Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μπρα ντε φερ Τσίπρα - Σόιμπλε

«Εύχομαι και ελπίζω οι διαφωνίες μεταξύ των τριών θεσμών να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις», το μήνυμα του πρωθυπουργού. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, η θέση Σόιμπλε. Το σχόλιο Τσίπρα για το ασφαλιστικό και το «είναι η εφαρμογή, ανόητε» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Προειδοποιήσεις Βαλς-Ρούτε για το προσφυγικό.

Το μπρα ντε φερ Τσίπρα - Σόιμπλε

Χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη» ήταν η κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων στο πάνελ του Νταβός, με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο βρέθηκαν δίπλα δίπλα ο Αλέξης Τσίπρας, ο Β. Σόιμπλε και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ωστόσο, στη συζήτηση αναδείχτηκαν και οι διαφορές για το πώς βλέπουν το αύριο οι συμμετέχοντες.

Αλέξης Τσίπρας και Β. Σόιμπλε είχαν πάντως ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές συμφωνήθηκε «περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας στο προσφυγικό αλλά και το ελληνικό πρόγραμμα».

Τσίπρας: Αποδεχτήκαμε το ΔΝΤ αλλά...

Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, ελπίζω ότι δεν θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας από το Νταβός, όπου συμμετέχει σε πάνελ με θέμα το «μέλλον της Ευρώπης», στο οποίο βρέθηκαν επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι πρωθυπουργοί Γαλλίας και Ολλανδίας. 

Η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά το βάρος που σηκώθηκε ήταν τεράστιο. Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Γι' αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα της Ευρώπης. Πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες. Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δανείζεται με 7% και μια ευρωπαϊκή με 1%. Πρέπει να βάλουμε κοινούς κανόνες στο φορολογικό και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, τόνισε.

Το δωμάτιο με τους δυναμίτες

«Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να επιχειρεί κανείς να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Αλλά δεν είμαι και υπέρ ότι πρέπει να μείνει το δωμάτιο στο σκοτάδι. Πρέπει να απομακρύνει τους δυναμίτες και να ανάψει το κερί», σημείωσε.

Με τη φράση αυτή απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχόλιο του Β. Σόιμπλε που προηγήθηκε. Οπως είχε πει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, το να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σηματοδοτούσε «άναμμα ενός κεριού σε δωμάτιο με δυναμίτες».

«Εχουν καταγραφεί οι απόψεις για το ΔΝΤ, εμείς το αποδεχτήκαμε για να υπάρξει η συμφωνία και η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να την τηρήσει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Εύχομαι και ελπίζω οι διαφωνίες μεταξύ των τριών θεσμών να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις»...

Αν θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, πρέπει να μιλάμε και για την παραγωγικότητα. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ότι και οι επιχειρηματικοί φορείς συμφώνησαν σε μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για να μην υπάρξει νέα μείωση συντάξεων.

Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη Ευρώπη. Να μην υπάρχουν πλέον exits (Grexit, Brexit κ.ά.).

Σόιμπλε: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τα προβλήματα, τόνισε, πρέπει να αναγνωριστούν. Δεν θέλω να μιλώ για άλλες χώρες. Για τη δική μου θα πω ότι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση αλλά έχουμε δημογραφικό πρόβλημα.

Στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε.

Στάθηκε στον τραπεζικό τομέα και στο ότι δεν πρέπει να πληρώνουν πλέον οι φορολογούμενοι για τη σωτηρία των τραπεζών. Για να γίνει η Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να υλοποιούνται αυτά που συμφωνήθηκαν, επανέλαβε. Μια αποστροφή του ήταν χαρακτηριστική. Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση είπε: Είναι η εφαρμογή, ανόητε…

Απαντώντας για το ότι η Γερμανία είναι από τους ισχυρούς υποστηρικτές της παραμονής του ΔΝΤ στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς (ο Ολλανδός Ρούτε τόνισε ότι και αυτός ανήκει σε αυτή την ομάδα), ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι στην αρχή δεν το ήθελε αλλά η καγκελάριος Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο (σ.σ. θέση που προκάλεσε χαμόγελα στην Κρ. Λαγκάρντ, που βρισκόταν μεταξύ των θεατών), γιατί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα.

