Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

«Γιαλαντζί» μεταρρυθμιστή χαρακτήρισε τον αρχηγό της ΝΔ ο πρωθυπουργός. Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ, ούτε με το ΔΝΤ, απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ζήτησα προτάσεις αλλά δεν άκουσα, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας. Οι θέσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό.

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

Στην αντεπίθεση πέρασε στη δεύτερη ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. «Λέτε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εισφορών που οι εργοδότες συμφωνούν», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ρώτησα για το όραμά σας και τι είπατε ως άποψη: ιδιωτική ασφάλιση, την εποχή που δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει τις εισφορές, περικοπές στις συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή 70% κόψιμο στις επικουρικές, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τι άλλο: συμψηφισμό των εισφορών στο ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις!»
Τι άλλο να πω: σας ευγνωμονώ γιατί ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές καθαρές. Δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα ήσασταν ξεκάθαρα με τις ποιο ακραίες θέσεις των δανειστών.

Αυτό είναι καλό για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι για τον τόπο γιατί πάμε σε διαπραγμάτευση. Δεν έχουμε κερδίσει την ανεξαρτησία μας και δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε χωρίς της έγκριση του κουαρτέτου. Εχουμε μια αντιπολίτευση που παίρνει τις ποιο ακραίες θέσεις υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Η λίστα ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum δείχνει ότι οι πρώτες χώρες είναι αυτές που έχουν υψηλές εισφορές και ισχυρό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά, οι προνομιακές σχέσεις μιας χούφτας ολιγαρχών, είπε ο πρωθυπουργός. «Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι το κράτος που φτιάξατε εσείς».
Είπατε ότι το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο ως το 2060. Τι μας λέτε; ότι δεν έπληξαν τα Ταμεία όσα προηγήθηκαν και έφταιξε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης;

Είπατε ότι αυξήσαμε την ανεργία αλλά αυτή μειώθηκε 1,5%. Δεν πανηγυρίζουμε αλλά είναι 170.000 θέσεις εργασίας. Εσεις πήγατε την ανεργία από το 7% στο 25%.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός σε έξι μήνες η χώρα θα είναι σε ανάπτυξη αν περάσει η πρώτη αξιολόγηση. Κατηγόρησε την ΝΔ ότι στηρίζεται σε προβλέψεις για την ανάπτυξη που δεν ήταν δεδομένες και τόνισε ότι υπήρχε υπέρβαση στόχων κατά 1,9 δισ. και υπάρχει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2015, ενώ η χώρα έκλεισε τη χρονιά στη πρώτη θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Ότι ώρα θέλετε να κάνουμε διάλογο για τη Δημόσια Διοίκηση και το μισθολόγιο, που οι θεσμοί ενέκριναν, είπε ο πρωθυπουργός. Κάποιοι διαρρέουν ότι το ΔΝΤ θέλει να το ξαναδούμε αλλά μάλλον εσείς θέλετε να το ξαναδούμε.
Πάει πολύ να μας κάνετε κριτική για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Μιλάτε για τους μετακλητούς, που είναι προσωρινοί υπάλληλοι και στενοί συνεργάτες. Ενα θα πω: το Γενάρη του 2015 οι μετακλητοί ήταν 1.197, σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640. Εσεις κύριε Μητσοτάκη είχατε 51, ο κος Βερναρδάκης σήμερα μόλις δυο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όταν ήσασταν υπουργός τι κάνατε ρώτησε ο πρωθυπουργός. Δημιουργήσατε το απόλυτο χάος και σε μια νύχτα αποφασίσατε πολύ κοντά στις εκλογές και αλλάξατε πάνω από 200 διευθυντές στα υπουργεία. Εμείς καταθέτουμε νομοσχέδιο για να σταματήσει η κομματικοποίηση στη δημόσια διοίκηση με αμφίδρομη αξιολόγηση και μητρώο δημοσίων υπαλλήλων και το θεσμό του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα για να υπάρχει θεσμική μνήμη και συνέπεια.
Είστε γιαλατζί μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκη κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι με τα τρακτέρ ούτε το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα και εσείς το ζητήσατε, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είπε «δεν θα μιλήσω αναλυτικά για την περήφανη διαπραγμάτευση. Θα έρθει η ώρα να απαντήσετε τι γνωρίζετε από όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης. Δεν είναι της παρούσης».

