Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρυφή γοητεία των μικρότερων ακινήτων

Παλιά λέγαμε ότι το «μεγάλο σπίτι είναι όμορφο». Σήμερα όμως η άποψη ότι : «το μικρό είναι έξυπνο», επικρατεί. Τα επτά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τις μικρότερες κατοικίες. Ποικίλουν από γειτονιά σε γειτονιά τα κόστη και οι δαπάνες διαβίωσης.

Η κρυφή γοητεία των μικρότερων ακινήτων

Καθώς η ύφεση, συνεχίζει να «τρώει» τα εισοδήματα ίσως είναι η ώρα να αναθεωρήσουμε μερικές βασικές παραδοχές για τον τρόπο ζωής. Παλιά λέγαμε ότι το «μεγάλο σπίτι είναι όμορφο». Σήμερα όμως η άποψη ότι : «το μικρό είναι έξυπνο», επικρατεί. Σας παρουσιάζουμε τα επτά πλεονεκτήματα των μικρών σπιτιών.

1.Εξοπλισμός -έπιπλα: Έχετε σκεφτεί πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν για να γεμίσει ένα μεγάλο σπίτι; Αντίθετα , τα μικρότερα σπίτια «γεμίζουν» με πολύ λιγότερα χρήματα.

2. Οικονομία: Μην με παρεξηγείτε, αλλά τα μεγάλα δωμάτια μπορεί να είναι όμορφα, αλλά με πιάνει δέος, αν σκεφτώ πόσα χρήματα απαιτούνται για λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης . Ένα μικρό σπίτι σημαίνει μικρότερους λογαριασμούς.

3. Φόροι : Οι φόροι λόγω ιδιοκτησίας απορροφούν πλέον ένα σημαντικό ποσό εισοδήματος. Μεγάλο σπίτι σημαίνει περισσότερους φόρους

4. Design: Τα μικρά σπίτια, ενθαρρύνουν την διακόσμηση με γνώμονα τον έξυπνο σχεδιασμό.

5. Κόστος συντήρησης : Τα μεγαλύτερα σπίτια έχουν μεγαλύτερο κόστος συντήρησης σε σύγκριση με ένα μικρότερο. Απλώς σκεφτείτε πόσα χρήματα θα ζητήσουν για ένα βάψιμο σπιτιού 150 τμ και πόσα για 100 τμ. .

7 Μικρότερο κόστος: Τα μικρότερα σπίτια για να τα αποκτήσει ή να τα νοικιάσει κάποιος, πρέπει να πληρώσει λιγότερα.

Και φυσικά μία και μιλάμε για κόστος κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η γειτονιά δεν καθορίζει μόνο κόστος στέγασης αλλά και τις γενικότερες δαπάνες διαβίωσης. Πόσο δηλαδή θα κοστίσει η καθημερινότητα σας στην περιοχή που θα επιλέξετε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε σπίτι. Το κόστος αυτό μπορεί να διαφέρει απο περιοχή σε περιοχή μέχρι και 1.000 ευρώ το μήνα!

Ας ξεκινήσουμε απο τα εύκολα: το κόστος μετακίνησης μπορεί να εξελιχθεί σε "μαύρη τρύπα" για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η διαφορά στο κόστος μετακίνησης μεταξύ μίας περιοχής με Μετρό ή Ηλεκτρικό και μίας άλλης που δεν εχει τέτοιες υποδομές μπορεί να είναι σημαντική. Αν μάλιστα στην γειτονιά δεν υπάρχουν εμπορικές υποδομές και η μετακίνηση είναι απαραίτητη ακόμα και για τα καθημερινά ψώνια η διαφορά αυτή μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Για είδη ένδυσης και υπόδησης ούτε λόγος να γίνεται αφου οι διαφορές μεταξύ των τοπικών αγορών μπορεί να είναι τεράστιες. Διαφορές μεταξύ των αγορών υπάρχουν όμως και σε άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα οι διαφορές στις τιμές σε κομμωτηρια.

Μην υποτιμάτε όμως και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Μια και μιλάμε για παιδιά και σχολείο, το κόστος απο γειτονιά σε γειτονιά μπορεί να ποικίλει αφού η περιοχή επηρεάζει ακόμα και τα χρήματα που ζητούν δάσκαλοι και καθηγητές για τα ιδιαίτερα.

Αν μάλιστα απαιτούνται μετακινήσεις για φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες των παιδιών τότε το κόστος σε χρόνο και χρήμα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες υγείας. Για ανθρώπους άνω των 60 ετών το κόστος των δαπανών υγείας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ακόμα και η αμοιβή των ιδιωτών ιατρών διαφοροποιείται ανάλογα την περιοχή.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v