Οι κινήσεις Μητσοτάκη στη σκακιέρα της ΝΔ

Τι σηματοδοτούν οι επιλογές του νέου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το προφίλ των στελεχών που πήραν τις θέσεις-κλειδιά. Οι σκέψεις για αντιπροέδρους και το συνέδριο. Τα μηνύματα που θα στείλει στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στη σκακιέρα της ΝΔ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αναδιοργάνωση της ΝΔ και ήδη από τις πρώτες του κινήσεις έχει καταδείξει τις προθέσεις του για το κόμμα που οραματίζεται. Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποίηση στελεχών απ' όλες τις ιδεολογικές πτέρυγες της γαλάζιας παράταξης είναι το δίπτυχο της στρατηγικής του νέου προέδρου, που χθες ανακοίνωσε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν ορισμένες από τις θέσεις-κλειδιά στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Βάσει της ανθρωπογεωγραφίας της ΝΔ, προκύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν στηρίζεται μόνο σε βουλευτές που τον στήριξαν κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά δείχνει να εμπιστεύεται τόσο «καραμανλικά» όσο και «σαμαρικά» στελέχη. Σκοπός του, να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, να μην προκαλέσει δυσαρέσκειες με αποκλεισμούς και διακρίσεις, ενώ όπως λέει το περιβάλλον του, θέλει να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση περί «ενότητας και αξιοκρατίας».

Ο επόμενος;

Κερδισμένος των χθεσινών ανακοινώσεων θεωρείται ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, αναβαθμίζεται ιδιαίτερα και ενδεχομένως προαλείφεται ως ο επόμενος Γραμματέας του κόμματος μετά το συνέδριο, στη θέση του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ο κ. Αυγενάκης -υπενθυμίζεται- είχε ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη ΝΔ.

Έναν «καραμανλικό» ήπιων τόνων, τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος μάλιστα στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εκλογές της Κυριακής, επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νευραλγικό πόστο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση αυτή ένα έμπειρο στέλεχος, που εκφράζει την ευρωπαϊκή διάσταση που επιθυμεί ο νέος αρχηγός και γνωρίζει άριστα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ως πρώην διπλωμάτης και ευρωβουλευτής.

Έκπληξη υπήρξε στο πρόσωπο του Κώστα Τσιάρα, που προτείνεται (θα ψηφιστεί σήμερα από τους βουλευτές) για τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Στέλεχος με μακρά κοινοβουλευτική θητεία, έχει διατελέσει στη συγκεκριμένη θέση και κατά το παρελθόν, επί της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012. Μέχρι την τελευταία στιγμή ακουγόταν για τη θέση αυτή ο Λευτέρης Αυγενάκης, ωστόσο οι «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής άλλαξαν τα δεδομένα.

Όσον αφορά στους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, επιλέχθηκαν ο «καραμανλικός» Νίκος Δένδιας που προεκλογικά στήριξε Μεϊμαράκη, η Νίκη Κεραμέως η οποία τοποθετήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά στη λίστα Επικρατείας και στήριξε τον νέο πρόεδρο στην εσωκομματική μάχη, καθώς και ο Γιάννης Βρούτσης. Είναι ο μόνος από τους τρεις που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πριν, με τον κ. Μητσοτάκη να τον διατηρεί εκεί θέλοντας να επιβραβεύσει το έργο του, αν και δεν ήταν υποστηρικτής του.

Χατζηδάκης και Γεωργιάδης

Ο πρόεδρος της ΝΔ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία στην περίπτωση κάλυψής τους. Εφόσον τελικά το αποφασίσει, τα δύο απόλυτα φαβορί είναι ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντίθετα, «έχασε έδαφος» η περίπτωση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στη Συγγρού, ενώ χωρίς υψηλό «αξίωμα» δείχνει να μένει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος επίσης είχε χθες τετ α τετ με τον νέο αρχηγό. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη Βουλή και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σε ένα ραντεβού που εκκρεμούσε από την περασμένη Κυριακή.

Αναφορικά με το συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να το πραγματοποιήσει το συντομότερο δυνατόν, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες. Βούλησή του είναι να το συγκαλέσει για τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο.

Στίγμα αντιπολιτευτικής τακτικής

Σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά υπό τη νέα του ιδιότητα, θα μιλήσει μπροστά στους βουλευτές της ΝΔ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Εκεί θα δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Θα εμφανιστεί ενωτικός και θα καλέσει όλους να εργαστούν σκληρά για να αποτελέσουν άμεσα μια αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη, που πιθανόν να κληθεί άμεσα να κυβερνήσει. Η αντιπολίτευση που θα ασκήσει η ΝΔ -θα πει ο κ. Μητσοτάκης στους γαλάζιους βουλευτές- δεν θα είναι στείρα, αλλά εποικοδομητική και γι' αυτό θα ζητήσει σε κάθε νομοσχέδιο που θα φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή να υπάρχουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις από την πλευρά της ΝΔ.

Εάν αυτές γίνονται αποδεκτές, δεν αποκλείεται η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίζει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, πάντα με γνώμονα τη φράση «ό,τι είναι θετικό για τη χώρα το στηρίζουμε, ό,τι όχι, το καταψηφίζουμε». Ιδιαίτερες αναφορές ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει στα θέματα του ασφαλιστικού και των Σκουριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v