«Δεν είμαι με τα τρακτέρ, ούτε με το ΔΝΤ. Εσεις ήσασταν με τα τρακτέρ», δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ.
Σε ότι αφορά την επικουρική ασφάλιση τόνισε ότι είναι διμερής (εργοδότες-εργαζόμενοι) και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος λέει ότι οι εισφορές πρέπει να καλύπτονται. Είναι η απόλυτη διαφάνεια. Και εσείς κόψατε τις επικουρικές κατά 6%, κατήγγειλε.

«Επιμένουμε στη ρήτρα γιατί είναι δίκαιο και σωστό μέτρο», τόνισε. Υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ζητούσε νέα μέτρα αλλά μόνο τις περικοπές στις πρόωρες συντάξεις.

Κατηγόρησε τον Γ. Κατρούγκαλο για το θέμα των επαναπροσλήψεων και τα ιδιωτικά συμφωνητικά με αμοιβή 12% (σ.σ. ο υπουργός παίρνοντας το λόγο θύμισε ότι η εφημερίδα που το δημοσίευσε παραδέχτηκε ανακρίβειες στο ρεπορτάζ). Δεν παραγνώρισα ότι κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Τολμώ να πω ότι είχα ασκήσει κριτική στις ποσοστώσεις. Όταν κάνετε τα ίδια μην επικαλείστε ηθικό πλεονέκτημα.

Ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε να κατατεθούν τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία που στέλνονται στους δανειστές. |Ειχατε προεξοφλήσει ότι δεν θα καταθέσουμε προτάσεις. Εμείς έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και απευθυνόμαστε στη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Αν περιμένω ότι ο κος Τσακαλώτος με τις νεομαρξιστικές του θεωρίες θα δημιουργήσει πλούτο, μάλλον θα περιμένω πολύ».

H ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ: Πάρτε θέση

Όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση στο ασφαλιστικό, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Δεν υπάρχει περιθώριο για κρυφτούλι και εύκολη δημαγωγία, τόνισε συμπληρώνοντας πως είναι γνωστό πως δεν είναι βιώσιμο σήμερα το ασφαλιστικό.

Επανέλαβε ότι φτάσαμε εδώ λόγω της λεηλασίας του συστήματος τα τελευταία 40 χρόνια, του δημογραφικού αλλά και των επιλογών των τελευταίων χρόνων που μείωσαν το ΑΕΠ κατά 25% και ανέβασαν την ανεργία κοντά στο 30%.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα στα Ταμεία. Η σχέση συνταξιούχων-εργαζομένων στο ΙΚΑ είναι 1 προς 1,7, ενώ οι μισθοί των ασφαλισμένων έχουν μειωθεί 21% και οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι συνεπείς στις εισφορές τους.

Δεν συζητάμε για το ασφαλιστικό γιατί το ζητούν οι δανειστές αλλά γιατί το σύστημα θα καταρρεύσει αν δεν πάρουμε μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός. Το ΙΚΑ για το 2015 έχει έλλειμμα 980 εκατ. ευρώ και το ΟΑΕΕ 540 εκατ., προσέθεσε.

Εχουν μεγάλη ευθύνη τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά μας κουνούν το δάχτυλο, παρότι έχουν ευθύνες που πάνε πίσω στη δεκαετία του 1970 όταν δεν αξιοποιήθηκαν τα αποθεματικά και αργότερα όταν τα αποθεματικά των Ταμείων τζογαρίστηκαν στο Χρηματιστήριο. Αναφορά έκανε και στα δομημένα ομόλογα όπως και το PSI.

