Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή ΣΠΕΦ σε ΥΠΕΝ και ΡΑΕ για τα έσοδα από δικαιώματα ρύπων

Επείγουσα επιστολή στο ΥΠΕΝ, την ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ έστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά για το θέμα των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων σε συνέχεια της πτώσης της αξίας τους.

Επιστολή ΣΠΕΦ σε ΥΠΕΝ και ΡΑΕ για τα έσοδα από δικαιώματα ρύπων

Επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ με θέμα τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπου απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά. 

Στην επιστολή του, ο ΣΠΕΦ επισημαίνει τα εξής: 

«Θέμα: Ποσοστό διάθεσης δικαιωμάτων CO2 στον ΕΛΑΠΕ από το 2016 και κατόπιν

Σχετ.: Επιστολή ΣΠΕΦ από 11/12/15 για διάθεση του συνόλου των δικαιωμάτων CO2 στον ΕΛΑΠΕ

Αξιότιμε κε Υπουργέ, κε Γενικέ και κε Πρόεδρε

Σε συνέχεια της από 11/12/15 επιστολής μας αναφορικά με την διάθεση του συνόλου των δικαιωμάτων CO2 στον ΕΛΑΠΕ σε συνέχεια της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και ένεκα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης εδώ και περίπου ένα μήνα, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Η καθυστέρηση της ψήφισης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την διάθεση των δικαιωμάτων CO2 έχει δημιουργήσει το φαινόμενο να υπάρχουν χρήματα στον εκπλειστηριαστή των δικαιωμάτων (δηλαδή τον ΛΑΓΗΕ), χωρίς ωστόσο αυτά να μπορούν να διατεθούν στον ΕΛΑΠΕ ώστε να επιταχυνθούν οι πληρωμές προς τους ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ.

2. Η αύξηση των ποσοτήτων διάθεσης δικαιωμάτων CO2 Πανευρωπαϊκά κατά περίπου 10% συγκριτικά με το 2015, έχει από τις αρχές του τρέχοντος έτους κατακρημνίσει την αξία τους στα 6,3 ευρώ/τόνος από τα περίπου 8,5 ευρώ/τόνος που αυτά κινούνταν στα τέλη του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει πως τα 27,9 εκατ. δικαιώματα που θα έχει η χώρα μας στην διάθεση της το 2016 για να εκπλειστηριάσει, δεν θα μπορέσουν να προσδώσουν έσοδο ενδεχομένως πάνω τα 180 εκατ. ευρώ

3. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ΕΛΑΠΕ μηνός Νοεμβρίου 2015 που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ, το 2016 εμφανίζεται ισοσκελισμένος μεν ο λογαριασμός με προβλεπόμενα όμως έσοδα από δικαιώματα ρύπων της τάξης των 160 εκατ. ευρώ. Επιπλέον εκκρεμεί η προς τα κάτω αναθεώρηση της τιμής της ΟΤΣ για το 2016 από το μη ρεαλιστικό πλέον επίπεδο των 57 ευρώ/MWh που προς το παρόν διατηρείται στο δελτίο, σε επίπεδα των 50 – 52 ευρώ/MWh, γεγονός που θα σημάνει την αρνητική απόκλιση των εσόδων του λογαριασμού από τον ΗΕΠ κατά 50 – 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

4. Η ΡΑΕ στις 18/1/16 έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση για την εναρμόνιση του υπολογισμού του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΜΜΚΣΘΜ το αποκαλεί ο ΛΑΓΗΕ στο δελτίο ΕΛΑΠΕ) αποκλειστικά για χρήση στους υπολογισμούς εισροών του ΕΛΑΠΕ του άρθρου 143, 2α, του ν. 4001/2011 κατά τα πρότυπα που εφαρμόζονται στον Κώδικα ΜΔΝ, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου του κόστους φόρων και τελών που επιβάλλονται στα καύσιμα και εν προκειμένης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που εφαρμόζεται στο φυσικό αέριο δυνάμει του ν. 3986/2011 από τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά που με την Απόφαση ΡΑΕ 1528/2011 έπαυσε να προσμετράται στο μεταβλητό κόστος των θερμικών μονάδων από 17/1/2012 ώστε να αποκλιμακωθεί η ΟΤΣ και οι εν λόγω παραγωγοί έκτοτε αποζημιώνονται για τα ποσά αυτά με χωριστή διαδικασία μέσω του Λογαριασμού Προσαυξήσεων του Διαχειριστή.

5. Ο ΕΦΚ ύψους 5,4 ευρώ/MWh φυσικού αερίου ισοδυναμεί με περίπου 10 ευρώ/MWh ηλεκτρισμού παραγόμενου από φυσικό αέριο, αφού οι μονάδες αυτές λειτουργούν με βαθμό απόδοσης 50 – 55%. Επιπλέον με βάση αναλογία συμμετοχής 2:1 των λιγνιτικών μονάδων προς τις μονάδες φυσικού αερίου στο συμβατικό μίγμα καυσίμου του διασυνδεδεμένου συστήματος (ΔΣ), αυτό συνεπάγεται πως η αύξηση των 10 ευρώ/MWh που θα λογίζεται στο μεταβλητό κόστος των μονάδων φυσικού αερίου λόγω ΕΦΚ αποκλειστικά για χρήση στον ΕΛΑΠΕ, θα σταθμίζει κατά το 1/3 της στο τελικό ΜΜΚΣΘΜ του ΔΣ. Συνεπώς τελεσφορώντας θετικά η υπό διαβούλευση πρόταση της ΡΑΕ το ΜΜΚΣΘΜ αναμένεται να προσδώσει 1/3 x 10 ευρώ/MWh x 10 TWh (παραγωγή ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ) = 33 εκατ. ευρώ ετησίως περίπου. Δηλαδή η μεταρρύθμιση αυτή δεν θα μπορέσει να απορροφήσει ολόκληρη την προβλεπόμενη πτώση της ΟΤΣ, αλλά θα υπολείπονται ακόμη περί τα 30 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Από τα ανωτέρω εκτιθέμενα προκύπτει πως τα περιθώρια για διάθεση μέρους των δικαιωμάτων ρύπων CO2 προς άλλους σκοπούς πέραν της χρηματοδότησης της λειτουργίας των ΑΠΕ δια του ΕΛΑΠΕ, όπως πρόσφατα δημοσιεύματα μεταδίδουν, δυνάμει της πρόσφατης μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ είναι πρακτικά ανύπαρκτα.

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για την ανταπόκριση και τις άμεσες θετικές ενέργειες σας.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση

Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Ευγενία Τζαννίνη – Γεν. Γραμματέας»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v