Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την αποδόμηση του Τσίπρα

Οι εναλλακτικές αντιπροτάσεις και οι γαλάζιες ομάδες εργασίας. Πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης το ασφαλιστικό. Ποιοι οι ρόλοι των δύο αντιπροέδρων. Ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας και η χωρίς προσδοκίες συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την αποδόμηση του Τσίπρα

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές του ότι «παίρνουμε οριστικό διαζύγιο από το λαϊκισμό», είναι το μεγάλο στοίχημα του νέου προέδρου της ΝΔ. Η «υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση» την οποία οραματίζεται να ασκήσει, όπως λέει στους συνεργάτες του, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει στα λόγια, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα και ήδη, από τις πρώτες του κιόλας συνεργασίες με τα κομματικά στελέχη, έχει διαμηνύσει ότι η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι σκληρή όταν και όπου χρειάζεται, αλλά δεν φτάνει αυτό».

Θα πρέπει, κατά τον ίδιο, να παρουσιάζονται και συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες αντιπροτάσεις, μια «εναλλακτική πρόταση σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία».

Μόνο έτσι, λένε στο επιτελείο του, «θα μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά και να μας εμπιστευτούν οι πολίτες».

Το πρώτο τεστ θα είναι το ασφαλιστικό, όπου ήδη η ομάδα εργασίας την οποία αποτελούν οι Γιάννης Βρούτσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Βασίλης Οικονόμου, ετοιμάζει της γαλάζιες κυβερνητικές προτάσεις. Αυτές θα παρουσιαστούν δημοσίως τις επόμενες μέρες, πριν ο υπουργός Εργασίας φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Και αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα ληφθούν και στα υπόλοιπα μείζονα ζητήματα, όπως η φορολογία και το αγροτικό, κάτι που κατ' επέκταση σημαίνει ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του οργανογράμματος της Συγγρού.

Οι αντιπρόεδροι

Τα πρώτα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα ήδη ανακοινώθηκαν, οι συντονιστές τομεάρχες θα γίνουν γνωστοί μέσα στην εβδομάδα, ενώ ίσως τη Δευτέρα παρουσιαστούν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος: ο Κωστής Χατζηδάκης, εκφραστής της φιλελεύθερης εσωκομματικής τάσης, που θα έχει ως αρμοδιότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, εκ μέρους της δεξιάς τάσης, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού έργου.

Πρόκειται για δύο πρόσωπα που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη στον «τελικό» της περασμένης Κυριακής, ο πρώτος αθόρυβα, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου και ο δεύτερος, στο δεύτερο γύρο.

Ο απολογισμός που κάνει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρώτη εβδομάδα της προεδρικής του θητείας είναι θετικός. Όπως λένε συνεργάτες του, «από τη μία η καθολική αποδοχή του νέου προέδρου από το σύνολο των γαλάζιων βουλευτών και στελεχών και από την άλλη η αναταραχή που έχει προκληθεί σε κυβέρνηση και ελάσσονα αντιπολίτευση, καταδεικνύει ότι ένας νέος αέρας πνέει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας».

Ο κίνδυνος διάσπασης στην αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πλέον δεν υπάρχει, ούτε και αμφισβήτηση του προέδρου από καμία ιδεολογική πτέρυγα της παράταξης. Σε αυτό προφανώς έπαιξαν ρόλο και οι επιλογές των προσώπων στις κομματικές θέσεις – κλειδιά για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να κρατήσει τις αναγκαίες ισορροπίες.

Από την άλλη, όπως λένε στη Συγγρού, η διεύρυνση προς το κέντρο περνάει μέσα και από τα άλλα κόμματα και σίγουρα οι γκρίνιες σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, με αφορμή την εκλογή Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, μόνο ευπρόσδεκτες μπορούν να είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Και ακόμα φανταστείτε ότι εμείς δεν έχουμε μιλήσει», έλεγε δεικτικά στενός συνομιλητής του.

«Μεγάλο το χάσμα»

Ικανοποίηση στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί και για τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης που έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ, η οποία και φέρεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,5 μονάδες. Και η εκτίμηση στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι όσο περνά ο καιρός, η πολιτική της συγκυβέρνησης θα συνεχίσει να αποδομείται, η εμπιστοσύνη στα μάτια των πολιτών θα χαθεί ολοκληρωτικά και η ΝΔ θα κυριαρχήσει.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη θα περάσει για πρώτη φορά ως αρχηγός της ΝΔ το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για την πρώτη εθιμοτυπική συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από το συγκεκριμένο τετ α τετ οι προσδοκίες είναι χαμηλές και η Συγγρού δεν αναμένει κάτι ουσιαστικό, αφού, όπως λένε, «το χάσμα που μας χωρίζει είναι μεγάλο, η πολιτική της συγκυβέρνησης είναι εξοντωτική για την κοινωνία και ο κ. Τσίπρας δείχνει να μην το καταλαβαίνει».

Αυτό είναι άλλωστε το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Μητσοτάκης και από τις πρώτες του συναντήσεις με εκπροσώπων φορέων και κοινωνικών ομάδων. «Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», σημείωσε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δίνοντας το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v