«Επιλέγουμε ένα δύσκολο δρόμο: ανοίγουμε τη συζήτηση με αίσθημα ευθύνης και συντάξαμε τη δική μας πρόταση που θέσαμε σε διάλογο. Μια πρόταση που έχει ως βάση την αρχή της ισονομίας. Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον αρνηθήκατε και δεν καταθέσατε προτάσεις. Σας καλούμε εκ νέου να πάρετε θέση». 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει υποχρέωση στη συμφωνία να μειωθούν οι συντάξεις και όπως είπε ήταν προς τιμήν των εργοδοτών ότι συμφώνησαν σε αύξηση εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Εσεις που δημιουργήσατε το πρόβλημα μήπως έχετε να καταθέσετε καμία πρόταση; αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με την στρατηγική του ΔΝΤ;

Ο Αλέξης Τσίπρας Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το ασφαλιστικό έγινε μη βιώσιμο στους επτά μήνες της διαπραγμάτευσης. «Συνεχίζετε να το λέτε, μας κάνετε πολύ καλό», είπε και συμπλήρωσε ότι στο μεσοπρόθεσμο Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ προβλέπονταν περικοπές στο σύστημα αλλά μετέφερε στο διηνεκές τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

Τι προτείνουμε

* Ενιαίο φορέα ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους και αποκλίσεις μόνο όπου επιβάλλεται (αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες με τους οποίους πρέπει να ανοίξει διάλογος). 

* Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

* Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα της Εθνικής και της αναλογικής που θα δίνεται με βάση τις εισφορές.

* Ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και εισφορές με βάση το πραγματικό και όχι ένα εικονικό εισόδημα.

* Το ένα Ταμείο θα μειώσει τα κόστη για το σύστημα.

* Θα υπάρξει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύπτει τυχόν απώλεια για ένα υφιστάμενο συνταξιούχο από τον επανϋπολογισμό των συντάξεων.

Θα γίνουν αλλαγές όπου χρειάζεται

Εξετάζουμε δίκαια αιτήματα και ακούμε την κριτική αρκεί να είναι με πραγματικά στοιχεία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Εχουμε ξεκινήσει διαβούλευση για μεθόδους εξομάλυνσης στο νέο σύστημα. Οι βελτιωτικές προτάσεις για τους νεότερους επαγγελματίες είναι δεδομένες, τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Γιατί δεν έρχονται οι αγρότες;

Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και δεν προκρίνουμε την καταστολή με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Οι αγώνες είναι χρήσιμοι αρκεί να έχουν κατακτήσεις. 

Θέλω να εκφράσω μια απορία: πάντα οι αγρότες ήθελαν διάλογο και ειδικά με τον πρωθυπουργό. Τώρα που εγώ δηλώνω ανοικτός κάποιοι εξ αυτών τον αρνούνται. «Αναρωτιέμαι γιατί δεδομένου ότι αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν είμαι ενάντια στους αγρότες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι περισσότεροι στα μπλόκα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά υπάρχουν και κάποιοι που παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όπως είπε η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τον κατ’ επάγγελμα αγρότη και θα θεσπίσει τραπεζική κάρτα αγρότη ενώ παράλληλα καταθέτει νομοσχέδιο για τον συνεταιρισμό.

Δεν λέμε ότι οι αγρότες είναι φοροφυγάδες αλλά υπάρχει γκρίζα ζώνη στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων. Από αυτό όμως δεν έχουν να φοβηθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά οι μεσάζοντες που βγάζουν υπερκέρδη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με το υφιστάμενο σύστημα στους αγρότες, η συντριπτική πλειοψηφία σε δυο χρόνια θα κατέβαλε 1.065 ευρώ σε εισφορές. Με το σύστημα μας θα πληρώσουν 174 ευρώ περισσότερα (14,5 ευρώ το μήνα παραπάνω). Υπάρχει επιβάρυνση αλλά ως αντιστάθμισμα θα πάρουν διπλάσια σύνταξη (580 ευρώ αντί 200 ευρώ). «Είναι επιβάρυνση αλλά έχει ανταπόδοση».

