Πώς θα κινηθεί η ΝΔ στο ασφαλιστικό

Ερχεται το πρώτο κοινοβουλευτικό κρας τεστ για τον Μητσοτάκη. Ποιες είναι οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο αρχηγός της ΝΔ. Γιατί επιλέγεται η πρόταση για τρία ασφαλιστικά Ταμεία. Το μήνυμα προς τους αγρότες και το βλέμμα προς το κέντρο.

Πώς θα κινηθεί η ΝΔ στο ασφαλιστικό

Για την πρώτη μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της πρότασης του κόμματος για το μείζον αυτό ζήτημα και πιθανότατα από το βήμα της Βουλής θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες αυτής.

«Δεν αρκεί η κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα, πρέπει ως υπεύθυνη αντιπολίτευση να παραθέτουμε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις σε κάθε ζήτημα», έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη, στο συρτάρι του έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις. Μέχρι και την τελευταία στιγμή πάντως οι σχετικές προτάσεις θα βελτιώνονται και θα εμπλουτίζονται προκειμένου να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο άρτια παρουσίαση.

Ρήτρα ανάπτυξης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική αρχή στην οποία θα στηριχθεί η πρόταση της ΝΔ είναι ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για το ασφαλιστικό, εφόσον δεν υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης. Και στο σημείο αυτό αποδίδουν τεράστιες ευθύνες στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επειδή με την πολιτική που εφαρμόζει, όπως λένε στη Συγγρού, «επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση, αυξάνοντας ραγδαία τον λογαριασμό που πλέον καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες».

Καταγγέλλουν δε πως η διαχείριση της χώρας εδώ και ένα χρόνο ήδη έχει κοστίσει 7% στο ΑΕΠ, ενώ η επίπτωση στο χρέος είναι 25% του ΑΕΠ. Και το κενό που προκύπτει, υπογραμμίζουν στη ΝΔ, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να το καλύψει με μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και μεγάλη αύξηση των εισφορών.

Η κατεύθυνση στην οποία κινείται η Συγγρού παραπέμπει στη διατήρηση τριών ταμείων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μισθωτών και του ΟΓΑ (με ορισμένες βελτιώσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία του). Έτσι, θα υπάρχει ελαστικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έχει πλήξει περισσότερο η κρίση, ενώ και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να είναι κυμαινόμενες για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να εξισωθούν από κάποια στιγμή και μετά.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται η τελείως αντίθετη πολιτική από αυτή που ασκείται σήμερα, δηλαδή να μειωθούν οι εισφορές και οι φόροι των ασφαλισμένων. Για τους αγρότες, γίνεται λόγος για την ανάγκη μιας ήπιας προσαρμογής στα νέα δεδομένα, μιας μικρής αύξησης στις εισφορές αλλά «με μέτρο και λογική», με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα, στη ΝΔ καταγγέλλουν την κυβερνητική πρόθεση κατάργησης του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους εργαζομένους, τα οποία –όπως λένε- αποτελούν βασικά εργαλεία που καταπολεμούν τη φτώχεια.

Η κυβερνητική πρόταση, υποστηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, «δεν αποτελεί ουσιαστικά θέση για το ασφαλιστικό, αλλά 'φορολογικό νομοσχέδιο', που έχει ως στόχο να αυξήσει υπέρμετρα τις ασφαλιστικές εισφορές». Και όλα αυτά, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, την ίδια στιγμή που δημιουργήθηκαν 200.000 νέοι άνεργοι και ισάριθμες λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

«Όχι» στα ίδια λάθη

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που θέλει να ασκήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και κατανοεί τα σημαντικά προβλήματα των αγροτών, κρατά αποστάσεις από τις μορφές κινητοποιήσεων που δημιουργούν προβλήματα στην οικονομική ζωή.

«Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη των προηγουμένων κυβερνήσεων που καβάλησαν το κύμα της οργής και ανέβηκαν στα τρακτέρ και τώρα θερίζουν τους ανέμους που έσπειραν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Φώφη Γεννηματά.

Το ραντεβού με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε συνέχεια του προχθεσινού με τον Σταύρο Θεοδωράκη, εντάσσεται στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη διατήρησης διαύλου επικοινωνίας με τους επικεφαλής των κεντρώων κομμάτων που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να συνεννοηθούν στην λογική του φιλοευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στην πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, σε χθεσινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας ή προσχώρησης στην ΝΔ προσώπων, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Γιώργος Αμυράς και ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει άρνηση συναίνεσης. Άρνηση σε λευκή επιταγή υπάρχει. Εμείς πιστεύουμε στον πολιτικό διάλογο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται και για τις πρώτες του διεθνείς επαφές, με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ. Για συμβολικούς λόγους το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει πρώτο είναι τη Δευτέρα στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα μέσα Φεβρουαρίου και η στάση των ευρωπαίων ομοϊδεατών του απέναντί του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v