Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου στους επιστήμονες

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με στόχο κατάθεση του νομοσχεδίου το συντομότερο, ξεκαθαρίζει ο υπ. Εργασίας. Τι πρότεινε για τις εισφορές για τους νέους επιστήμονες, τα μπλοκάκια και τους ανέργους. Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με τους φορείς.

Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου στους επιστήμονες

Πενταετή περίοδο χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει το βελτιωμένο σχέδιο Κατρούγκαλου, όπως παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στους εκπροσώπους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα δύο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%.

Παράλληλα, για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί ο «κόφτης», ώστε προοδευτικά να πληρώνουν μικρότερες εισφορές, που δεν θα είναι εξοντωτικές για τους αυτοτελώς απασχολούμενους.

Να σημειωθεί ότι για τους νέους προβλέπεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, παρότι όπως άφησαν να εννοηθεί οι εκπρόσωποι των επιστημών θα συνεχίσουν και τις κινητοποιήσεις τους.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι διακόπηκε η συνάντηση εκπροσώπων των φορέων με τον γγ Νίκο Φράγκο, λόγω συμβολικής κατάληψης του γραφείου του κου Φράγκου από γιατρούς. Κατά την πρωινή σύσκεψη του γενικού γραμματέα με τα τεχνικά κλιμάκια των επιστημόνων, τέθηκε η πρόταση από την πλευρά των δικηγόρων για μετατροπή του επαγγελματικού τους ταμείου και του εφάπαξ σε επαγγελματικό ταμείο, χωρίς όμως να υπάρξει θετική ανταπόκριση από το υπουργείο καθώς το εγχείρημα απαιτεί αναλογιστική μελέτη που δεν υπάρχει.

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Την πρόταση περιγράφει αναλυτικά ενημερωτικό σημείωμα. Οπως σημειώνεται ο πρωθυπουργός εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, την σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

1.

Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2.

Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3.

Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%


Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1.

Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2.

Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

 

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1.

Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.  

2.

Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. 

 

Κατρούγκαλος: Δεν κάνουμε πίσω στις βασικές αρχές

«Γραβάτα στο δικαστήριο φοράνε όλοι, και αυτοί με τα μπλοκάκια και όσοι βάζουν Armani και εισπράττουν 80.000 και 100.000 ευρώ. Στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων.

Με την πρότασή μας, όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ -και κακά τα ψέματα, αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους κλάδους στην Ελλάδα- επωφελούνται από τις αλλαγές, σημείωσε ο υπουργός.

Αυτό έγινε αποδεκτό από όλους στη συνάντηση, υπογράμμισε. 

Εχουμε στείλει πλήρη στοιχεία έως το 2019 και θα υπάρξει αναλογιστική μελέτη έως το 2060, η οποία θα εξεταστεί, τόνισε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις και να ισχύουν ίδιοι κανόνες για όλους.

Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, με την ελπίδα ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο, ανοίγοντας τον δρόμο για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 

Οπως εκτίμησε οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έρθουν την Τετάρτη το βράδυ, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος θα μεταβεί στο ευρωκοινοβούλιο για συζήτηση γύρω από το θέμα του ασφαλιστικού.

Τσίπρας: Να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι «πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους». 

Είναι αλήθεια πως όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, επισήμανση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκου, ότι στον κλάδο του έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v