Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το κλειδί για κερδοφορία το 2016

Την εντατική και άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων προωθούν οι τράπεζες. Ποια είναι η στόχευση για τις προβλέψεις της φετινής χρονιάς. Από διαφορετικό σημείο εκκίνησης ξεκινούν οι τέσσερις συστημικές. Ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τράπεζες: Το κλειδί για κερδοφορία το 2016

Η μείωση των προβλέψεων για την κάλυψη επισφαλειών που θα σχηματίσουν οι τράπεζες το 2016 κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τις προβλέψεις που πήραν το 2015 αποτελεί το «κλειδί» της επιστροφής του συστήματος στην κερδοφορία και την απελευθέρωση ρευστότητας.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση δεν υπάρχουν περιθώρια και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιστρέψει, μετά από αρκετά έτη, στην κερδοφορία. Διαφορετικά, όπως τονίζουν, οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να στηρίξουν την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η μείωση του ύψους των προβλέψεων είναι, με βάση τις ίδιες πηγές, η επιτάχυνση της ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και τρόπος».

Επί του παρόντος και με βάση τις συνθήκες της οικονομίας, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2016, δεν μπορούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετική πολιτική. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση ούτε να δανειοδοτήσουμε ούτε να πείσουμε, εν μία νυκτί, τους καταθέτες να επιστρέψουν τις καταθέσεις που απέσυραν από το σύστημα», αναφέρει στο euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Γι' αυτό όσο πιο γρήγορα ρυθμισθούν δάνεια, εξυγιανθούν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ορισμένα κομμάτια του δανειακού χαρτοφυλακίου, με αιχμή τα επιχειρηματικά δάνεια, τότε θα οδηγηθούμε πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μείωσης των προβλέψεων και επιστροφής εντός του 2016 στην κερδοφορία».

Στα 3,5-5 δισ. ευρώ

Το 2015, εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, το οποίο οδήγησε στα stress tests και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση, οι ελληνικές τράπεζες όφειλαν να προχωρήσουν στον σχηματισμό υψηλών προβλέψεων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του 9μήνου έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2015 -δεν έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία του 4ου τριμήνου-, οι τέσσερις τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική) πήραν συνολικές προβλέψεις ύψους 9,8 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις προβλέψεις του 2014. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κερδοφορία πρέπει οι προβλέψεις του 2016 να μειωθούν από 50% έως 70% σε σχέση με τις προβλέψεις του 2015 και να περιοριστούν στα 3,5 με 5 δισ. ευρώ.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το σημείο εκκίνησης δεν είναι το ίδιο για όλες τις τράπεζες καθώς οι όμιλοι της Eurobank και της Εθνικής κάλυψαν το 100% του αποτελέσματος του Asset Quality Review, ο όμιλος της Αlpha Bank κατά 80% και λίγο πάνω από το 60% η Τράπεζα Πειραιώς. Οι προβλέψεις το 9μηνο του 2015 διαμορφώθηκαν ως εξής: 2,1 δισ. ευρώ η Πειραιώς, 2,3 δισ. ευρώ η Αlpha Bank, 2,4 δισ. ευρώ η Eurobank και 2,9 δισ. ευρώ η Εθνική.

Ο ρόλος του ΤΧΣ

Εντός των επόμενων 5-10 ημερών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιλέξει την εταιρεία-σύμβουλο, η οποία θα προτείνει τις μεθόδους ενεργής διαχείρισης των κόκκινων μεγάλων επιχειρηματικών δανείων αλλά και τους τρόπους παρακολούθησης της επίδοσης των τραπεζικών διοικήσεων όσον αφορά στην αντιμετώπιση των επισφαλειών.

Ο ρόλος του Ταμείου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενεργός, όπως εξάλλου περιγράφεται και στις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v