Αφου δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά σας άπλυτα τουλάχιστον τηρήστε μια θέση ευθύνης, κατέληξε ο πρωθυπουργός κοιτώντας προς την αντιπολίτευση. 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση της μεταπολίτευσης

Εχετε μετατρέψει σε ένα χρόνο την ελπίδα σε απόγνωση, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνησης στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία.

Σε αυτή τη συγκυρία τι επιλέξατε; Να οργανώσετε κομματική φιέστα και αυτό είναι πρόκληση για την αντιπολίτευση όχι πρόσκληση σε διάλογο.

Κοροϊδέψατε τους Ελληνες, είπε ο αρχηγός της ΝΔ. Ακουσα την ανάλυσή σας για το ασφαλιστικό. Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρετε αυτά; αναρωτήθηκε.

Όπως είπε η κοινωνία δηλητηριάζεται με ταξικό μίσος. «Το δίλλημα σήμερα είναι μεταξύ του λαϊκισμού και της αλήθειας. Των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά έχουν εθνική ευθύνη. Αυτές θα επιλέξουμε».

Εχουμε ευθύνες αλλά εσείς εκτροχιάσατε το σύστημα

Το βασικό πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι η γήρανση του πληθυσμού και η δημιουργία ενός στρεβλού συστήματος με ευθύνες που πρέπει να αναγνωριστούν, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρνηθήκαμε σαν κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε αλλά ο κύκλος της σιωπής πρέπει να σπάσει. 

«Για να υπάρξει λύση χρειάζεται νέα κοινωνική συμφωνία», τόνισε θυμίζοντας τα λόγια του Τ. Γιαννίτση. Εγω αναλαμβάνω τις ευθύνες αλλά να το κάνετε και εσείς, είπε στον Αλέξη Τσίπρα, θυμίζοντας τη τεράστια διαδήλωση για την αποδοκιμασία του σχεδίου Γιαννίτση. Τι έκανε τότε ο Συνασπισμός; αναρωτήθηκε και παραδέχτηκε ότι και η δική του παράταξη δεν βοήθησε. Όπως είπε, όμως, η ΝΔ έκανε παρεμβάσεις, όπως ο νόμος Σιούφα και ο νόμος Πετραλιά. «Είναι δικά μας επιτεύγματα αλλά δεν ήταν αρκετά».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγιναν προσπάθειες και τα χρόνια των πρώτων μνημονίων. Στο τρίτο μνημόνιο αυτό αναγνωρίστηκε, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ.

«Δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης κύριων συντάξεων πριν αναλάβετε. Πλην της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και των πρόωρων συντάξεων δεν υπήρχε επιπλέον απαίτηση των δανειστών». Όπως συμπλήρωσε ο λογαριασμός του 1,8 δισ. ευρώ προήρθε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την ατάκα του Αλέξη Τσίπρα για τους αγρότες που δεν έρχονται σε διάλογο αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να πάει ο πρωθυπουργός στα μπλόκα όπως έκανε παλαιότερα.

Τα έξι προβλήματα

* Σύγκρουση γενεών. Δημιουργείται πόλεμος γενεών και αυτό είναι το χειρότερο λάθος. 

* Πολεμά την παραγωγική Ελλάδα. Η σύνδεση εισφορών επαγγελματιών με το φορολογητέο εισόδημα στην έκταση που γίνεται ισοδυναμεί με εξόντωση. Θα οδηγήσει σε αύξηση αδήλωτης εργασίας. Όπως είπε η ΝΔ μείωσε τις εισφορές κατά 5% για περιορίσει την ανεργία.

* Στρεβλώνεται η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με τους συντελεστές αναπλήρωσης που εισάγονται επιβραβεύεται η ήσσονα προσπάθεια γιατί τα περισσότερα χρόνια δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη.

