«Αρκούδα» για την Ελλάδα η Morgan Stanley

Δεν είναι μηδαμινές οι πιθανότητες Grexit, εκτιμά η Morgan Stanley. Ευάλωτη παραμένει η πολιτική κατάσταση ενώ η συμφωνία «προχωρά» αλλά όχι χωρίς αναταράξεις. Περισσότερες οι πιθανότητες να τα καταφέρει η Αθήνα, αλλά η διαδρομή θα είναι ανώμαλη, σημειώνει.

«Αρκούδα» για την Ελλάδα η Morgan Stanley

Υψηλά παραμένουν τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η πτώση του ΑΕΠ είναι ήπια καθώς η επίδραση των κεφαλαιακών περιορισμών ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων. Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ παραμένει δομικά αδύναμο, η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα δεν έχει ενισχύσει τις εξαγωγές και οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να υποχωρούν.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται πρόοδος στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αλλά η διαδικασία δεν εξελίσσεται ομαλά, με την κυβέρνηση να έχει ήδη απολέσει δύο βουλευτές.

Ο επανασχεδιασμός του χρέους και η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ θα ήταν θετικά μηνύματα, σημειώνει η Morgan Stanley.

Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα ρίσκα παραμένουν. Ενώ οι αγορές δεν αποτιμούν πλέον πιθανότητα Grexit, οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος είναι σημαντικοί. Ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι οριακά πιθανότερο να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι το Ταμείο θα θελήσει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει επανασχεδιασμός του χρέους προτού λάβει την απόφαση.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο οίκος υπογραμμίζει ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή στις αρχές του 2016, αλλά η «πραγματική ανάκαμψη» δείχνει ακόμη μακριά. Καταγράφει την ανάκαμψη του κλίματος, αλλά επισημαίνει ότι οι πραγματικοί δείκτες της οικονομίας είναι ακόμη αδύναμοι.

Οι προβλέψεις

Ο οίκος προβλέπει ύφεση 0,5% φέτος από οριακά αρνητικό ΑΕΠ, στο -0,1% το 2015, αλλά και ανάκαμψη 1,7% το 2017. Η αγορά ακινήτων παραμένει το αδύναμο σημείο, ενώ το εμπόριο αποτελεί «οδηγό» μόνο επειδή μειώνονται οι εισαγωγές, σημειώνει. 

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρξει νέα «βουτιά» στις επενδύσεις, ύψους 13,3%, με σημαντική ανάκαμψη 10,7% το 2017.

Προβλέπει επίσης νέα πτώση της εγχώριας κατανάλωσης κατά 1,5% εφέτος και ανάκαμψη 2,3% το επόμενο έτος.

Στο μέτωπο της ανεργίας, εκτιμά ότι φέτος θα μειωθεί στο 25,2%, καταγράφοντας περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 24% το 2017. Από το 2017 αναμένει και γύρισμα σε πληθωρισμό, με 0,8% μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αποπληθωρισμού.

Ο οίκος προβλέπει ακόμη οριακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,6% φέτος, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί στο 2% το 2017, αλλά και μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ στο 202,7% το επόμενο έτος από 204,8% εφέτος.

Επισημαίνει ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα απαιτηθούν χαμηλότερα επιτόκια αλλά και επιμήκυνση των ωριμάνσεων. 

Τέλος, όπως σημειώνει ο οίκος, η σύσταση για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει equalweight μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v