Οριακή αύξηση στις ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης το 2014

Η παραγωγή του κλάδου εκτιμάται ότι ανήλθε στα 76,6 εκατ. το 2014, εμφανίζοντας ελαφρά αύξηση 0,4% σε σχέση με το 2013, αντιπροσωπεύοντας το 3,7% της παραγωγής ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Οι αποζημιώσεις του κλάδου εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 41,7 εκατ. ευρώ.

Οριακή αύξηση στις ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης το 2014

Με οριακή άνοδο έκλεισε το 2014 ο κλάδος Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ειδικότερα, η παραγωγή του κλάδου εκτιμάται ότι ανήλθε στα 76,6 εκατ. ευρώ το 2014, εμφανίζοντας ελαφρά αύξηση 0,4% σε σχέση με το 2013, ενώ οι αποζημιώσεις του κλάδου εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 41,7 εκατ. ευρώ (καταβολές και εκκρεμείς).

Ειδικότερα, για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που αφορούν την επαγγελματική αστική ευθύνη, αυτά αφορούν κυρίως ιατρούς (58,1%) και διαμεσολαβητές (24,9%).

Η συχνότητα ζημιών του κλάδου της Γενικής αστικής ευθύνης συνολικά εκτιμάται στο 6,5%, η μέση ζημία στα 7.290 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος κάλυψης του κινδύνου φθάνει στα 475 ευρώ.

Ως προς την επαγγελματική αστική ευθύνη, η συχνότητα ζημιών εκτιμάται στο 1,3% για τους ιατρούς και στο 0,2% για τους διαμεσολαβητές, ενώ οι αντίστοιχες μέσες ζημίες εκτιμώνται στα 30,9 χιλιάδες ευρώ και στα 41,7 χιλιάδες ευρώ.

Η συνολική παραγωγή από πρωτασφαλίσεις (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) στην Ελλάδα έφθασε τα 4 δισ. ευρώ το 2014, μειωμένη κατά 1,2% σε σχέση με το 2013. Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η αντίστοιχη παραγωγή έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ το 2014 (μειωμένη κατά 10,5% σε σχέση με το 2013).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, από το 2011 κι έπειτα, η παραγωγή του κλάδου ακολουθεί μία σχετικά σταθερή πορεία, με οριακές διακυμάνσεις τόσο από έτος σε έτος, όσο και εντός του έτους. Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτέλεσε το 3,7% της παραγωγής των ασφαλίσεων κατά Ζημιών το 2014. Συνολικά, 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις άσκησαν τον συγκεκριμένο κλάδο.

Συνολικά, δηλώθηκαν περίπου 88 χιλιάδες συμβόλαια σε ισχύ εντός του 2014, για τα οποία συνέβησαν 5,7 χιλιάδες ζημιές. Για αυτές τις ζημιές, πληρώθηκαν 3,8 εκατ. ευρώ και σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 38 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κ. G. Zorgno, Πρόεδρος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ ανέφερε: «Η ασφάλιση της αστικής ευθύνης αποτελεί έναν κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων που καλύπτει την ευθύνη έναντι τρίτων για επαγγελματίες, εργοδότες, ελαττωματικά προϊόντα, περιβαλλοντικές επιπτώσεις κ.ά. Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες γίνεται αυστηρότερο. Η ασφάλιση της αστικής ευθύνης έρχεται ουσιαστικά να προστατέψει όλες εκείνες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ολοένα πιο σύνθετο νομικό περιβάλλον. Είναι αξιοσημείωτο πως ο δείκτης της ζήτησής της παρουσιάζει οριακή αύξηση σε αντίθεση με τη μείωση που παρουσιάζουν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι γενικοί ασφαλιστικοί κλάδοι και τη γενικότερη οικονομική ύφεση της χώρας. Συγκεκριμένα να αναφέρουμε πως το 2014, ενώ το σύνολο των Γενικών Ασφαλίσεων σημείωσε μείωση 10,1% σε σχέση με το 2013, το ύψος της παραγωγής των ασφαλίστρων της αστικής ευθύνης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με θετικό πρόσημο 0,4%».

*Δείτε αναλυτικά τη μελέτη της ΕΑΕΕ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v