Όταν τηρούνται οι κανόνες, υπάρχει εμπιστοσύνη

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα ενός σχεδίου Μάρσαλ, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι χρειάζεται όχι τόσο για την Ευρώπη, αλλά για χώρες που έχουν καταστραφεί. Δεν μου αρέσει ο όρος αλλά χρειάζεται κάτι αντίστοιχο σε διάφορες χώρες γύρω μας που έχουν καταστραφεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι "έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια για τις γειτονικές χώρες".

Χρειάζονται και ενιαίοι δημοσιονομικοί κανόνες αλλά η Ευρώπη κινείται αργά. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν κανόνες και συνθήκες που πρέπει να τηρούνται. Όταν γίνεται αυτό, υπάρχει εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να έχουμε κοινή αγορά, αν δεν έχουμε «κοινή σταθερότητα», σημείωσε.

Το debate για το προσφυγικό

Η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη απέναντι στη Frontex, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική, που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη, και την προσφυγική.

Η χώρα μας, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, βρέθηκε στο επίκεντρο των δύο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης.

Στο προσφυγικό, υπογράμμισε, αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Εχουμε απώλειες ζωών, γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δύο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Ή θα το λύσουμε από κοινού, ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Η ασφάλεια και η τρομοκρατία

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εκτίμησε ότι η τρομοκρατία πρέπει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά.
Χτυπήματα υπήρξαν όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες, υπογράμμισε. Είμαστε σε παγκόσμιο πόλεμο και πρέπει οι Ευρωπαίοι να ανταποκριθούν. Χρειάζονται τα μέσα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ανταλλαγή πληροφοριών. Η ασφάλεια και η τρομοκρατία θα είναι από τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να «ωριμάσουμε» τις πολιτικές μας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Απαντώντας αν θα απαιτηθεί να σταλθεί ευρωπαϊκός στρατός στη Συρία, εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις γειτονικές χώρες, όπως αυτές της Αφρικής, και πρέπει να υπάρχουν μέσα αντίδρασης, τόσο στρατιωτικά όσο και σε ό,τι αφορά στο σκέλος της ανταλλαγής πληροφοριών. Αφορά στους πάντες το προσφυγικό και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, υπογράμμισε ο κ. Βαλς.

Η Συνθήκη Σένγκεν

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ) τόνισε ότι πρέπει σε δύο μήνες να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη. Οι βόρειες χώρες δεν μπορούμε να αντέξουμε τις ροές που αντιμετωπίστηκαν πέρυσι, σημείωσε.

Πριν σκοτώσουμε τη Συνθήκη Σένγκεν, πρέπει να διορθώσουμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου. Κανείς δεν θέλει το τέλος της Σένγκεν. Πρέπει να σωθεί και μπορεί να γίνει, αν ελέγξουμε την κατάσταση στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη μπορεί να σπάσει σε πολύ σύντομο διάστημα, προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δείξουμε αλληλεγγύη.

Ντροπή να γίνει η Ευρώπη κάστρο

Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς.

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί. Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, θα έχουμε πρόβλημα, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι απαράδεκτο η εναλλακτική να είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια, δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατικά συστήματα.

Σχολιάζοντας το ζήτημα της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ότι δεν λέμε «πόλεμος» στη Γερμανία, όπως η Γαλλία, αλλά υπάρχει απειλή από την τρομοκρατία και πρέπει να βρούμε λύσεις.

Χρειάζεται ευρωπαϊκή προσέγγιση

Η πρόεδρος της ENI Emma Marcegaglia τόνισε ότι θα ήταν απόλυτη καταστροφή για τις επιχειρήσεις μια διάλυση της Ευρώπης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όλοι μαζί.

Υπάρχει πρόοδος αλλά συχνά βλέπουμε εθνικές πολιτικές. Αυτό που χρειάζεται, είναι ευρωπαϊκή προσέγγιση, τόνισε η κ. Marcegaglia.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v