ΝΔ: «Κορώνες» υποψηφίων πριν τη μεγάλη μάχη

Αύριο η κρίσιμη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία. Η μάχη για την πρωτιά και οι κόντρες για, τα ένσημα, τα φαξ και τα e-mail. Πως ενεπλάκη το όνομα του Κώστα Καραμανλή. Δεκτή η παραίτηση του γενικού διευθυντή Κώστα Τσιμάρα.

ΝΔ: «Κορώνες» υποψηφίων πριν τη μεγάλη μάχη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα των εσωκομματικών καλπών στη ΝΔ, με τους δύο υποψηφίους αρχηγούς να προσπαθούν να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων. Μία μέρα πριν από την ώρα της αλήθειας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύουν τα ισχυρά τους σημεία, βάλλοντας ταυτόχρονα σε κάθε ευκαιρία κατά του αντιπάλου. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο εντύπωση δεν προκάλεσαν οι χθεσινοί υψηλοί τόνοι και η ανταλλαγή επικριτικών χαρακτηρισμών:

«Δεν δέχομαι από κανέναν να με αποκαλεί ελίτ. Εάν δει κάποιος τα αποτελέσματα των εκλογών, φαίνεται ποιος έχει πάρει τους περισσότερους σταυρούς», ήταν μία από τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που προχώρησε ακόμα πιο πέρα: «Έχω περισσότερα ένσημα από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Έχω δουλέψει σε σημαντικές εταιρίες διεθνείς και ελληνικές τράπεζες...Ονειρεύομαι τη ΝΔ του Διαδικτύου και όχι του fax», τόνισε.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη φορά που εξελέγη, τον βοήθησε το όνομα και μπράβο του», ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που συνέκρινε εαυτόν με τον συνυποψήφιό του όσον αφορά την... τεχνολογία: «Ήταν η πρόοδος του κ. Μητσοτάκη να πάμε με φαξ και η δική μου να πάμε με e-mail. Όπως γνωρίζετε, η απόφαση της ΚΕΦΕ ήταν ομόφωνη και επειδή ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να προσυπογράψουμε τα φαξ, πήγαμε με φαξ».

Και για τον Καραμανλή

Στην κορυφή της ρητορικής των δύο μονομάχων τα τελευταία 24ωρα έχουν τεθεί η προσωπική διαδρομή του καθενός, η ικανότητα να κερδίσουν τον Αλέξη Τσίπρα και ανασυγκρότησης της γαλάζιας παράταξης, προσδίδοντάς της κυβερνητική προοπτική, ενώ και πάλι δεν λείπει το όνομα του Κώστα Καραμανλή.

«Τι ακριβώς διεκδικούν όσοι μιλούν εξ ονόματος του; Πέντε λεπτά δημοσιότητας μόνο. Το κόμμα δεν έχει βασικό μέτοχο», είναι το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις που φέρεται να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος από την πλευρά του επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη στήριξη: «Είμαστε φίλοι, έχουμε μία κοινωνική σχέση. Είναι ο Πρόεδρος της καρδιάς μου. Γιατί να το κρύψω; Αφού τον εκτιμώ. Και η στάση του τώρα είναι εθνικά ωφέλιμη», σημειώνει.

Οι δύο υποψήφιοι φέρονται να διαφωνούν ακόμα και στα διαδικαστικά των εκλογών. Μέχρι χθες το βράδυ, στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, μέλη αυτής αλλά και ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη συμφωνούσαν με την πρόταση τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν μετά την τηλεφωνική λήψη τους από τα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας, ωστόσο τη διαφωνία του εξέφραζε ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό διότι έθετε ως επιτακτική τη διασταύρωση των αποτελεσμάτων (με το φαξ ή το e-mail που θα στείλουν οι νομαρχιακές εφορευτικές επιτροπές) και μετά να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Δεκτή η παραίτηση

Την ίδια ώρα, δεκτή φέρεται να έγινε η παραίτηση του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Κώστα Τσιμάρα, ο οποίος εδώ και καιρό είχε προαναγγείλει τη συγκεκριμένη του κίνηση. Το πρώην -πλέον- υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος βρισκόταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μάλιστα σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ, του είχε επιτεθεί λεκτικά με βαριές φράσεις.

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Τσιμάρας είχε ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα να αντιμετωπίσει, την απροθυμία αρκετών προέδρων νομαρχιακών επιτροπών να αποδώσουν στο κόμμα τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί κατά τον πρώτο γύρο από τα αντίτιμα των τριών ευρώ του κάθε ψηφοφόρου. Εξέλιξη που οδήγησε σε πολλές και έντονες αντιπαραθέσεις και που ίσως να έπαιξε το δικό της ρόλο στην παραίτηση του γενικού διευθυντή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v