Αβρότητα αλλά και… μεγάλη απόσταση μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη

Για την ανάγκη επικοινωνίας μίλησαν πρωθυπουργός και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το κλίμα ήταν βαρύ. Στο επίκεντρο ΕΣΡ, και το νομοσχέδιο για το δημόσιο. Να πάρει θέση η ΝΔ για το ΔΝΤ ζητά η κυβέρνηση. Κόντρα και για τις... διαρροές.

Αβρότητα αλλά και… μεγάλη απόσταση μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη

Μια ώρα περίπου κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Μια συνάντηση που έγινε υπό το βάρος της άγριας κόντρας που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους μετακλητούς υπαλλήλους

Παρόλο που δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε τρία σημεία που φέρεται να εστίασε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη:

-Να συμβάλλει ώστε να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ, να εκλεγεί καινούργιο για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

-Να πάρει θέση για το Δ.Ν.Τ να αποφασίσει «με ποιους είναι». Όπως του είπε, «δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το Δ.Ν.Τ».

-Να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό, αλλά η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία αναδείξεις των μόνιμων στελεχών του δημοσίου».

Σε ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Ενημερώσαμε, σήμερα, τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη για όλα τα ανοιχτά και φλέγοντα θέματα. H αντιπολίτευση πρέπει να πάρει θέση για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, τη Δημόσια Διοίκηση και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Είναι ώρα, μια νέα γενιά πολιτικών, να υπερβεί τη μικροπολιτική αντιπαράθεση και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας», πετώντας το... γάντι στην απέναντι πλευρά.

Τι λέει η πλευρά της ΝΔ

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε εθιμοτυπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, εκφράστηκαν ενστάσεις για τις διαρροές συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα που όπως λένε ότι ενημέρωναν τους δημοσιογράφους για τα όσα συζητούσαν οι δύο πολικοί. Το γεγονός αυτό ενόχλησε τη ΝΔ κάνοντας λόγο για «ατόπημα» από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και αναρωτιούνται αν γνώριζε ο πρωθυπουργός για την τακτική που ακολούθησαν οι συνεργάτες του. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι το ίδιο είχε συμβεί και κατά την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η πλευρά της Λ. Συγγρού υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση οι δυο άνδρες ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την γενικότερη πορεία της χώρας που δικαιολογημένα προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της Λεωφόρου Συγγρού, αναφέρθηκε:

• Στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.

• Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων.

• Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης» και πρότεινε στον κ. Τσίπρα συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια αναθεώρηση που πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι «κουτσή». Η χώρα δεν πρέπει να χάσει άλλη μια ευκαιρία για τον θεσμικό της εκσυγχρονισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε ουσιαστική ενημέρωση για το προσφυγικό, καθώς και για τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν τη χώρα.

Για το κρίσιμο για όλους τους Έλληνες θέμα του ασφαλιστικού ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δημόσια θέση της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας κυρίως ότι ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015. 

Εθίγη επίσης και το θέμα του ΕΣΡ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη τροποποιήσεων στον πρόσφατο νόμο 4339/2015, έτσι ώστε το ΕΣΡ να αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία. Εάν αυτό συμβεί ανοίγονται προοπτικές άρσης της παρούσης εκκρεμότητας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι από τη δική του πλευρά θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου και την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού ήθους. «Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθεια. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητούμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξετε κι εσείς. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά, χωρίς το λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπαν μπροστά στις κάμερες

«Η παρουσία σου κλείνει έναν κύκλο μη επικοινωνίας ανάμεσα στους θεσμικούς παράγοντες του τόπου. Ανά πάσα στιγμή θα είμαι διαθέσιμος να παράσχω ενημέρωση για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τον τόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, σε διάλογο που είχε με τον Κυρ. Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες πριν αρχίσει η συζήτηση.

«Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει κι έναν ηλικιακό κύκλο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα, με ιδέες και ταυτόχρονα και μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «πρέπει να υπάρξει πολιτική επικοινωνία. Είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα».

Όπως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr, οι προσδοκίες για τη συνάντηση ήταν χαμηλές καθώς εκτός των άλλων διεξάγεται στο βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε από το μπαράζ ανακοινώσεων από κυβέρνηση-ΝΔ για το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v