Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρούγκαλος: Οι 3 άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρ. Παυλόπουλο θα έχει τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας. Βέβαιος ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν μια δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση εμφανίζεται ο Γ. Κατρούγκαλος. Παραδέχεται τις διαφορές με τους Θεσμούς.

Κατρούγκαλος: Οι 3 άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα επισκεφθεί τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, στις 6μμ, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Ο υπουργός Εργασίας την ίδια ημέρα θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου για το σχέδιο της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα λάβουν χώρα στη Βουλή και θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, ενώ εν συνεχεία αναμένεται να σταλεί η ελληνική πρόταση στους θεσμούς.

Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου γιατί αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση, δηλώνει σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και προσθέτει: «έχω συχνές και συστηματικές ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφίσουν μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή καθώς ορισμένοι από του δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και γι αυτό η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λέει ο υπουργός Εργασίας έχει τρεις κύριους άξονες: «Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημοσιο τομέα.

Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος.

Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Επαναλαμβάνει ότι η μη μείωση των κύριων συντάξεων είναι διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό θεμελιακή δέσμευση της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά. Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέει ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Διευκρινίζει δε, ότι η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποιήσεις ταμείων αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειουργική ενοποίηση του συστήματος».

Τέλος όσον αφορά το μέτωπο των εργασιακών ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αμέσως μόλις κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα αυτό».

Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει αύριο ο Κατρούγκαλος

Ο υπουργός εργασίας θα επισκεφθεί αύριο στις 6μμ τον Πρ. Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ημέρα θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου για το σχέδιο της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα λάβουν χώρα στη Βουλή και θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v