Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νέους όρους θα μοιράζονται οι κρατικές προμήθειες

Προωθούνται ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών του κράτους. Θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς και σε μικρομεσαίες χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Εξαιρούνται ως το 2017 οι διαγωνισμοί για δημόσια έργα.

Με νέους όρους θα μοιράζονται οι κρατικές προμήθειες

Δυνατότητα ακόμη και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται στο νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που θα τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης από την 1η Μαρτίου του 2016.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ.), το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα και θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή τον Φεβρουάριο.

Απώτερος στόχος με βάση και τη μνημονιακή υποχρέωση, η χώρα να αποκτήσει ενιαίο πλαίσιο και προδιαγραφές για τους κρατικούς διαγωνισμούς (προϊόντα, υπηρεσίες, δημόσια έργα), που θα καθορίζει τους κανόνες διενέργειας των συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, στο οποίο έχουν υπαχθεί ηλεκτρονικά όλοι οι φορείς από την 1η/10/2015 και διενεργούνται μέσω αυτού όλοι οι διαγωνισμοί αξίας άνω των 60.000 ευρώ, εξαιρούνται οι διαγωνισμοί για τα δημόσια έργα. Η εξαίρεση αυτή, η οποία ζητήθηκε από το υπουργείο Υποδομών, θα ισχύσει έως και τις 30 Απριλίου του 2017.

Πάντως όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, «στο τέλος του 2017 θα έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας για το σύστημα δημόσιων προμηθειών σε σχέση με το σημερινό, οι σκοτεινές ζώνες του οποίου ενισχύουν τη διαπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων και εκτρέφει ένα σύστημα κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών με μοναδικό πελάτη το κράτος, ενώ χιλιάδες άλλες εταιρείες αποκλείονται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με το νέο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων -σ.σ. εκτιμάται ότι το ύψος του με βάση τα στοιχεία του 2014 είναι στα 18,5 δισ. ευρώ- θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών και στόχος είναι να μειωθεί το κόστος με τον έλεγχο των υπερτιμολογήσεων.

«Το δημόσιο συνήθως αγοράζει ακριβά και από λίγους, λόγω του πολυδαίδαλου νομοθετικού συστήματος των πολυπληθών προδιαγραφών, των προβληματικών διακηρύξεων, ως αποτέλεσμα των σύνθετων προδιαγραφών, με ελλιπή δημοσιότητα προσκλήσεων και διακηρύξεων, με καθυστερήσεις στην πληρωμή και όλες αυτές οι δυσλειτουργίες -οι σκοτεινές ζώνες- ωφελούν συμφέροντα. Δεν μπορεί όμως να υπάρχουν επιχειρήσεις με μοναδικό πελάτη το κράτος και χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε», ανέφερε ο γενικός γραμματέας ενώ σημείωσε πως σήμερα ο μέσος χρόνος διαγωνισμού και εκτέλεσης είναι 110 μέρες, αν και υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις που διαρκούν διαγωνισμοί δύο και τρία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα που θα παρέχεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικρές οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, ο κ. Παπαδεράκης δεν προσδιόρισε ποιο θα είναι το ύψος αυτών των οφειλών ή η μεθοδολογία για τη συμμετοχή αυτών των επιχειρήσεων στη διαδικασία.

Οι βασικοί άξονες

1. Ενοποίηση του κανονιστικού πλαισίου των Δημόσιων Συμβάσεων.

2. Οι προθεσμίες θα είναι μικρότερες για τις διαγωνιστικές διαδικασίες -από 52 μέρες που χρειάζονται σήμερα, θα γίνουν 32 ή και 30 και θα γίνεται και σύντμηση στις 15 μέρες, αν υπάρχει προδημοσίευση διαγωνισμού.

3. Περιορισμός του αριθμού των αναθετουσών αρχών από 4.500-5.000 που είναι σήμερα. Στόχος είναι να μείνουν περί τις 1.000.

4. Θα υπάρχει ανεξάρτητη αρχή για τις προσφυγές. Αφορά σε εξωδικαστικό μηχανισμό που διαμορφώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

5. Υποχρεωτική διαίρεση των διαγωνισμών με διάφορα κριτήρια, π.χ. γεωγραφικά κ.λπ., ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων.

6. Την απλοποίηση διαδικασιών υποβολής με ελάχιστα πιστοποιητικά και εκ των υστέρων κατάθεση.

7. Τη μείωση των προθεσμιών υποβολής προσφορών από τις 52 ημέρες σε 35, με δυνατότητα περαιτέρω μείωσης σε 30 ή 15, αν υπάρχει προδημοσίευση διαγωνισμού.

8. Τη δημιουργία νέων μορφών προμηθειών όπως οι συμφωνίες πλαίσιο τετραετούς διάρκειας για συχνά χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες του δημοσίου, οι πράσινες συμβάσεις, οι κοινωνικές συμβάσεις κ.λπ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v