Μήνυμα κατά της λιτότητας από Τσακαλώτο - Παντοάν

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν, επίσης, το θέμα του χρέους και το μεταναστευτικό.

Μήνυμα κατά της λιτότητας από Τσακαλώτο - Παντοάν
Πάνω από μια ώρα διήρκεσε, στην Ρώμη, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, η συνάντηση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν, επίσης, το θέμα του χρέους (η συζήτηση για το οποίο θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης), καθώς και τα ζητήματα του μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του, η ανεργία και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κυρίως πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Κατά τη συνάντηση η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της Νομισματικής Ένωσης, ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δυο υπουργοί, τέλος, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά άμεσα και καθημερινά, τόσο την Ελλάδα όσο και Ιταλία.

Η κοινή ανακοίνωση

«O Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, δέχτηκε σήμερα τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πλήθος ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ατζέντας. Πρωτίστως τέθηκαν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Επίσης, η προσφυγική κρίση και κυρίως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της στα κράτη -μέλη και στο σύνολο της ΕΕ. 

Τέλος, συζητήθηκε η ενδυνάμωση των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης, καθώς και η προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Νομισματικής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τραπεζικής ενοποίησης.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό, ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v