Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κοστίζει το κοινωνικό τιμολόγιο στο ρεύμα

Το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του τιμολογίου Πολυτέκνων και ποιος το πληρώνει. Τι αντιστοιχεί σε κάθε εταιρεία.

Πόσο κοστίζει το κοινωνικό τιμολόγιο στο ρεύμα

Με 64,8 εκατομμύρια ευρώ επιβαρύνθηκαν το 2014 οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για την πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται για το ποσό που κατανέμεται στο λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, και αφορά την έκπτωση που απολαμβάνουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και οι Πολύτεκνοι.

Από την απόφαση που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο εταιρεία προμήθειας, έναντι των χαμηλών τιμολογίων με τα οποία διέθεσε ηλεκτρική ενέργειας σε πελάτες αυτών των κατηγοριών (ΚΟΤ, Πολύτεκνοι) προκύπτει ότι το 2014 το αντάλλαγμα υπέρ της ΔΕΗ ανέρχεται σε 54,02 εκατ. για ΚΟΤ συν 10,5 εκατομμύρια για το πολυτεκνικό τιμολόγιο, δηλαδή 64,52 εκατομμύρια ευρώ.

Σε πολύ μικρότερα ποσά ανέρχεται το αντάλλαγμα που δικαιούνται οι άλλες εταιρείες και συγκεκριμένα: 11.450 ευρώ η Elpedison, 5.068 η Watt and Volt και 35 ευρώ η Protergia.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολόγιου είναι περίπου 700.000 καταναλωτές. Πάντως η επιβάρυνση των καταναλωτών για τα τιμολόγια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, είναι πολύ μικρή συγκριτικά με την επιβάρυνση για την επιδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, ώστε να ισχύει και εκεί το ίδιο τιμολόγιο με την ηπειρωτική Ελλάδα παρά το πολλαπλάσιο κόστος λόγω χρήσης πετρελαίου.

Πριν από την ραγδαία πτώση των τιμών πετρελαίου η επιβάρυνση αυτή ανέρχονταν σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, και μόνο για την Κρήτη σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v