Εκτόξευση ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία

Σε τέσσερις φορές τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ ή σε 11,8 δισ. ευρώ αντιστοιχούν οι απλήρωτοι φόροι του 2015. Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία του Νοεμβρίου. Μη εισπράξιμο θεωρείται το ένα στα τρία ευρώ που καταλήγει ληξιπρόθεσμο χρέος.

Εκτόξευση ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία

Αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία του 2014, θα διαπιστώσει ότι οι απλήρωτες οφειλές στις εφορίες ήταν 13,768 δισ. ευρώ.

Τα νέα στοιχεία για την εξέλιξη των απλήρωτων φόρων για το εντεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου δείχνουν ότι το φέσι των φορολογουμένων στην εφορία έφτασε αισίως τα 11,833 δισ. ευρώ και αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο, για να βγουν τα -αναθεωρημένα- κουκιά των εσόδων απαιτούνται παραπάνω από 6 δισ. ευρώ, οι πιθανότητες προσέγγισης του ρεκόρ του 2014 είναι αυξημένες.

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Αν αντί να αυξάνουν διαρκώς οι φόροι, επιλεγόταν η στοχευμένη μείωση των συντελεστών, μήπως τα αποτελέσματα στο ταμείο θα ήταν καλύτερα; Το ερώτημα έχει μόνο ρητορική διάσταση, καθώς το 2016 ψήνονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού που υπάρχει, για να επιτευχθούν τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πάντως δείχνουν ότι τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2015 ισοδυναμούν με -περίπου- τέσσερις φορές τα βεβαιωμένα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ... Κοντά στα 3 δισ. ευρώ είναι οι βεβαιωμένες οφειλές για ενιαίο φόρο ακινήτων και συμπληρωματικό φόρο, κοντά στα 12 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Νοέμβριο -παρότι τα έσοδα του προϋπολογισμού πήγαν σχετικά καλά-, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς τις εφορίες αυξήθηκαν κατά 1,453 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αυξήθηκαν από τα 10,380 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου σε 11,833 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, ποσό που ισοδυναμεί με (σχεδόν) το τετραπλάσιο των βεβαιωμένων εσόδων από ΕΝΦΙΑ στη διάρκεια του έτους, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΓΓΔΕ, ότι από τα 11,8 δισ. ευρώ, μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ θεωρούνται «αποτελεσματικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος», χρέος δηλαδή το οποίο έχει πιθανότητες να εισπραχθεί. Τα υπόλοιπα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν πτωχούς οφειλέτες, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις με απλήρωτους φόρους, μηδενικά και πλασματικά ΑΦΜ, διάφορες εισφορές οι οποίες συμβεβαιώνονται με τους φόρους, μισθώματα, δάνεια και πρόστιμα.

Όλες αυτές οι οφειλές θεωρείται ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες είσπραξης και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 83,6 δισ. ευρώ (στα 11,833 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων προστίθενται και συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 71,797 δισ. ευρώ έως το τέλος του περασμένου έτους).

Το νέο άλμα των απλήρωτων φόρων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα συνδέεται με τη συσσώρευση πολλών υποχρεώσεων τον Νοέμβριο από τον ΕΝΦΙΑ και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την απόδοση ΦΠΑ και τις αναδρομικές αυξήσεις των προκαταβολών φόρου για επιχειρήσεις και αγρότες, μέρος των οποίων επίσης έπρεπε να πληρωθεί τον περασμένο μήνα.

Η νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μάλιστα παρατηρήθηκε σε ένα μήνα όπου τα έσοδα του προϋπολογισμού πήγαν σχετικά καλά. Αν κατάφερναν στο υπουργείο Οικονομικών να σταματήσουν την τρελή κούρσα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ίσως δεν θα χρειαζόταν να αναζητούνται, κάθε τρεις και πέντε, ισοδύναμα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v