Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιομηχανία: Κυβερνητικός στόχος η αύξηση κατά 4,5 μονάδες συμμετοχής στο ΑΕΠ

Παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο ΓΓ Βιομηχανίας Χρ. Ζαφείρης.

Βιομηχανία: Κυβερνητικός στόχος η αύξηση κατά 4,5 μονάδες συμμετοχής στο ΑΕΠ

Η αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας από 9% που είναι σήμερα στο 13,5% έως το 2020 είναι ο στόχος της νέας βιομηχανικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το υπουργείο έχει συστήσει ομάδες εργασίας που εργάζονται για τη διαμόρφωση του νέου βιομηχανικού μοντέλου της χώρας, το οποίο θα ενταχθεί στο γενικότερο αναπτυξιακό μοντέλο και θα παρουσιαστεί έως το τέλος Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται και παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, σήμερα η αδειοδότηση και η λειτουργία μιας επιχείρησης από τους κλάδους των τροφίμων-ποτών, του τουρισμού, της εστίασης και των ορυχείων διέπεται από 80 σελίδες νομοθεσίας ανά κατηγορία.

Σε αυτή τη διαπίστωση έχει καταλήξει η ομάδα εργασίας της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ενημέρωση Τύπου του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας, η οποία θα υποδείξει στις συναρμόδιες υπηρεσίες τις υπό εξέταση αλλαγές για τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία με τον περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τους προαναφερόμενους κλάδους.

Η εξυγίανση της ΕΒΖ

Ο κ. Στρατής Ζαφείρης δήλωσε ακόμη πως οι αγρότες (τευτλοπαραγωγοί) θα πάρουν τα λεφτά που τους οφείλει η ΕΒΖ το αμέσως προσεχές διάστημα, για να ξεκινήσει ομαλά η νέα καλλιεργητική περίοδος, ενώ τόνισε πως το θέμα είναι πώς θα εξυγιανθεί η εταιρεία.

Όπως υπογράμμισε, έχουν εξασφαλιστεί τα 8 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών. Τα κεφάλαια αυτά υπάρχουν και έχουν δεσμευθεί για την αγορά κτιρίου που θα περάσει στην Παρευξείνια Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αγοραστεί ακίνητο της εταιρίας το οποίο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. για να προχωρήσει η όλη διαδικασία, θα πρέπει πρώτα η Πειραιώς να άρει την προσημείωση που έχει σε αυτό).

Αρα με τα χρήματα που θα λάβει η εταιρία θα πληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς, ενώ στο κτίριο που θα αγοράσει το δημόσιο από την ΕΒΖ θα στεγαστεί η Παρευξείνια Τράπεζα.

Βέβαια εκτός από την οφειλή των 8 εκατ. ευρώ προς τους τευτλοπαραγωγούς, η εταιρία οφείλει 9 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ και άλλα 2,5 εκατ. ευρώ προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα που μελετάται σε συνδυασμό με την εκπόνηση ενός νέου business plan.

Το business plan θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, κούρεμα και αναδιάρθρωση δανεισμού, αναδιοργάνωση παραγωγής (σ.σ. διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων που παράγει) και νέο δανεισμό 15 εκατ. ευρώ κατ' ελάχιστο για κεφάλαιο κίνησης.

Η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να είναι θετική σε "κούρεμα" του δανείου της εταιρίας, υπό την προϋπόθεση το business plan που θα κατατεθεί να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της εταιρίας ανήκουν κατά 82% στην Bad Bank ΑΤΕ, ενώ το δάνειο έχει περάσει στην Πειραιώς. Κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δυσχεραίνει τις εξελίξεις όπως και η εποχική λειτουργία των παραγωγικών εγκαταστάσεών της (3-4 μήνες τον χρόνο).

Σε ό,τι αφορά στα 30 εκατ. ευρώ που έλαβε πέρυσι την Άνοιξη η εταιρεία, τα 18 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την εξυπηρέτηση του δανείου της επιχείρησης και τα υπόλοιπα για την πληρωμή των αγροτών, εργαζομένων και προμηθευτών.

Σημειώνεται ότι στο τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2015 οι πωλήσεις του ομίλου της ΕBZ υποχώρησαν στα 21,471 εκατ. ευρώ από 45,042 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 6,655 εκατ. ευρώ από 7,622 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα πάντως το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 30/09/2015 είχε καταστεί αρνητικό ενώ οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου και της εταιρείας ανέρχονται σε 154,265 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v