Συμμαχίες στην ΕΕ για το ασφαλιστικό επιδιώκει η κυβέρνηση

Από Βερολίνο-Παρίσι ξεκινούν Τσακαλώτος-Κατρούγκαλος. Πίεση στην αντιπολίτευση να στηρίξει τις μη περικοπές υφιστάμενων συντάξεων, εκτίμηση ότι θα υπερψηφίσει κάποια άρθρα. «Θα στραφούμε στην κοινωνία αλλά όχι... με δημοψήφισμα», λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Σίγουροι για τους «153».

Συμμαχίες στην ΕΕ για το ασφαλιστικό επιδιώκει η κυβέρνηση

Συναίνεση εντός της χώρας και συμμαχίες στα ευρωπαϊκά κέντρα αναζητεί η κυβέρνηση μετά την παρουσίαση του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η προσπάθεια δεν αφορά μόνο στο εν λόγω σχέδιο. Με την εγχώρια αντιπολίτευση θα επιδιώξει διάλογο και για τα υπόλοιπα νομοσχέδια που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αναπτυξιακός νόμος, νομοθετική ρύθμιση για εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, αδειοδότηση των καναλιών συν το φορολογικό των αγροτών).

Με τους εταίρους θα ξεκινήσει (σ.σ. επισήμως, καθώς σχετικές βολιδοσκοπήσεις έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα) την ταυτόχρονη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και για το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεδομένου ότι το Μαξίμου απορρίπτει κάθε συζήτηση για πρόσθετα μέτρα όπως διαρρέουν κύκλοι των δανειστών.

Η προσπάθεια θα ξεκινήσει... από το Βερολίνο, καθώς εκεί θα βρεθούν διαδοχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα επόμενα 24ωρα, για να συνομιλήσει με τον Β. Σόιμπλε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να συναντηθεί με γερμανικά συνδικάτα (το ίδιο θα πράξει στη συνέχεια και στο Παρίσι).

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στο Βερολίνο θα βρεθεί για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις 21 του μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του και την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα κλείσει αυτόν τον κύκλο στο Νταβός, με τα τετ-α-τετ κορυφής.

Μάχη στην Ευρώπη «απέναντι» του ΔΝΤ

Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν άρνηση των δανειστών σε βασικά σημεία του ασφαλιστικού σχεδίου που, όμως, ορίζουν τη φιλοσοφία του.

Οπως αναφέρουν, θα επιμείνουν σε περικοπές κύριων-επικουρικών συντάξεων, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης και αύξηση χρονικού ορίου για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 χρόνια. Στα δύο πρώτα η κυβέρνηση εμφανίζεται «κάθετα αρνητική» ενώ στο τρίτο δεν αποκλείεται να δείξει «ελαστικότητα».

«Η μάχη θα είναι σκληρή και θα κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκές δυνάμεις, πέραν των εκπροσώπων των θεσμών, διότι αυτό που κρίνεται είναι η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου απέναντι στις επιλογές των 'σκληρών της Ευρώπης' και του ΔΝΤ», επισημαίνουν.

Οι ίδιες πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες: "και για την πρώτη κατοικία πετύχαμε ικανοποιητική λύση, σε αντίθεση με τις αρχικές θέσεις των δανειστών", λένε, αποκλείοντας πάντως κάθε συμφωνία με το ΔΝΤ.

Θα «μιλήσει» η κοινωνία αλλά όχι με... δημοψήφισμα

Οσο για το εσωτερικό της χώρας, οι πολιτικοί αρχηγοί «κινήθηκαν κατά τα αναμενόμενα» χθες, παραλαμβάνοντας από τον κ. Κατρούγκαλο το ασφαλιστικό σχέδιο -δηλαδή, αρνήθηκαν συναίνεση.

Κυβερνητικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων «δεν αποκλείεται να υπερψηφίσουν κάποια άρθρα του νομοσχεδίου», με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται «όχι σε όλα» και τη ΝΔ να οριστικοποιεί τη θέση της μετά την εκλογή του προέδρου της την ερχόμενη Κυριακή.

Το Μαξίμου θεωρεί «απίθανο» να μείνουν αμέτοχες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης π.χ. για να μην περικοπούν κύριες και επικουρικές συντάξεις. «Αν το κάνουν, θα βρεθούν υπόλογες στην κοινωνία», προειδοποιούν.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες πάντως διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προσφύγει... σε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, στην περίπτωση που οι δανειστές υψώσουν τοίχο.

«Οταν ο Κατρούγκαλος λέει ότι θα απευθυνθούμε στην κοινωνία, εννοεί ότι θα ζητήσουμε στήριξη από κοινωνικές ομάδες, παραγωγικούς φορείς κ.λπ.», λένε -αν και καμία «έκπληξη» δεν προαναγγέλλεται.

Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει, οι 153 στηρίζουν

Ως προς τους «153», τα πρώτα μηνύματα χθες ήταν θετικά καθώς δεν εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

«Φέραμε σχέδιο χωρίς περικοπές νυν συντάξεων και με μικρές μειώσεις των μελλοντικών, παρότι είναι γνωστό το μέγεθος του ασφαλιστικού προβλήματος. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας στηρίζουν», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κατρούγκαλο να ενημερώνει για τα βασικά σημεία του σχεδίου και τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι «δεν θα υποχωρήσουμε από τη θέση μας για μη περικοπές συντάξεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v