Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη με το... καλημέρα

Η διαφωνία για το ΕΣΡ τινάζει στον αέρα κάθε περιθώριο συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα δύο σημεία επαφής Τσίπρα-Μητσοτάκη κατά το τετ α τετ στο Μαξίμου. Το κλίμα, ο περίγυρος και οι... διαρροές.

Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη με το... καλημέρα

Το χθεσινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αναμενόταν, δεν έβγαλε κάποια σημαντική είδηση, ωστόσο λίγο αργότερα στη Βουλή η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τίναξε στον αέρα κάθε περιθώριο συναίνεσης μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για το νέο Δ.Σ. του Συμβουλίου προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που με ανακοίνωσή του, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «όμηρο των διαπλεκόμενων συμφερόντων και των εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης», ανάβοντας νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Στην κυβέρνηση καταγγέλλουν απότομη αλλαγή του κ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς πριν τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ -σύμφωνα πάντα κατά το Μέγαρο Μαξίμου- ο ίδιος διέρρεε ότι θα συναινούσε στη σχετική πρόταση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Από την άλλη, στη Συγγρού λένε πως υπάρχει ανάγκη τροποποιήσεων του πρόσφατου νόμου, οι άδειες να δίνονται από το ΕΣΡ και όχι από την κυβέρνηση και πρακτικά να εξασφαλιστεί η ουσιαστική αυτονομία της συγκεκριμένης Αρχής. Αν συμβεί αυτό, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ανοίγονται ουσιαστικές προοπτικές για την άρση της παρούσης εκκρεμότητας.

Εκλογικός νόμος και δημόσια διοίκηση

Οι δύο άνδρες φρόντισαν με το... καλημέρα της εκλογής του νέου αρχηγού της ΝΔ να δείξουν τις διαθέσεις τους, αν και σε γενικές γραμμές η ατμόσφαιρα στο απογευματινό τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν μύριζε μπαρούτι».

Αμφότεροι βέβαια ήταν επιφυλακτικοί, ο καθένας περισσότερο προσπαθούσε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του συνομιλητή του, ωστόσο η επικοινωνία τους, όπως προκύπτει και από τα δύο στρατόπεδα, ήταν καλή. Μάλιστα φάνηκε ότι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση των δύο κομμάτων σε θέματα όπως ο εκλογικός νόμος και το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση.

Στον εκλογικό νόμο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον η σχετική συζήτηση γίνει στο γενικότερο πλαίσιο θεσμικών αλλαγών και εν προκειμένω της συνταγματικής αναθεώρησης. Θέση, την οποία έχει διατυπώσει και η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, διά της Όλγας Γεροβασίλη και του Νίκου Βούτση.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο της δημόσιας διοίκησης, ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό, αλλά η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου». Θετικός έδειξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, εφόσον, όπως είπε, υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις που θα βασίζονται σε θέσεις που ο ίδιος παρουσίασε ως υπουργός.

ΔΝΤ και ασφαλιστικό

Από την άλλη, δεν βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης, πέραν του ΕΣΡ, και σε άλλα μείζονα ζητήματα, λόγου χάρη το ΔΝΤ (η ΝΔ αρνείται ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση γι' αυτό) και το ασφαλιστικό, για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση, αναμένεται να καταθέσει τις αντιπροτάσεις της απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σχέση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται και από τη χθεσινή συνάντηση, είναι η αμοιβαία καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Κάτι που φάνηκε και από τη δυσφορία της Συγγρού για τις κυβερνητικές διαρροές, την ώρα που το τετ α τετ ήταν σε εξέλιξη. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ουσιαστικά διέψευσε αυτά που είχε διαρρεύσει νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου ότι είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Προάγγελος

Η χθεσινή κόντρα, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί τον προάγγελο όσων αναμένονται να συμβούν το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να βάλλει κατά ριπάς κατά της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση να αποδίδει τη στάση του Μαξίμου στον «πανικό» από τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την εκλογή του νέου αρχηγού.

Στην κυβέρνηση πλέον ρίχνουν τα βλέμματά τους στο Νταβός και στις κρίσιμες επαφές του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη ΝΔ, στην ολοκλήρωση του παζλ της στελέχωσης του κόμματος στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που θέλει να πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Ίσως και σήμερα να ανακοινωθούν τα ονόματα των συντονιστών τομεαρχών του κόμματος (στην οικονομία θα παραμείνει ο Χρήστος Σταϊκούρας), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή εθιμοτυπική συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (τον οποίο δεν είχε υπερψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης πριν από 13 μήνες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v