗΕ

Στα χαρτιά έχει παραμείνει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στελέχη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μαΐλλης και ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το πρώτο υποταμείο στο οποίο η γερμανική KfW συμμετέχει με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, σταμάτησε να λειτουργεί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και του raiting της χώρας.

«Τα λεφτά υπάρχουν», είπαν οι ίδιοι, οι οποίοι σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ανέφεραν πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, "πυρήνα" των έμμεσων και των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα θα αποτελέσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων καθώς θα δώσουν το έναυσμα για νέες ουσιαστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό", σημείωσε ο κ. Μαΐλλης, ο οποίος εκτίμησε πως μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις, αλλά θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες και ένα νέο επιχειρηματικό - οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε πως ο τουρισμός, οι υποδομές, ο ΑΔΜΗΕ, η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων είναι τομείς που ενδιαφέρουν τους Γερμανούς επενδυτές, για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας. Σημειώνοντας πως οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα και ότι δεν έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει, "θα πρέπει να ξαναδούμε αυτά που ισχύουν για τις επενδύσεις. Θα πρέπει να δούμε το φορολογικό μας σύστημα. Θα πρέπει να υπάρξει σταθερό οικονομικό πλαίσιο, πολιτική σταθερότητα και εμπιστοσύνη». Είναι απαραίτητο, είπε ο ίδιος, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η ηρεμία.

«Για να γίνουν επενδύσεις, δεν είναι μόνο το εργατικό κόστος καθοριστικός παράγοντας. Είναι πολυδιάστατο το θέμα και εκτιμώ ότι με τις νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό ευέλικτο πλαίσιο», είπε ο πρόεδρος.

«Η ελληνική κυβέρνηση καλείται σήμερα να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων και παράλληλα να επικεντρωθεί σε δράσεις τόνωσης της επιχειρηματικότητας, δράσεις οι οποίες θα βασιστούν σε μεγάλο βαθμό στην ορθολογική διάχυση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, στην αναμόρφωση του Αναπτυξιακού νόμου, στην εκμετάλλευση των κονδυλίων που προσφέρει η ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία, αλλά και των κεφαλαίων που προβλέπει για τη χώρα το πακέτο Γιούνκερ, στην ενίσχυση του τουρισμού, στην εξασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων μέσω της Γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW και στα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ για την αγροτική οικονομία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v