Νομοθετικό "σπριντ" ανακοινώνει αύριο ο Α.Τσίπρας

Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, αναπτυξιακός νόμος, εκσυγχρονισμός Δημόσιας Διοίκησης, Παιδεία και, βεβαίως "παράλληλο πρόγραμμα" οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει αύριο ο Α.Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο. Τι ορίζει η τροπολογία Παπαγγελόπουλου για τη διερεύνηση μεγάλων καταθέσεων στο εξωτερικό.

Νομοθετικό σπριντ ανακοινώνει αύριο ο Α.Τσίπρας

Τα πρώτα πέντε μνημονιακά ...και μη νομοσχέδια θα φτάσουν στην Βουλή ακόμη και μέσα στο διάστημα των εορτών, προκειμένου να ξεκινήσει νομοθετικό σπρίντ από τις 7 Ιανουαρίου που θα λήξει η κοινοβουλευτική εορταστική ραστώνη.

Κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο τα εξης νομοσχέδια για:

--- Νέο αναπτυξιακό πλαίσιο.
--- Αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.
--- Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
--- Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
--- Το "παράλληλο πρόγραμμα" με ανθρωπιστικές και άλλες διατάξεις - αλλά, αυτή τη φορά, "μονταρισμένο" σωστα και κοστολογημένο "μέχρι σεντ".

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας θα αναφερθεί στο ασφαλιστικό (σ.σ. θα φτασει στη Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου), διευκρινίζοντας εκ νέου ότι: θα πρόκειται για βιώσιμο σύστημα, στη βάση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς αλλα χωρίς μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Τροπολογία για λίστα Λαγκαρντ - και όχι μόνο

Στο μεταξύ σήμερα, η κυβέρνηση έφερε (την αναμενόμενη) τροπολογία στη Βουλή με την οποία "λύνονται τα χέρια" των δικαστικών αρχών που διερευνούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Η τροπολογία, δια χειρός αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ορίζει ότι οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές θα μπορούν να κάνουν χρήση των στοιχείων για καταθέσεις στο εξωτερικό, ακόμα και αν αυτά τα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με νόμιμο τρόπο.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα επισπευστούν οι χρονοβόρες έρευνες μεγάλων υποθέσεων (όπως οι λίστες Λαγκαρντ και Ρηνανίας).

Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι θα γίνεται χρήση αυτής της διάταξης όταν οι δικαστικές και οι εισαγγελικές αρχές κρίνουν ότι "η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν αδύνατη με άλλη διαδικασία" και ότι η οδός με την οποία έφτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία στις αρχές "δεν αποκτήθηκαν με τρόπο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξία".

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομοφύλων το οποίο θα ψηφιστεί απόψε από την Ολομέλεια.


 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v