Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για τα capital controls

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι μπορεί να αρθούν φέτος, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. «Κλειδί» η αξιολόγηση και η λύση στο χρέος. Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, τόνισε. Απέκλεισε ένα bail in. Στοίχημα για τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια. Πώς βλέπει το ασφαλιστικό. Το καλό σενάριο για την οικονομία.

Στουρνάρας: Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για τα capital controls

Η υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα και ελπίζω, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους δανειστές, να προχωρήσει, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας στην εκπομπή «Ιστορίες».

O ίδιος τόνισε πως «ουδέποτε πίστεψα όταν ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει Grexit. Στρωθήκαμε στη δουλειά και μετά από μήνες διαπραγματεύσεων φτάσαμε σε συμφωνία και η οικονομία γύρισε σε ανάπτυξη και βγήκε στις αγορές».

Η διαπραγμάτευση 

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά είχε πιέσει για το θέμα του χρέους. Το ΔΝΤ τότε πίεζε για κούρεμα, αλλά δεν θέλει να κάνει το ίδιο στα δικά του δάνεια. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι Ιφιγένεια στο θέμα. Θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι υπαναχώρησαν στο θέμα του χρέους με άλλοθι ότι δεν προχωρήσαμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων.

Ηταν λάθος των εταίρων που δεν το προχώρησαν και ελπίζω ότι τώρα, μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα το κάνουν, υποστήριξε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η συμφωνία να αναλάβει τη διοίκηση της ΤτΕ είχε γίνει με τον Α. Σαμαρά αρκετό καιρό πριν τις ευρωεκλογές του 2014. Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος των εταίρων το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση το φθινόπωρο του 2014.

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Επρεπε να υπάρξει φόρος ακίνητης περιουσίας, ωστόσο υπήρχαν και προβλήματα», παραδέχτηκε για τον ΕΝΦΙΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι υπήρξαν πιέσεις στο τέλος για περίπου 500 εκατ. ευρώ που είχαν κατανεμηθεί στον αγροτικό τομέα να αλλάξει και να περάσει στα αστικά ακίνητα.

Παρ’ όλα αυτά ήταν μια σημαντική μεταρρύθμιση, υποστήριξε, προσθέτοντας πως είναι ένας φόρος που έσωσε τα έσοδα.

Η συναίνεση

Ηταν σωστή προειδοποίηση η έκκληση να βρεθούν οι 180 βουλευτές τον Δεκέμβριο, όπως σωστή είναι η έκκληση να βρεθεί και τώρα συναίνεση. Δεν βλέπω τον λόγο να μην κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση τώρα.

Τα capital controls

Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο των capital controls, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ ανέφερε ότι για το δημοψήφισμα ενημερώθηκε Παρασκευή βράδυ από τον Γ. Δραγασάκη.

Είχα μηνύματα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Είχαμε μηνύματα από τη Φρανκφούρτη αλλά και από τα άτυπα Eurogroup, ανέφερε.

Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ανέφερε συμπληρώνοντας πως μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά.

Τα capital controls είχαν μικρότερες επιπτώσεις. Η ύφεση είναι πολύ μικρότερη και αυτό είναι πολύ καλό αποτέλεσμα. Ήμασταν τυχεροί γιατί ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, ενώ το πετρέλαιο ήταν χαμηλά. Παράλληλα πολύς κόσμος προχώρησε σε καταναλωτικές δαπάνες και στήριξε την οικονομία.

Κανείς δεν μπορεί να πει πότε θα αρθούν τα capital controls. «Κλειδί» είναι η αξιολόγηση. Αν γίνει γρήγορα, μπορεί να αρθούν φέτος, σημείωσε.

Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι. Υπάρχουν διάφοροι που το αναφέρουν αλλά είναι θλιβερή μειονότητα. Αν τηρήσουμε τα υπεσχημένα, δεν θα υπάρξει ζήτημα και αν τεθεί, θα απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της ευρωζώνης, είπε.

Στοίχημα τα κόκκινα δάνεια για τις τράπεζες

O Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το στοίχημα είναι τα κόκκινα δάνεια. Περίπου 20% του συνόλου των κόκκινων δανείων είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν θα γίνει bail in, πρόσθεσε.

Το καλό σενάριο για την οικονομία

Ο ίδιος περιέγραψε πως το καλό σενάριο για την οικονομία είναι να τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά σταδιακά να ενισχυθεί η ρευστότητα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την αποκατάσταση της εξαίρεσης του waiver, αλλά και με το να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της EKT.

Παράλληλα να ξεκινήσει η συζήτηση με τους δανειστές για τη μείωση του χρέους.

Για το ασφαλιστικό

Αναφορικά με το ασφαλιστικό σημείωσε ότι βάσει εμπειρίας οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από όταν μειώνεται η δαπάνη. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, συμπλήρωσε.

Τόνισε πως μεσοπρόθεσμα βελτιώνεται η κατάσταση και μειώνεται η δαπάνη από το 2018 και μετά. Ωστόσο το πρόβλημα υπάρχει από σήμερα μέχρι το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v