* Μετατρέπει το σύστημα σε προνοϊακό και καταργείται η δομή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

* Ετεροχρονίζει το πρόβλημα και δεν δίνει λύση. Τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις την 1.1.2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα για τρία χρόνια. Αυτό συνιστά πολιτική ανευθυνότητα. Το κάνετε γιατί ξέρετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση το 2019.

* Το σχέδιο είναι μη κοστολογημένο. Προκαλείται εντάσεις στην κοινωνία χωρίς να γνωρίζετε το όφελος των παρεμβάσεων που προτείνετε.

Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να πούμε λύστε το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργήσατε. Δεν θα το κάνουμε.

Η πρόταση

Ας συμφωνήσουμε στα βασικά χαρακτηριστικά: ένα δίκαιο σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, να μην τιμωρεί όσους πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, να ενθαρρύνει την εργασία και να συμβάλει στην αλληλεγγύη των γενεών.

Ο ν. 3863 που ψηφίσαμε είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η εθνική σύνταξη υπήρχε με αυτό το νόμο. Δεν τη δημιουργήσατε εσείς, σημείωσε.

Εμεις είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία τριών Ταμείων. Σε αυτή την πρόταση επιμένουμε. Το ένα Ταμείο είναι λάθος. Χρησιμοποιείστε τα εργαλεία για την αδήλωτη εργασία και εφαρμόστε κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές. Συμψηφίστε τις εισφορές στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις για τον τελευταίο χρόνο και περιορίστε το κόστος των ευγενών Ταμείων στον προϋπολογισμό.

Αυτά τα μέτρα δεν αρκούν, παραδέχτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες περικοπές δαπανών, είπε και ανέφερε την ανάγκη για διάλογο που θα αποβλέπει σε ακύρωση προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων στο Δημόσιο και περιορισμό των κομματικών προλήψεων. «Θα μου πείτε και εσείς τα ίδια κάνετε αλλά αυτό είναι η ταφόπλακα της ιδεολογίας της Αριστεράς».

«Πώς θα ένοιωθαν οι αγωνιστές ακούγοντας τα εγγόνια να επικαλούνται τους παππούδες για μια θέση μετακλητού στο Δημόσιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις συνέπειες που είχε στο σύστημα η ανακοπή της ανάκαμψης το τελευταίο χρόνο. Αν δεν είχατε εκτροχιάσει την οικονομία δεν θα μιλούσαμε για πρόσθετα μέτρα, κατέληξε και ζήτησε αντικατάσταση του σχεδίου της κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί κύκλοι: Αποκαλυπτικός ο Κυριάκος

«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη σήμερα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι. 

«Ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο έχασε κατά κράτος την πρώτη του συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος, αλλά αποκάλυψε ότι:
1. Επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, γεγονός που μεταφράζεται σε εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.
2. Προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση!
3. Επιμένει στις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα -πάντα αμετανόητος…
4. Καλεί την κυβέρνηση να προσέξει την αδήλωτη εργασία!
5. Άσκησε κριτική στη ΝΔ και απένειμε έπαινο στον Τ. Γιαννίτση.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμιά πρόταση για το ασφαλιστικό παρά, μόνο, επανέφερε στην επιφάνεια, σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή, το mail Γκ. Χαρδούβελη! Ο κ. Μητσοτάκης συντάχθηκε κάτω από τις «φτερούγες του ΔΝΤ» αγνοώντας ακόμα και τις διαφορές που έχει το Ταμείο με Κομισιόν και ΕΚΤ», καταλήγουν.

Κύκλοι ΝΔ: Το κατά συρροήν ψέμα δεν νικά την αλήθεια

«Αφού ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται άνετα στην αίθουσα της Βουλής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγει να μιλήσει ξανά με διαρροές» αναφέρουν κύκλοι του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτή τη φορά λίγο πριν τη δευτερολογία του. Όσοι είδαν κατάλαβαν. Άλλωστε το κατά συρροήν ψέμα δεν μπορεί να νικήσει ποτέ την αλήθεια», τονίζουν.

 

*Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v